Afbeelding
(Foto: )

Brene Brown Durf te leiden

Reeds in 2019 schreef Brene Brown Durf te leiden.

De Texaanse professor had met haar TED Talk over de kracht van kwetsbaarheid 40 miljoen views en is inmiddels een gevierd expert inzake leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. In haar boek Durf te leiden maakt ze twintig jaar onderzoek toepasbaar voor de dagelijkse praktijk in organisaties. Het boek bestaat uit vier hoofdstukken. Per hoofdstuk wordt een vaardigheid verkend, verdiept en begeleid met voorbeelden en veel inzichten. 

De eerste vaardigheid voor moedig leiderschap is ‘sparren met kwetsbaarheid’. Brené Brown definieert kwetsbaarheid als een emotie : ‘Kwetsbaarheid is de moed hebben om je te laten zien als je de uitkomst niet onder controle hebt.’ Leiders hebben in die situaties juist de neiging zich te pantseren en uit zelfbescherming een harnas aan te trekken en masker op te zetten. Volgens Brown zijn het juist de moedige leiders die angst en onzekerheid juist erkennen, benoemen en normaliseren. Bijvoorbeeld door hierover te sparren.

De overige drie vaardigheden voor moedig leiderschap zijn leven vanuit waarden, het ontwikkelen van betrouwbaarheid en leren opstaan. Brown adviseert om voor jezelf en je organisatie slechts twee tot drie kernwaarden te kiezen. 

Betrouwbaarheid toont ze in de vertrouwensscan. Een instrument waarmee je je individuele niveau van betrouwbaarheid kunt afmeten aan zeven gedragingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grenzen stellen en aanspreekbaarheid. De derde vaardigheid die ze bespreekt is leren opstaan. Brown motiveert het belang van deze vaardigheid met een uitspraak 

Durf te leiden is een fascinerend boek dat regelmatig schuurt, maar tegelijkertijd het inzicht biedt om te durven. 

. Verkrijgbaar bij de boekhandel € 20,99