Wim Doets blijft op bescheiden wijze zijn overheerlijke oliebollen bakken.
Wim Doets blijft op bescheiden wijze zijn overheerlijke oliebollen bakken. (Foto: Els Broers)

Oliebollerie ter ziele

Algemeen

Wereldberoemd in Zeevang waren ze. De oliebollen van Wim en Micha Doets in Oosthuizen. Oliebollen, krentenbollen, appelflappen en kusbollen. Tot dit jaar. 

Het bakken en verkopen van oliebollen in Oosthuizen kent een lange en bijzondere geschiedenis. In 1991 namen Wim en Micha Doets de zaak van vader Doets – restaurant De Koggehoorn – over. Medio de 90-er organiseerden ondernemers in Oosthuizen een kerstmarkt. Doets besloot die gelegenheid aan te grijpen om zijn restaurant nog meer bekendheid te geven. En besloot op de markt oliebollen uit de delen. In zijn kraam een prijslijst voor de verkoop van oliebollen en appelflappen op oudejaarsdag. De weggeefbollen bleken een meer dan goeie reclamestunt te zijn. 

Huis-aan-huis

Op oudejaarsdag vlogen de oliebollen de zaak uit. De jaren erna werden zelfs huis-aan-huis oliebollen uitgedeeld in alle dorpen van de toenmalige gemeente Zeevang. De verkoop op oudejaarsdag steeg naar recordhoogten. Zo’n 7000 stuks vlogen over de toonbank. Van het een kwam het ander. Nadat de Koggehoorn ophield te bestaan, startte Doets in 2004 met de oliebollerie. Geen grote kraam waar de verkoper uit de hoogte neerkijkt op de koper, nee een knus huisje op het Marktplein in Oosthuizen waar de klant recht in de ogen gekeken kon worden.

De oliebollen van Doets waren ‘wereldberoemd’ en op de door hem geproduceerde ‘kusbollen’ heeft Doets zelfs patent gevraagd.

Buffelen

In de ogen kijken, maar ook onder ogen zien. Dat deed Wim Doets. Hij en zijn echtgenote Micha zagen dat het niet alleen leuk en dankbaar werk was in de oliebollerie, maar ook dat er heel hard, zeg maar gerust gebuffeld moest worden. Van 30 op 31 december een half uurtje slaap en hup daar stond Wim weer de bollen te bakken. Hard werken is niet erg, maar té hard kan een mens opbreken. Wim en Micha realiseerden zich terdege dat met het klimmen der jaren de conditie een steeds voornamere rol gaat spelen. En toen hij tot zijn schrik en ongenoegen zag dat de kostprijs van bloem, frituurolie en energie naar een dusdanig grote hoogte waren gestegen dat het niet langer rendabel was om met de oliebollerie door te gaan, viel het definitieve besluit: stoppen! Een droevig besluit. Voor de familie Doets natuurlijk, maar ook voor de vele klanten die traditiegetrouw hun oliebollen jaarlijks aanschaften op het Marktplein te Oosthuizen.

Wereldberoemd

Doets is al jaren werkzaam als chef-kok in verschillende horecazaken. Als ZZP-er flexibel en overal inzetbaar. Behalve dus in de laatste twee maanden van het jaar. Dan waren Wim en Micha steevast te vinden in de oliebollerie op het Marktplein. Wat ooit begon als pr stunt liep uit in een serieuze onderneming. En op de drukste dagen sprongen hun zoons en dorpsgenoten bij. De rij klanten liep soms tot aan het einde van het Marktplein. De oliebollen van Doets waren ‘wereldberoemd’ en op de door hem geproduceerde ‘kusbollen’ heeft Doets zelfs patent gevraagd. De KUS-bol is een klein hartig bolletje dat Wim ooit bedacht heeft voor een buurman die niet van zoetigheid hield. KUS staat voor kaas, ui en spek, zo legt Wim uit. “Een echte winterbol en heerlijk op de oudejaarsavond bij een glaasje witte wijn.”

In de Top 4 van Waterland

Enkele jaren terug werd de oliebollerie door “I Amsterdam’ zelfs uitgeroepen tot de winnaar van de oliebollen top 4 in de regio Waterland. Dat nu is allemaal verleden tijd. De beide zoons van Wim en Micha Doets hebben zo hun eigen leven en werkzaamheden en zij zien opvolging niet zitten. Geen medelijden. De Ondernemer van het jaar 2021 in Zeevang is (vaan meer dan) fulltime aan de slag als kok. 

Bakt Doets dan helemaal geen oliebollen meer? Ja natuurlijk wel, maar op zeer bescheiden schaal en uitsluitend voor familie en vrienden.