Meindert Engberts (links) met Nick Slager, werkvoorbereider: "Er is altijd wel een vacature! Een goede monteur die past in ons team is altijd welkom."
Meindert Engberts (links) met Nick Slager, werkvoorbereider: "Er is altijd wel een vacature! Een goede monteur die past in ons team is altijd welkom." (Foto: )

Engberts Elektrotechniek: werken aan een veilige omgeving

Algemeen

Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 5)

Docenten, IT-ers, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen, loodgieters, politiemensen, stukadoors, tuinlieden. Over de hele linie is er een tekort aan arbeidskrachten. En dan wordt voor het gemak nog buiten beschouwing gelaten de sectoren die goeddeels draaien op arbeidsmigranten, zoals de bouw, de landbouw en het transport. Hoe gaat ondernemend Waterland om met dit vraagstuk? Zijn de problemen daadwerkelijk zo groot, en zo ja, hoe lossen we die op? Daarover gaat Regio Zaken in gesprek met ondernemers in de regio Waterland. Wat zijn hun ervaringen en visies?

Door een tekort aan technisch personeel staat de uitvoering van de energietransitie, van fossiele naar duurzame energie, onder druk. Om dat probleem het hoofd te bieden, heeft de technische sector samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een plan gemaakt, het ‘Aanvalsplan Techniek’. In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt voor technici anders in te richten. Het nieuwe systeem, de ‘gouden Poort’ genoemd, moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met onder meer de vakbonden en overheden moet het aanvalsplan in de komende tien jaren flinke investeringen losmaken en moeten zo’n 60.000 vacatures structureel worden ingevuld. 

Dit keer sprak Regio Zaken met Meindert Engberts van Engberts Elektrotechniek in Purmerend. In 2008 startte Meindert vanuit het ouderlijk huis zijn bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een servicegerichte vakspecialist in de technische installatiebranche, alwaar 16 fte’s werkzaam zijn.
“Wij nemen onze klanten zoveel mogelijk werk uit handen. Soms hebben mensen wensen die om inventieve maatwerkoplossingen vragen. Dat kost dan vaak iets meer tijd dan het standaard installatiewerk, maar dat is geen enkel probleem! We vinden het alleen maar fijn als we de klant kunnen helpen met kwalitatieve oplossingen,” aldus Engberts.

Klantgerichte oplossingen

Met de gedachte dat Engberts werkzaamheden niet alleen voor opdrachtgevers, maar ook voor eindgebruikers uitvoert, komt het bedrijf tot oplossingen die echt op de klant gericht zijn. Het werk van een elektromonteur zie je niet als alles eenmaal is geïnstalleerd. Maar hoe belangrijk is het dat alles werkt! Meindert Engberts: “We willen een omgeving creëren waarin mensen – zowel de klant als de medewerker - zich veilig voelen en comfortabel kunnen leven en werken. Vanuit die gedachte - gemak, veiligheid en energiebesparing - zoeken we naar oplossingen in de elektrotechniek en denken we verder dan standaard oplossingen. Het gaat erom dat de gebruiker uiteindelijk fijn kan werken of wonen.”

We willen een omgeving creëren waarin mensen – zowel de klant als de medewerker - zich veilig voelen en comfortabel kunnen leven en werken.

Energietransitie, laadpalen, warmtepompen, zonnepanelen. Is het materie waar Engberts mee heeft te dealen? Zijn er hobbels en valkuilen waarmee men te maken heeft? Nou en of! “Belangrijk is het om rust in de tent te hebben. Ik bedoel, een strakke organisatie begint op kantoor. Inkoop, projectcoördinatie, werkvoorbereiding, planning, debiteurenbeheer. Als dat allemaal goed is geregeld dan komt de rest als het ware vanzelf. De collega’s op kantoor moeten ervoor zorgen dat de specialisten die op pad zijn hun werk zo prettig en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Zorgen dat de klant op tijd betaalt, waardoor wij in staat zijn om tijdig in te kopen, en zo mogelijk voorraden erop na te houden. Bijtijds kunnen inkopen voorkomt onaangename verrassingen zowel bij de klant als bij ons”, zegt Engberts. 

Mensen binnenboord houden

Is er een tekort aan arbeidskrachten en in hoeverre staat dat de groei van de onderneming in de weg? “Landelijk gezien is er een tekort, maar de realiteit is dat wij er in ons bedrijf weinig tot geen last van hebben. Wat je hebt moet je koesteren, is mijn motto. De veiligheid en het welzijn van de medewerkers staan bij ons centraal. De mensen die bij ons werken willen we graag binnenboord houden. Dat lukt heel behoorlijk, maar daar is meer voor nodig dan een goed loon betalen. De sfeer binnen de onderneming is plezierig. Laats hoorde ik een monteur door de telefoon tegen zijn echtgenoot zeggen: ‘Ik ben bijna thuis en kom dan snel naar huis toe’. Hoezo thuis? Als je je werk al jouw thuis noemt dan zit het wel goed bij ons”, aldus Meindert Engberts.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Hecht team

Zijn er dan helemaal geen vacatures? Engberts: “Ja natuurlijk wel. Ik zou bijna zeggen: er is altijd wel een vacature! Een goede monteur die past in ons team is altijd welkom. Vacatures zetten een zekere rem op de groeiambities. Maar vacatures vullen omdat die nu eenmaal gevuld moeten worden, is er bij ons niet bij. Je moet bij ons willen werken en dus in het team passen. Het is een hecht team waarin collega’s van elkaar leren en voor elkaar klaar staan. Samen de dag beginnen met een kop koffie en met elkaar de week afsluiten op vrijdag, vinden we niet alleen belangrijk, maar ook gezellig.”

