Martin ten Brinke
Martin ten Brinke

Tips voor de decembermaand

De laatste blaadjes van de agenda van 2022 liggen alweer voor me. Van oudsher zijn die blaadjes voor een notaris altijd het meest beschreven. De decembermaand is nu eenmaal een maand waarin veel mensen nog een goed voornemen van dat jaar willen inlossen of juist met een gerust gevoel de jaarwisseling mee willen maken. 

Tussen die drukke bedrijven door probeer ik toch nog wel eens terug te blikken naar het bijna voorbije jaar, maar zeker ook vooruit te kijken naar het aankomende jaar. Aan het begin van 2022 waren er nog de nodige coronamaatregelen van kracht. Die zijn nu grotendeels afgeschaft, maar komen deels terug in toekomstige wetgeving (en soms is dat ook wel positief). 
Een ondernemersjaar is dus een jaar van het aangaan van uitdagingen, risico’s inschatten en op basis daarvan beslissingen nemen. Een ondernemende notaris kijkt daarbij ook nog eens naar de wet- en regelgeving voor zichzelf én die voor zijn klanten. Voor het komende jaar staat onder meer de digitale oprichting van de b.v. op het programma. Daarmee gaat de mogelijk ontstaan om digitaal een notariële akte te tekenen. Maar uiteraard blijft het ook mogelijk om een “echte” papieren akte te tekenen.  

Wat, als gevolg van de coronamaatregelen, ook wet lijkt te gaan worden is de digitale vergadering van aandeelhouders of leden van een vereniging. Tip voor 2023: zorg dan wel dat de statuten up-to-date zijn. Een andere hele belangrijke tip voor 2023: laat je onderneming, maar ook je eigen leven eens voorzien van een P.N.K., oftewel een Periodieke Notariële Keuring. Daarbij kan ik je ondernemingsvorm onder de loep nemen om te kijken of die nog wel goed bij je eigen zaak en jou als ondernemer past, maar tegelijkertijd kijk ik ook graag even iets dieper onder motorkap. Heb je wel al een goed ondernemers (levens)testament? Sluiten je huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract nog wel voldoende aan op je huidige situatie. Of denk je aan het overnemen of overdragen van een onderneming? Allemaal zaken waar je tijdig advies voor nodig kunt hebben. 
En waar kun je beter halen dan bij dé IT-notaris van de Zaanstreek en omstreken, notariskantoor Ten Brinke. Daar ben je dan ook verzekerd van juridische kennis en kunde op het gebied van domeinnamen, IT/IE-depots, verpanding van software en auteursrecht. Dan kun je ook in 2023 juridisch ontzorgd door met dát wat je echt leuk vindt: je eigen zaak!  

Ik wens je daarom, mede namens alle medewerkers van Notariskantoor Ten Brinke, een voorspoedig en juridisch gezond 2023.

Marcel ten Brinke via 075-6474040 of info@notaristenbrinke.nl.