Liesbeth Kramer en Tim Mars:
Liesbeth Kramer en Tim Mars: "De ondernemers gaat zelf aan de slag maar wij faciliteren, coachen en denken mee." (Foto: Els Broers)

Overheid biedt door corona geraakte ondernemers/zzp’ers de helpende hand

Algemeen

Hicham Boumnir (34) werkte dertien jaar als taxichauffeur tot hij in 2020 door corona thuis kwam te zitten. “Het was een doodlopend verhaal”, zegt hij. “Tot ik in oktober vorig jaar werd gebeld door de gemeente. Mijn TOZO-uitkering zou stoppen en of ik al wist wat ik wilde gaan doen, misschien konden zij helpen? Ik wist wel wat ik wilde, vrachtwagens rijden, maar daar had ik hulp bij nodig. Zij brachten mij in contact met Tim Mars van het Ondernemersloket en vanaf dat moment ging het snel.” Hicham is één van de vele zzp’ers die getroffen werd door de coronacrisis en met hulp van het Ondernemersloket en het Regionaal Mobiliteits Team (RMT) een andere weg kon in slaan.

Gemeenten en rijksoverheid startten sinds 2020 verschillende dienstverleningen op om werkloosheid van zzp’ers/ondernemers door de coronacrisis zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. In Purmerend werd het Ondernemersloket opgezet en landelijk voor elke arbeidsregio een RMT. Het RMT is een netwerksamenwerking waar kennis en werkwijzen uit de samenwerkende netwerkpartners gedeeld worden. RMT-leden werken vanuit de eigen organisaties (de gemeenten, CNV, FNV, UWV, Onderwijs, SBB, werkgevers organisatie, Werkom, Leerwerkloket ZW en het WSP Zaanstreek Waterland) samen.

Tim Mars bemant het Ondernemersloket in Purmerend en is samen met Liesbeth Kramer en Youssef Bchiri van Werkom tevens actief in het RMT-team Zaanstreek-Waterland.  “Het Ondernemersloket en het RMT vullen elkaar goed aan en lopen eigenlijk in elkaar over”, zegt Liesbeth.

Met elkaar een dienstverlening bieden waarbij we werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen en beperken

Maatwerk is het uitgangspunt

“Het gaat om samenwerken en verbinden om zo met elkaar een dienstverlening te bieden waarbij we werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen en beperken”, benadrukt ze. “Het mooie van het RMT is dat wij alle kennis en instrumenten van de netwerkpartners met elkaar verbinden. Zo kunnen we een individueel arrangement maken voor alle hulpvragen en een totaalpakket leveren. Mensen hoeven niet van hot naar her te gaan maar hebben één aanspreekpunt. We leveren dus maatwerk waarbij ons uitgangspunt is: wat kan je, wat wil je en wat heb je nodig om weer duurzaam aan het werk te komen, om voort te kunnen blijven bestaan of om te switchen?”

Kansrijke beroepen

In het ruime half jaar dat ze actief is in het RMT heeft Liesbeth zo’n 48 ondernemers/zzp’ers aan zich voorbij zien trekken. “Veelal uit de horeca en daaraan verwant de recreatie en evenementen, maar ook schoonheidsspecialistes en veel taxichauffeurs, heel divers dus. Dan kijken wij wat er nodig is, of het een kansrijk beroep is, wat een duurzaam perspectief biedt zoals bijvoorbeeld ict, transport/logistiek en zorg en nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft ook de horeca.”

Perspectief en vertrouwen

Ook Leonard Bodeus kwam langs bij Liesbeth. Het werk van de Monnickendammer als schipper op zeilschepen en platbodems voor recreanten kwam stil te liggen door corona. “Ik heb mezelf altijd wel kunnen redden maar nu was echt alles gestopt. En bij ander werk op het water liep ik tegen beperkingen aan”, vertelt hij. “Ik heb mijn zeilbewijs maar voor bijvoorbeeld binnenvaart of rondvaart op het IJ is een groot vaarbewijs nodig, en soms ook een Radar patent. Ik dacht wanneer ik dat haal, dan verbreed ik flink mijn markt.” Omdat hij na maanden bijstand niet veel reserves meer had was hij blij met de hulp van het RMT. “Dit zijn kostbare opleidingen en trainingen, dat had ik niet zelf meer kunnen betalen. En nu kan ik verschillende kanten op, ook in de winter, en sneller als bemanning worden ingeroosterd. Dat heeft me wel perspectief en vertrouwen gegeven.”

