Peggy van der Heijden vertelt, aan tafel met Jaap Sluis.
Peggy van der Heijden vertelt, aan tafel met Jaap Sluis. (Foto: Els Broers)

Pareltjes laten zich gelden tijdens NV Purmerend

Algemeen

De gecombineerde editie van NV Purmerend met PRO: Biznizbar, op 1 december jongstleden, lokte rond de 150 bezoekers naar theater de Purmaryn.

Zij genoten na afloop van een geweldig en uitgebreid stamppotbuffet. En dat ging er zeker in na de boeiende vertellingen van de pareltjes aan tafel met host Jaap Sluis, te weten Peggy van der Heijden (HERMÉE), Twan Korver (Ranko Schoonmaakbedrijf), Nancy Burrie en Henk Schulte (over de campagne ‘Ik koop bij een winkelier van hier’ en het platform #wij zijn purmerend), Bert Koopman (Koopman Optiek) en Jeroen de Wolf (eetcafé Jo & Co). Ieder met een eigen verhaal, maar allemaal met één gezamenlijk doel: ondernemen vanuit je hart en je gevoel. 

HERMEE

De spits van de ondernemerstalkshow werd afgebeten door Peggy van der Heijden van HERMÉE aan de Peperstraat in Purmerend. Peggy, afkomstig uit de modestad Maastricht, vertelde dat de liefde voor een échte Purmerender (Raymond) haar deze kant op bracht. Samen met dezelfde Raymond startte ze pal voordat Corona ons lang in de greep hield, haar winkel voor de modebewuste vrouw. Aanvankelijk bedoeld als hét adres waar de carrièrevrouw met persoonlijkheid goed terecht kon. “Maar door Corona hebben we dat iets moeten bijstellen”, vertelde Peggy. 

Liefde en warmte voor het vak

Zorgen dat je liefde, warmte voor het vak uitstraalt en dat je winkel gezellig is en voor de klanten een uitje betekent om naartoe te gaan. Dat zijn volgens haar de ingrediënten waarop men aanslaat. Warmte en gezelligheid die Van der Heijden ervaart als ze niet in haar winkel maar elders in de binnenstad van Purmerend is”, aldus Peggy van der Heijden tot slot.

Dit is een vak, dit houdt niet op bij schoonmaken en stofzuigen alleen.

Ranko Schoonmaakbedrijf

‘See is what you get’ was het motto van het verhaal van Twan Korver (41), eigenaar van Ranko Schoonmaakbedrijf B.V.. Geen moeilijk gedoe over het behalen van doelen of borstklopperij over eigen prestaties. Simpelweg ondernemen vanuit je eigen gevoel. In het geval Twan Korver (en zijn vrouw) betekent dat keihard werken, goed zijn voor je personeel, want dat betaalt zich terug, en inspelen op de behoeften en regelgevingen. “Dit is een vak, dit houdt niet op bij schoonmaken en stofzuigen alleen. In de loop der jaren zijn er zoveel facetten bijgekomen. En daar moet je direct op inspelen. We doen schoonmaakwerk bij veel bedrijven die te maken hebben met milieukeurmerken. Daar moet je van begin tot het einde heel secuur mee zijn”, zegt Twan. Korver nam het bedrijf -waar ook plaats is voor medewerkers met een achterstand op de arbeidsmarkt- in 2010 van zijn ouders over. Destijds had Ranko 20 medewerkers op de loonlijst staan. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot 93. “Ik beschouw het nog altijd als een uit de hand gelopen hobby.” Lachend: “Ik heb ooit gezegd dat ik op mijn 40ste wil stoppen, maar dat kan al niet meer. Het blijft ook hartstikke leuk en we hebben zo’n mooie ploeg mensen. Juist dankzij het team is het bedrijf zo gaan groeien”, plaatst hij zijn mensen op een voetstuk. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Twan Korver. (Foto
; Els Broers)

Ik koop bij een winkelier van hier

Nancy Burrie (vanuit de gemeente en de Stichting Purmerend 2000 Plus) en Henk Schulte (voorzitter BIZ Binnenstad) gingen in op de campagne ‘Ik koop bij een winkelier van hier’, die ertoe moet leiden dat bestedingen van inwoners lokaal worden uitgegeven. “De campagne is een gezamenlijk initiatief van gemeente en bedrijfsleven en is in het economische belang van Purmerend opgezet. De eerste reacties zijn heel positief”, aldus Nancy Burrie.

Tekst loopt door onder afbeelding


Henk Schulte en Nancy Burrie. (Foto: Els Broers)

Bewustwording bij bewoners

Henk Schulte legde uit dat het belangrijk is om een stukje bewustwording te creëren bij de bewoners van de stad. “De ondernemer is belangrijk voor de toekomst van de stad. Met ondernemers heb ik het ook over de voedselmakers waar we er hier (lees: Beemster) veel van hebben. Dit moet een toekomstbestendige stad blijven. In de vijf weken dat de campagne draait, moet dat besef er zijn en blijven.” Tenslotte ging Schulte in op het platform #wij zijn purmerend. “Dat zal in mijn ogen cruciaal zijn voor het doel wat we met zijn allen voor ogen moeten hebben. Purmerend is zo’n sterk merk.”

Jo & Co

Tussendoor schoof Jeroen de Wolf, van Jo & Co, een paar minuten aan. Zijn eetcafé aan de Koemarkt won de PRO ondernemersprijs 2021 en om die reden mocht hij vertellen wat dat met hem en het team heeft gedaan. “We waren compleet verrast. De prijs verandert echter niets aan waar we voor staan, want we blijven een laag-bij-de-grond eetcafé.”

Wat wij doen is het mooiste dat er is.

Koopman Optiek

De laatste gast aan tafel was Bert Koopman, eigenaar van Koopman Optiek aan de Kaasmarkt in Purmerend. Het bedrijf bestaat sinds 1890 en had eigenlijk allang de Koninklijke status moeten hebben. Het zal Bert, die de exclusieve optiekzaak destijds van zijn vader overnam, een zorg zijn. De pur sang ondernemer weet waar hij en zijn 17 bevlogen collega’s (waaronder zijn zoon en dochter) voor staan. Koopman Optiek wordt door menigeen al vele jaren beschouwd als een van de pareltjes in de binnenstad. Bert, al 38 jaar in de zaak, zal die status altijd in stand houden. “Wat wij doen is het mooiste dat er is.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Bert Koopman. (Foto: Els Broers)

Koopman ging ook nog in op zijn sociaal-maatschappelijke project Stichting Masechaba. Masechaba geeft kansarme (aids) weeskinderen in de regio Bethlehem (Zuid Afrika) een kans op een beter leven en toekomst. Met behulp van een aantal bevriende ondernemers uit Purmerend en omgeving wordt aan de kinderen opvang, eten en drinken, onderwijs en medische verzorging geboden.


Drukte na afloop tijdens het gezellige samenzijn in de lobby van de Purmaryn. (Foto: Els Broers)