Samen de energie vasthouden

De werkloosheid in ons land is met 300.000 nog nooit zo laag geweest. Daar staat tegenover dat er op dit moment 450.000 beschikbare banen zijn. Nagenoeg alle branches luiden al veel te lang de noodklok. Er is geen werknemer te vinden, roepen ze om het hardst. En het probleem lijkt alsmaar groter te worden.


Hoe gaat ondernemend Waterland om met dit vraagstuk? Zijn de problemen daadwerkelijk zo groot, en zo ja, hoe lossen we die op? Daarover gaat Regio Zaken de komende edities in gesprek met ondernemers in de regio Waterland. Wat zijn hun ervaringen en visies? In dit nummer Johan Prins van Prins Internationaal Transport B.V. 


VOWA-voorzitter Thierry van der Weide gaat in zijn column ook in op de arbeidsmarkt. Hem vielen twee typen berichten extra op. De eerste ging over de verschuivingen op de arbeidsmarkt. Door verdere digitalisering in verschillende sectoren veranderen beroepen. Zo beweren de voorspellers dat het vak van accountant straks niet meer nodig is, omdat de volledige administratie met behulp van software is gecontroleerd en alle onrechtmatigheden eruit zijn gehaald. Interessant om te lezen is ook dat vooral in de ICT-wereld de ontwikkeling snel gaat richting Cloud Computing, en dat IT-ers steeds meer productontwikkelaars worden. Voor wie nog niet met data en beveiliging tegen hackers aan de gang is: de boodschap is dat je je achterstand snel moet inhalen of je bestaat over vijf jaar niet meer.


Ook hier even uitgelicht twee mooie ondernemersverhalen die lezen als een jongensboek. Ten eerste dat van Niels Veldt en Remko Papenburg van Sonic Equipment. Nog geen twintig jaar bezig maar inmiddels staan de gereedschapswagens van Sonic, met een ijzersterk concept, in een kleine zeventig landen op de kaart en staat het bedrijf in de startblokken voor nog meer expansie. Het management is uitgebreid, en een nieuwe, tot op detail aangepakte lijn gereedschapswagens en een werkplaatsmodulesysteem staan op het punt van lancering. De finaleplaats in de Ondernemersverkiezing Noord-Holland was een mooie aanleiding om eens een kijkje te nemen in de vestiging op De Baanstee in Purmerend. 


Het andere verhaal is van Jan Nagel en Dave van Zaanen van Nagel Hydraulics. In 2004 startte Jan vanuit huis zijn bedrijf Nagel Grondverzetmachines. Vier jaar later huurde hij een loods op het terrein van transportbedrijf Dekker in Ilpendam. Tussen toen en nu is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van hydrauliek. Lees hoe een grote meneer met beide benen op de grond blijft staan.


Tot slot leest u natuurlijk weer een update in onze rubriek Binnenstad van de Toekomst. De route naar de visie en het uitvoeringsprogramma voor het Programma Binnenstad van Purmerend gaat bijna zijn laatste fase in. Na de straatbijeenkomsten, enquêtes en binnenstadateliers vonden in april en mei de eerste ‘deel’-bijeenkomsten plaats met betrokkenen. De Lutherse kerk in de Hoogstraat diende als decor voor een avond en inloopmiddag voor bewoners en belangstellenden, en een avond waarop de ondernemers en vastgoedeigenaren werden ontvangen en bijgepraat. Lees meer over de vele facetten van een fijne binnenstad. En let vooral bij dit en andere verhalen op dat ene zinnetje: 'Er zit energie in Purmerend.' Wat u alleen al in dit nummer terug vindt bij de nadere kennismaking met de NV Purmerend, in de ambitieverklaring van vastgoedondernemers in de binnenstad, in de samenwerking tussen Van 't Hek en PSG, en in het bevlogen nieuwe bestuur van PCO. Samen houdt men in deze regio die energie vast! 


Veel leesplezier!