Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Energielabel C kantoorgebouwen verplicht

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw (van 100 m2 of groter) minimaal energielabel C hebben. Dit staat gelijk aan een maximale fossiele energiebehoefte van 235 kWh/m2 per jaar. Dit staat in het nieuwe Energiebesparingsakkoord. Beschikt uw kantoorgebouw per 2023 niet over een geldig energielabel C of beter, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Gemeente Purmerend gaat vanaf 1 januari 2023 hierop controleren. 

Als uw gebouw nog niet voldoet aan de eisen of nog geen label C heeft, is het noodzakelijk hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een stappenplan opgesteld dat u helpt om tot energielabel C te komen. Op de website van de RVO,   https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-regels/energielabel-c-kantoren, vindt u dit stappenplan en leest u hoe u een energielabel kunt aanvragen of verlengen. Hierop zijn ook de uitzonderingen te vinden.

Energiebesparingsakkoord

Het akkoord moet bedrijven stimuleren om minimaal de verplichte energiebesparingsmaatregelen te nemen. Daarom worden alle bedrijven met een energiebesparingsplicht nog een keer hiervan op de hoogte gebracht. Vervolgens worden de bedrijven vanaf 1 januari 2023 door de gemeente gecontroleerd. Als bedrijven weigeren energiebesparende maatregelen te nemen, treedt de gemeente handhavend op.

Subidie

Op de site van RVO is ook een subsidiewijzer opgenomen:  https://www.rvo.nl/subsidies-financiering

Vervolgens zijn er nog twee sporen voor subsidieregelingen:
- Subsidieregelingen van o.a. gemeente Purmerend zelf: https://duurzaam.purmerend.nl/node/65
- Subsidieregelingen van de Provincie Noord-Holland:  https://www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies/Subsidieregelingen

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie. Stuur dan een e-mail naar duurzaam@purmerend.nl.