Thierry van der Weide.
Thierry van der Weide. (Foto: Els Broers)

Op personeelsgebied moeten we onze eisen bijstellen

Column

Afgelopen weken tuimelden de berichten over de arbeidsmarkt over elkaar heen. Twee typen berichten vielen extra op.

De eerste soort berichten ging over de verschuivingen op de arbeidsmarkt. Door verdere digitalisering in verschillende sectoren veranderen beroepen. Zo beweren de voorspellers dat het vak van accountant straks niet meer nodig is (hooguit voor de laatste handtekening), omdat de volledige administratie met behulp van software is gecontroleerd en alle onrechtmatigheden eruit zijn gehaald. Interessant om te lezen vond ik ook dat vooral in de ICT-wereld de ontwikkeling snel gaat richting Cloud Computing, en dat IT-ers steeds meer productontwikkelaars worden. Voor wie nog niet met data en beveiliging tegen hackers aan de gang is: de boodschap is dat je je achterstand snel moet inhalen of je bestaat over vijf jaar niet meer.

Dergelijke ‘aankondigingen’ horen we natuurlijk al vaker. En de voorspellingen komen niet altijd uit. Maar de ontwikkelingen gaan wel degelijk in die richtingen. De inzet van VOWA is om hierop te anticiperen en samen met bedrijfsleven en onderwijs te werken aan het aanpassen van het lesaanbod, zodat de Waterlandse economie meebeweegt.

Waar haal ik nog geschikte mensen vandaan?

Het tweede soort berichten hoor en lees ik iedere dag. Waar haal ik nog geschikte mensen vandaan?? Tegenover 1 werkloze staat 1,33 vacature. En die werkloze is een andere werkzoekende dan voorheen. Als ik wat generaliseer: de meeste mensen die op dit moment werk zoeken, hebben te maken met moeilijkere omstandigheden. Ze zijn bijvoorbeeld een tijd inactief geweest of hebben te maken gehad met een verleden met zorg (bijvoorbeeld als psychiatrisch patiënt). Wie nog zoekt naar het beroemde schaap met vijf poten: die zijn al aan het werk. Je kunt ze dus alleen binnenhalen ten koste van je concullega.

Werken aan de ‘onboarding’

Dat brengt mij bij de titel van dit bericht: we moeten onze eisen bijstellen. Van de nieuwe instroom in je onderneming kun je niet altijd hetzelfde verwachten. Ook zul je moeten werken aan de ‘onboarding’: de individuen die je in je bedrijf erbij krijgt, kun je niet meer op dezelfde manier inwerken als pakweg tien jaar geleden. Daar is meer begeleiding bij nodig.

Tegelijkertijd vraagt de snelle digitalisering dat je mensen hun competenties mee ontwikkelen en zich allerlei nieuwe systemen eigen maken. Ook dit kan tot het bijstellen van eisen leiden: weet je als werkgever van iedere werknemer op welke manier hij of zij het beste bijleert?

Arbeid de grootste uitdaging

De komende jaren zal arbeid als productiefactor voor je onderneming de grootste uitdaging zijn. Vanuit VOWA werken we hard aan de verdere verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en onderwijs. We hebben hiervoor een programma in ontwikkeling dat we sectorgewijs gaan uitrollen. Wil je als ondernemer hierover aan tafel? Ik nodig je graag uit contact met me op te nemen.

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.

Thierry van der Weide

Voorzitter van de VOWA