Carla en Ted van 't Hek.
Carla en Ted van 't Hek. "De hele opzet ligt voor het grijpen, bij vragen kan men ons altijd bellen." (Foto: )

Van ’t Hek ondersteunt de kinderen van werknemers met Studiefonds

Algemeen

Voor een familiebedrijf is de focus op de lange termijn vanzelfsprekend. Van ’t Hek voert die visie nog wat verder door. Sinds vijf jaar heeft het bedrijf een Studiefonds voor de kinderen van de werknemers. Ondergebracht in een aparte stichting keert deze alleen al dit jaar aan zo’n 120 kinderen een bedrag uit als bijdrage in de studiekosten. “Wij kijken sterk naar de volgende generatie en daar is het Studiefonds ook voor”, zegt directeur Ted van ’t Hek. “Bovendien zien we onszelf als werkgever 1.0 en werken we er hard aan om dat te blijven. Het Studiefonds zien we als extraatje aan onze werknemers in een periode die voor velen het duurst is, die met schoolgaande en studerende kinderen.”

“Dit is de mooiste betaling die we doen dit jaar”

Gebr. van ’t Hek is niet alleen een familiebedrijf, binnen het bedrijf werken ook veel familieleden. Ted: “We hebben vaders en zoons, broers, partners, neefjes of nichtjes etc. Het saamhorigheidsgevoel en de betrokkenheid is groot, je bent er voor elkaar. Dat koesteren wij. Men zegt wel; de tijden veranderen, mensen blijven niet lang bij hetzelfde bedrijf. Dat vind ik flauwekul, maar je moet er wel iets voor doen om mensen te behouden. Bij ons kan men echt nog tot het pensioen werken. Mensen met ambitie proberen we te begeleiden, bieden we kansen op verschillende plekken. En voor mensen die door hun gezondheid een bepaalde functie niet meer kunnen doen, kijken we of ze in een andere rol of op een andere afdeling toch bij ons kunnen blijven.”

Financiële achterstand

Het idee iets te doen met de schoolkosten rees in zijn hoofd toen enkele jaren geleden de studiefinanciering stopte. Studeren werd voor sommigen onbereikbaar, anderen werden geconfronteerd met meer schuld na hun opleiding en daarmee met een financiële achterstand. “In het verlengde daarvan speelde mee dat we onder de lager geschoolde werknemers constateerden dat doorstuderen van hun kinderen soms toch al minder vanzelfsprekend is dan voor ouders die zelf hebben doorgeleerd. Daarbij opgeteld dat studeren nu nog duurder was geworden, vonden wij dat we daar iets te doen hadden.”

De vraag was alleen hoe dat in te kleden. Toevallig stuitte Ted in die tijd op de brochure van TBI, een van de grootste bouwbedrijven van Nederland, ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van hun Studiefonds. “Ik las die brochure en dacht direct; dit is perfect, dit willen wij ook!”

Een eigen stichting

Ted volgde de opzet van TBI. Het Studiefonds onderbrengen in een stichting die dit soort gelden mogelijk maakt. “We lieten de hele structuur daarvan uitzoeken en vastleggen door Abma Schreurs Notarissen. En ook met de Belastingdienst is het helemaal afgekaart, zodat er geen verrassingen achteraf zijn. Doel was namelijk om het geld netto bij de kinderen van de werknemers te krijgen. Doordat het geld via de stichting direct aan hen zelf wordt overgemaakt, hoeft er geen belasting over te worden betaald.”

Doorleren stimuleren

De Stichting heeft een eigen bestuur, bestaande uit Carla van ’t Hek vanuit de familie, een medewerker uit het bedrijf en een onafhankelijk lid, Stef Deitmers. “Met het Studiefonds verleggen wij de grens en stimuleren we dat de kinderen doorleren”, licht Carla toe. “En dat op alle niveaus, van middelbare school tot universiteit. Er zijn drie categorieën. Kinderen in het voortgezet onderwijs ontvangen ongeveer 280 euro per jaar. Zij ontvangen de helft van dit bedrag in oktober en de rest per maand erop. Een mbo-leerling ontvangt zo’n 850 euro, en een hbo’er of wo’er 1500.”

In het voorjaar krijgen alle werknemers bericht dat hun kinderen zich kunnen aanmelden. “In september inventariseren en beoordelen we deze aanvragen. Zo moet er een bewijs van inschrijving zijn en het moet een fulltime en erkende opleiding zijn. Vervolgens doet de stichting met het bedrag dat hieruit komt, een aanvraag aan het bedrijf Van ’t Hek om dit uit te betalen aan de stichting, die het weer uitbetaalt aan de kinderen.”

Ted: “En dan zeg ik; dat is de mooiste betaling die we doen dit jaar.”

Netto bij de kinderen

Op deze manier komt het bedrag netto terecht bij de kinderen en weet Van ’t Hek ook zeker dat het bij de juiste persoon komt. “Wat het extra leuk maakt: als familie kopen wij al jarenlang zelf de sinterklaascadeautjes voor de kinderen van 0 tot 8 jaar van de werknemers. Daarbij kom je al die kinderen wel een keer tegen en leer je ze kennen”, vertelt Carla enthousiast. “Nu zie je diezelfde namen weer langskomen bij het Studiefonds. Dan denk je; oh, wat leuk, die studeert dit en die doet dat. Sommigen doen heel bijzondere studies en soms in het buitenland. En we horen altijd graag aan het eind van het jaar welke kinderen zijn geslaagd. Dan sturen ze overigens ook vaak leuke kaarten of een mail, als bedankje. En nu we in het vijfde jaar zitten, krijgen we ook de afstudeerders, de kinderen die hun volledige studie met een bijdrage uit het studiefonds hebben gekregen. Het is mooi om daaraan te hebben bijgedragen.”

Blauwdruk ligt er

Ted draagt het Studiefonds dan ook actief uit in de hoop dat andere bedrijven er ook mee aan de slag gaan. “Het is zo op te pakken. De hele structuur van de stichting ligt als blauwdruk bij Abma Schreurs Notarissen. Het is helemaal uitgezocht met de Belastingdienst zodat je zeker weet dat er geen heffingen komen. En je bepaalt zelf hoe groot de bijdragen zijn. Kortom; de hele opzet ligt voor het grijpen, en bij vragen kunnen ze me altijd even bellen”, lacht hij.

Afbeelding