Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Werken en wonen op De Koog

Algemeen

Het gebied rondom Baanstee Noord verandert. Door ontwikkelingen in de regio, zoals de e-sportcampus, maar ook door het woningtekort in Purmerend. Om nieuwe woningen toe te voegen aan Purmerend, wordt bedrijventerrein De Koog getransformeerd. Dat betekent dat er woningen worden toegevoegd aan het terrein. Programmamanager Ben van de Ven vertelt over de transformatie van de Koog.

In november 2019 heeft de gemeenteraad van Purmerend besloten een pilot in te stellen die woningbouw op bepaalde locaties op de Koog mogelijk maakt. Sinds die tijd zijn er veel initiatieven naar voren gekomen. Ben: “Er is veel enthousiasme voor de transitie, vanuit het College, de gemeenteraad, maar ook vanuit ondernemers en initiatiefnemers.” Op dit moment wordt er gewerkt aan een visie voor het gebied. Een toekomstbeeld waar wonen met werken op De Koog gecombineerd wordt. Ben: “De visie slaat de piketpaaltjes voor wat De Koog in de toekomst moet worden.”

Werk-woongebied

Het gebied verandert van een werkgebied, naar een werk-woongebied. Ben: “in die term zit een belangrijke nuance. Eén van de belangrijkste uitgangspunten van de transformatie is dat de huidige grote bedrijven kunnen blijven doen wat ze doen. Daarnaast kunnen we de plinten van gebouwen gebruiken voor werken, met appartementen daar bovenop.” Bedrijven en woningen onder één dak dus. Ook verhuizen sommige functies in de Koog ergens anders naartoe, waaronder naar bedrijventerrein Baanstee Noord.

Van de Koog naar Baanstee Noord

De transitie van De Koog heeft zo invloed op Baanstee Noord. Een aantal verschuivingen is al in gang gezet. Zo verhuist de milieustraat naar Baanstee Noord. Op Baanstee Noord krijgt de milieustraat zo’n 10.000 m2 aan extra ruimte, waar naast de milieustraat ook een nieuw kantoor, een werkruimte voor medewerkers en een werkruimte voor de werkwagens van beheer komen. De nieuwe milieustraat gaat inzetten op circulariteit en duurzaamheid.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten van de transformatie is dat de huidige grote bedrijven kunnen blijven doen wat ze doen

Daarnaast verhuist ook de busremise die nu op De Koog is gevestigd naar Baanstee Noord. Eind vorig jaar is al begonnen met het bouwrijp maken van de 3,8 hectare grond voor de nieuwe busremise. Ben: “Er zijn ook bedrijven die best willen verhuizen naar Baanstee Noord, zo ontstaat er weer ruimte voor andere vormen van werken gecombineerd met woningen. We zien dat er belangstelling is voor die verschuiving.”

Planning

In april start de gemeente met het opstellen van de gebiedsvisie voor de Koog. Ben: “Dat gebeurt in samenwerking met alle stakeholders, zoals de bedrijven, de scholen, de sportverenigingen, de gemeente, andere overheden, et cetera, zodat het een gedragen verhaal wordt. We kijken naar de ambities: wat wil en kan iedereen?” De verwachting is dat de gebiedsvisie in concept in de zomer van 2022 klaar is. Daaraan gekoppeld komt ook een uitvoeringsplan voor deelgebieden van De Koog die al kunnen veranderen. Na de zomer volgt de besluitvorming. Ben: “Als de gebiedsvisie dan wordt vastgesteld, zijn dat de kaders waarmee we de uitvoering handen en voeten kunnen geven.”