Ook dit jaar worden aankomende studenten warm gemaakt voor een carrière in de gastvrijheidssector.
Ook dit jaar worden aankomende studenten warm gemaakt voor een carrière in de gastvrijheidssector. (Foto: Han Giskes)

Roerige tijden binnen recreatie en toerisme in Laag Holland

Column

‘Alle corona-maatregelen van tafel’, zo luiden de krantenkoppen op het moment dat ik deze recreatie & toerisme update schrijf. Dat klinkt goed, het nieuws waar we allemaal al twee jaar op hebben gewacht. Tijd om de vlag uit te hangen, zeker zo aan de start van het recreatieve- en toeristische seizoen.

Toch wordt dit positieve nieuws overschaduwd door de berichten over de onrust in de wereld en de effecten die wij hiervan in Nederland merken. ‘Het hotel is voorlopig gesloten, omwille van de hoge gasprijzen. Wij kunnen deze na de crisis van de afgelopen 2 jaar echt niet dragen’ klinkt het aan de andere kant van de telefoon als één van mijn collega’s een lokale hoteleigenaar opbelt.

Onzekerheid gezaaid

Deze boodschap overvalt me. Dit is natuurlijk maar één van de voorbeelden van de huidige realiteit, en dat is zo wrang. Daarmee is meteen de onzekerheid voor de aankomende tijd weer gezaaid. Zal deze onrust nog meer (indirecte) invloed krijgen? Welke toeristen komen dit seizoen wel of niet naar Nederland? Welke ondernemers kunnen hun zaken voortzetten ondanks de omstandigheden? Zomaar een paar vragen die opkomen en waarvan de antwoorden natuurlijk nog niet beantwoord kunnen worden. 

Toch proberen we altijd te kijken naar wat wel kan en hoe we op alle niveaus het beste kunnen opereren. Het standpunt dat wij vanuit het bureau innamen in de vorige kwartaalupdate toerisme & recreatie (eind 2021) in dit magazine lijkt dan ook nu nog steeds relevant; blijf samen bouwen aan een sterke sector voor de lange termijn. Heb aandacht voor groei- en ontwikkelopgaven en blijf de lokale economie steunen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Reisjournalisten worden uitgenodigd om te zien en te schrijven over de fraaie plekjes in Laag Holland. (Foto: Bureau Toerisme Laag Holland)

Gastvrij Waterland

Gelukkig zien we dat er lokaal veel aandacht is voor ontwikkeling, samenwerking en promotie. Gastvrij Waterland verenigt zich voor de toekomst van de Waterlandse horeca. Ook dit jaar organiseren zij het terugkerende evenement waar toekomstige studenten warm gemaakt worden voor een carrière in de gastvrijheidssector. Ambassadeurs van Laag Holland zetten zich in om de regio als een gezamenlijk product voor het voetlicht te brengen. Menig reisjournalist laten wij kennis maken met de regio om hier aan de start van het seizoen hun lezers mee te inspireren. VVV’s, gemeenten en Bureau Toerisme Laag Holland verenigingen zich tijdens de ontwikkeling van een nieuwe regionale folderlijn ter inspiratie en informatie aan bezoekers. En dat alles staat nog los van alle lokale- en regionale initiatieven ter versterking van de lokale informatievoorziening, het gastvrijheidsniveau en diverse projecten rondom de vitalisering van centra. Genoeg actie in de regio dus.

Kortom, het blijven roerige tijden binnen recreatie en toerisme. Wij wensen alle ondernemers ondanks de nieuwe uitdagingen een waardevol seizoen toe!

www.laagholland.com/over-ons

Shirley Benoit, Bureau Toerisme Laag Holland