Thierry van der Weide, voorzitter VOWA.
Thierry van der Weide, voorzitter VOWA. (Foto: Els Broers)

Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag

Column

Gisteren sprak ik een winkelier die een mooie uitspraak deed: “ik ben een winkelier hè, dus ik ben praktisch”. Ik herkende meteen wat hij zei, maar het zette me ook aan het denken. Zijn alle winkeliers praktisch? En zijn alle praktische mensen winkelier? Of: zijn alle ondernemers praktisch?  

Toen ik enkele weken geleden voor RTV Purmerend een rondje maakte langs de getroffen winkeliers in de Padjedijk in Purmerend, deden vrijwel alle winkeliers soortgelijke uitspraken: “natuurlijk balen we van wat er gebeurd is, maar we moeten door!” Of: “ik zat even in een hoekje te huilen, raapte mezelf weer bijeen, ben begonnen met de rommel opruimen en ging zo snel mogelijk weer open.” 

De praktische houding kenmerkt denk ik veel ondernemers

Deze praktische houding kenmerkt denk ik veel ondernemers. En onder elkaar herkennen ondernemers dit ook makkelijk. Op een ondernemersborrel merk ik ook vaak hoe makkelijk je als ondernemers onder elkaar de praktische aanpak uitwisselt. Niet-ondernemers kijken er met bewondering en verwondering naar. In mijn vele gesprekken met vertegenwoordigers van bijvoorbeeld overheid of onderwijs merk je ook direct het verschil. Zij kijken anders naar vraagstukken, hechten eraan er langer op te ‘kauwen’, het van verschillende invalshoeken te analyseren.

De laatste maanden zijn we in de regio bezig met het opzetten van sectortafels. Per economische sector zetten we vertegenwoordigers van bedrijfsleven en onderwijs aan tafel. We zijn begonnen met techniek en hospitality, volgend jaar beginnen we er nog een aantal. Aan deze tafels komt de praktische aanpak goed van pas want er is veel werk te verrichten in de samenwerking. Daarbij is ook nodig dat we uit de waan van de dag komen: de sectortafel heeft tot doel de sector beter te organiseren en daarbij is de blik op de langere termijn gericht. Zonder overigens doelen voor de korte termijn te stellen. 

Per economische sector zetten we vertegenwoordigers van bedrijfsleven en onderwijs aan tafel

De komende maanden (jaren) gaat u nog veel horen over deze sectortafels. De bedoeling is ze uit te rollen over de regio Waterland en daarbij regelmatig bij het bedrijfsleven ‘het net op te halen’ door te horen wat er speelt en wat er beter kan.

Wil je aan zo’n tafel plaats nemen? Neem even contact op met je lokale ondernemersvereniging (Zeevang Ondernemers, Ondernemend Waterland, IBEV, PRO: of BVL).

 Wil je meer weten over deze sectortafels? Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.