De ervaring leert dat van de 3, 4 stagiaires er altijd wel één bij ons een dienstverband krijgt.

Is er een relatie tussen het technisch onderwijs en Engberts? “Jazeker! Wij zijn aangesloten bij SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Via dat kanaal ontvangen wij stagiaires en opleidingen. De ervaring leert dat van de 3, 4 stagiaires er altijd wel één bij ons een dienstverband krijgt. Natuurlijk zien we graag dat de energie die we hierin steken beter beloond wordt, maar we moeten met z’n allen blij zijn dat jonge mensen het doorzettingsvermogen hebben om hun opleiding af te maken en de motivatie hebben en houden om een vak te willen leren. Een mooi voorbeeld is Jeremy, bijna drie jaar geleden kwam hij bij ons als 16-jarige jongen, op dit moment legt hij de laatste hand aan de opleiding tot monteur. Als alles volgens plan verloopt komt hij vanaf januari bij ons in vaste dienst en stapt hij in een bus om zelf werkzaamheden op te pakken.”

Visitekaartje

“Waar we ook bijzonder verguld mee zijn is Denise Buijsman. Een jonge vrouw die na een administratieve loopbaan bij de politie bij ons binnenkwam. Via haar toenmalige vriend maakte zij kennis met techniek. Waar zij het saaie kantoorwerk beu was, zag zij dat haar vriend altijd vrolijk en vol verhalen thuiskwam van zijn werk in de elektrotechniek. Dat deed haar de ogen openen en omzien naar ander werk. Zij kwam bij ons terecht als zij-instromer. Na enkele basiscursussen op een praktijkschool en een theoretische opleiding in de avonduren gevolgd te hebben is zij nu een volwaardig lid van ons team. Denise kunnen wij prima op pad sturen. Zij weet haar mannetje te staan en is voor ons meer dan zo maar een collega. Denise is een visitekaartje.”

“Wat we missen is de mogelijkheid om stagiaires van een andere studierichting of bijvoorbeeld een hbo-opleiding een leer-/werkplek te bieden. Wij bruisen van de ambitie en zijn volop bezig met nieuwe ontwikkelingen, maar de onderwijsinstellingen vinden dat wij niet voldoen aan de eisen die zij stellen ten behoeve van hun stagiaires. Een gemiste kans. Het is immers voor studenten vaak lastig om een prettige en waardevolle leerplek te vinden. Wij kunnen die bieden. Naar mijn mening moeten scholen/opleidingen hier meer voor openstaan en minder rigide hun criteria hanteren. Er is immers een gezamenlijk belang: meer mensen in de techniek en dat op alle niveaus. Dus niet alleen de technische handjes, maar ook voor het voorafgaande technische denkwerk.”

Er is immers een gezamenlijk belang: meer mensen in de techniek en dat op alle niveaus.

Engberts Elektrotechniek heeft een aantal grote opdrachtgevers. Zoals bijvoorbeeld Zorgcirkel en Habion, grotere spelers in de zorg waarmee Engberts een 24-uurs contract heeft. Engberts: “Ontzorg de zorg is voor deze klanten onze missie. Juist voor onze grotere klanten hebben wij in eigen beheer een geheel digitaal systeem ontworpen. Een digitaal logboek waarmee zowel de klant als onze monteurs toegang hebben tot alle specifieke eigenschappen in de technische installaties ter plaatse. Bij storingen hoeven onze monteurs geen plattegronden af te drukken, maar kunnen ze op locatie gemakkelijk bij alle digitaal vastgelegde documenten. Vergelijk het met het elektronisch patiëntendossier waarin arts en patiënt precies kunnen zien wat er in het verleden is gebeurd op het gebied van de persoonlijke gezondheid. Iets soortgelijks is ons digitale logboek. Op een schakelkast of andere centrale plek is bovendien ook een QR code aangebracht. Scan de code, het logboek gaat open en je weet precies waar, wanneer en wat er is gedaan met een installatie.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Engberts Elektrotechniek zie je vaak op regionale duurzaamheidsbeurzen en toont dan de kennis en kunde op het gebied van energiebesparende oplossingen. Bij Engberts is het begrip duurzaamheid een belangrijke pijler. Langetermijnrelaties zijn belangrijk. Dat geldt zowel voor medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers als voor het sponsoren van regionale sportverenigingen.

In de kantoor- en vergaderruimten in het bedrijfspand aan de Einsteinstraat in Purmerend is het behaaglijk warm. “Infrarood”, zegt Meindert. Infrarood? “Ja, reageert Engberts enthousiast. Infrarood is een uitstekend alternatief voor gas. Infraroodinstallaties in panelen in plafond of muur of infrarood in de vloerverwarming zorgen voor een effectieve en duurzame verwarming van de vertrekken. Je kunt er zelfs voor kiezen om een specifieke plek (een zithoek of eetkamer) te verwarmen. Infraroodpanelen zetten elektriciteit om in infraroodstraling, waarmee een vertrek kan worden verwarmd. Infraroodverwarming is bijzonder zuinig: bijna alle energie wordt omgezet in warmte. Ze gaan bovendien lang mee en hebben bijna geen onderhoud nodig. Kortom, infrarood verwarming is beter voor de portemonnee en voor het milieu.”