We laten de kandidaat in de lead

De weg naar Ondernemersloket en RMT weten de mensen inmiddels redelijk goed te vinden. “Soms komen mensen via via bij ons, vanuit collega’s binnen de gemeente bijvoorbeeld, of een ondernemer neemt zelf contact met ons op om een gesprek aan te vragen”, geeft Tim aan. “Dat is allemaal vrijblijvend en we proberen die gesprekken zo snel mogelijk in te plannen, snelheid is vaak cruciaal. Gaan we met elkaar verder dan voeren we een heel breed gesprek om tot de hulpvraag te komen. Vervolgens gaan we samen met de kandidaat de interventies optuigen. Daarbij laten we de kandidaat in de lead. Deze moet zelf aan de slag, maar wij faciliteren, coachen en denken mee.”

Soepele communicatie

Ook Hicham ging zelf aan de slag. “Ik ben achter de rijscholen aan gegaan. Ik moest er vier benaderen, de kosten en het pakket vergelijken. Dat heb ik gedaan, en ook in mijn eigen omgeving geïnformeerd naar ervaringen van mensen. Na mijn eerste contact met Tim in oktober was dit in november al allemaal geregeld en begin december had ik mijn eerste rijlessen. Tim heeft me daar echt goed in ondersteund. De communicatie verliep heel soepel en ik kon hem 24/7 bellen als er iets was. Ik had dit niet kunnen doen zonder de hulp vanuit het Ondernemersloket en het RMT. Alleen al de financiële ondersteuning voor de opleiding, die had ik niet kunnen betalen.”

Financiële situatie

Omdat veel mensen die aankloppen al langer zonder of met weinig inkomen zitten is het belangrijk in de ondersteuning om ook de financiële situatie mee te nemen. Niet alleen vanwege de vaak hoge kosten voor een opleiding of omscholing maar ook omdat financiële stress alles overheerst. Tim: “Dan heeft het geen zin te vragen; wat is je droombaan? Je wil ook niet dat iemand een opleidingstraject start om deze weer te moeten verlaten omdat er geen inkomsten zijn. Dat moet eerst stabiel zijn. Maar in principe willen wij zo snel mogelijk naar de toekomst.”

Je ziet enorm veel daadkracht en flexibiliteit bij ondernemers

Er zijn steeds meer instrumenten beschikbaar voor de hulpverlening, zeker door de samenwerking met het RMT. “We kunnen nog meer van dienst zijn”, vervolgt Tim. “En niet meer alleen corona gerelateerd. Mensen zijn vaak verrast dat dit kan, en dat de overheid ervoor betaalt. Die geeft juist het signaal af; de overheid investeert in joú. Maar je moet wel de weg weten, een goede onderbouwing hebben en zelf de stap zetten. We laten het initiatief bij de ondernemers zelf, zij moeten de motivatie hebben.”
“Maar je ziet enorm veel daadkracht en flexibiliteit bij ondernemers”, vult Liesbeth aan. “Dat is mooi om te zien. Ze willen investeren om weer op de rit te komen en daar hard voor werken.”

Daarom is het belangrijk dat zij kunnen aankloppen bij het juiste adres. “We willen iedereen laten weten dat je niet met je problemen hoeft te blijven lopen, een vrijblijvend gesprek kan altijd”, besluit Tim.

Hicham heeft zijn C-rijbewijs inmiddels binnen en vervolgt de opleiding voor CE. Heeft hij ook die gehaald dan kan hij gelijk aan de bak. “Ik sta al zo lang stil, ik kan echt niet wachten. En ik kijk wel wat de toekomst brengt. Voorlopig zit ik goed, maar misschien wil ik nog wel eens proeven aan internationaal rijden. Ik kijk zeker heel positief de toekomst in.”

Meer informatie

ondernemersloket@purmerend.nl

Binnenkort gaat de website van het RMT online, www.Zw-werktdoor.nu tot die tijd meer informatie op: www.wspzaanstreekwaterland.nl