Samen de uitdagingen aangaan

In dit eerste jaar na de coronacrisis zijn er voor ondernemers flink wat nieuwe uitdagingen op het pad gekomen. De krapte op de arbeidsmarkt, de oorlog in Oekraïne die heeft gezorgd voor schaarste op veel vlakken en een energiecrisis, de energietransitie … Ga er maar aan staan als ondernemer, die toch in het algemeen geen moeite heeft met anticiperen, inventiviteit of doorpakken. Maar sommige uitdagingen zijn nu eenmaal te groot om in je eentje te tackelen. Niet voor niets zult u in deze uitgave heel vaak het woordje ‘samen’ tegenkomen. Want alleen samen kun je de grote vraagstukken oplossen. 

En deze regio is goed in ‘samen’, dat hadden we tijdens de coronacrisis al ervaren. Voor enkele nieuwe uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, is hier dan ook voortvarend van start gegaan met ‘sectortafels’. Zes staan er op de planning, voor specifieke branches. Onderwijs en bedrijfsleven samen aan tafel, gesteund door de gemeente, om te werken aan een beter aansluitend onderwijs, meer praktijkles en opdrachten rechtstreeks uit de werkpraktijk, en gedegen stages. kortom; een hechtere onderlinge band die meer en beter voorbereide jongeren op de juiste plek moet krijgen.


En zeker in de techniek; graag méér jongeren! Maar hoe kun je weten dat iets leuk is en bij je past als je er nooit mee in aanraking bent geweest? Het simpele rekensommetje van Jurian Borst, vanuit Van ’t Hek lid van de sectortafel Techniek, legde het bij de kick-off daarvan mooi uit: Uit onderzoek blijkt dat 20% van de leerlingen overtuigd bèta is en zeker iets in die richting kiest. 15% is overtuigd alfa. Dat laat een grote vijver aan ‘zwevende’ leerlingen over om uit te vissen, maar die moet je wel zien te bereiken en te overtuigen om, in dit geval, te kiezen voor techniek. Dus ondernemers; haal die leerlingen binnen bij je bedrijf, laat zien waar je werknemers blij van worden en hoe geweldig het is om echt iets te maken. En ga ’s langs op school om wat te vertellen over dat mooie project, ze verwelkomen jullie met open armen.



Waarbij het zuinig zijn op wat je hebt ook een belangrijke rol heeft. In dit magazine vertelt een aantal bedrijven hoe zij een uitdagende maar warme arbeidsomgeving creëren met oog voor de werknemer. “Wat je hebt moet je koesteren”, luidt het bij Engberts Elektrotechniek, waar het 'thuisgevoel’ overheerst. Dat ook bij Van ’t Hek, met een schepje erbovenop via een eigen Studiefonds dat de kinderen van de werknemers door hun studie helpt. En zo zijn er meer mooie 'kerstverhalen' te lezen in deze laatste editie van het jaar.


Namens het team van Regio Zaken wensen wij u fijne feestdagen, en een mooie jaarwisseling naar een weliswaar spannend maar hopelijk succesvol jaar, waar het bedrijfsleven en belanghebbenden in deze regio ongetwijfeld samen de schouders onder gaan zetten.


We spreken u graag weer in 2023!