Jorge van Vliet: "Het is belangrijk elk jaar actief bezig te zijn met het programma Binnenstad.
Jorge van Vliet: "Het is belangrijk elk jaar actief bezig te zijn met het programma Binnenstad. (Foto: Stad&Co)

Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend

Gemeentenieuws

Voor eind dit jaar de definitieve visie van het Programma Binnenstad aan de gemeenteraad wordt voorgelegd werd het concept, samen met het conceptmobiliteitsplan, op donderdag 29 september behandeld in de commissie Ruimte. Een aantal insprekers gaf hun mening waarna de commissieleden aan het woord kwamen. Met name de mobiliteit en bereikbaarheid van de binnenstad werden regelmatig aangehaald als aandachtspunten, maar over het geheel genomen viel het programma in goede aarde. Er is dan ook veel voorbereidend werk verricht om een goede basis voor de uitvoering ervan te garanderen. Eén daarvan is de creatie van de ‘gouden cirkel’. Een goede samenwerking tussen vastgoedeigenaren, ondernemers, gemeente én culturele en maatschappelijk instellingen is cruciaal. Om die basis neer te leggen zocht de gemeente hulp van Stad & Co, bureau voor de stedelijke economie. Senior adviseur Jorge van Vliet van Stad & Co licht het belang van de samenwerking toe.

“De kern van het Programma Binnenstad is ontmoeten en samenwerken. Dat laatste is noodzakelijk om stappen te zetten. Dat doen we onder andere door te werken met de gouden cirkel”, legt hij uit. “Een goede ondernemersvereniging in de stad helpt daarbij. Er is nu een nieuw bestuur en wij begeleiden hen in het realiseren van een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) Purmerend Binnenstad en het verlengen van de BIZ Koemarkt. Daarnaast wilden wij een stuk verbinding creëren naar de andere stakeholders in de stad. Zoals de vastgoedeigenaren.”

Met een BIZ hebben de ondernemers de komende vijf jaar meer middelen tot hun beschikking om als collectief met de binnenstad aan de slag te gaan en met elkaar structureel te bouwen

De ondernemers worden vertegenwoordigd door de Willem Eggert Centrum (WEC), BIZ Koemarkt en de Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO). Deze laatste startte dit jaar het traject tot het realiseren van een BIZ Purmerend Binnenstad. De uitslag van de stemming hiervoor viel na het ter perse gaan van dit magazine. Jorge: “We hopen op een positieve uitslag. Dan hebben de ondernemers de komende vijf jaar meer middelen tot hun beschikking om als collectief met de binnenstad aan de slag te gaan en met elkaar structureel te bouwen. Het biedt een grotere betrokkenheid. Zou er geen BIZ komen dan hebben ze een volgende uitdaging; als ondernemersvereniging verder, maar hoe kom je dan aan voldoende financiële middelen en draagvlak?” 

Vastgoedeigenaren

De ondernemers zijn cruciaal om middels het Programma Binnenstad de samenwerking in de binnenstad verder te professionaliseren om het tot een hele leuke binnenstad te maken voor bezoekers uit Purmerend en daar buiten. “De vastgoedeigenaren hebben hetzelfde doel, ook voor hen is een goede, toekomstbestendige en leuke binnenstad van belang. Door corona zijn ondernemers individueel bezig geweest. De focus lag op het hoofd boven water houden waardoor ze minder ruimte hadden voor zaken eromheen. De samenwerking moet weer op gang worden gebracht. Het oude bestuur heeft veel gedaan de afgelopen jaren, en wilde ermee stoppen. Vandaar dat PCO een nieuw bestuur heeft. Wij hebben ondernemers gesproken om te polsen waar de interesse ligt en wie bereid is de tijd te stoppen en te investeren hierin. Nu zit er een nieuwe, frisse groep mensen die de volgende stap wil maken in het centrum.”

Uit alle agenda’s één maken

“En dat samen met de groep ondernemers die aan de buitenkant zitten en ook bijdragen waar ze kunnen”, vervolgt hij. “Bijvoorbeeld in werkgroepen. Hoe groter de betrokkenheid des te gemakkelijker om de samenwerking tot stand te brengen. Die samenwerking vormt de brug naar de gouden driehoek waarin ondernemers, vastgoed en gemeente samenwerken. Het gaat echter om meer dan dat. Ook cultuur, toerisme en recreatie zijn van invloed op de gezellige binnenstad. Dus culturele en maatschappelijke organisaties spelen ook een rol, dat maakt de driehoek tot een gouden cirkel. Belangrijk is dat je uit alle agenda’s één agenda maakt.”

De gemeente zit dan echt met vier collectieven aan tafel, alle met hetzelfde belang

Stad & Co legt de focus op hoe de beste samenwerking kan worden gecreëerd. “Liefst met één aanspreekpunt. Wanneer de gemeente met die samenwerkingen aan tafel zit, zit ze echt met een collectief vanuit de binnenstad, PCO (hopelijk straks BIZ Purmerend Binnenstad), Koemarkt, PRO en WEC. Vier collectieven met hetzelfde belang. En daarnaast cultuur en toerisme. Dan heb je een cirkel met een aantal stoelen en kun je gezamenlijk nadenken: wat kunnen we samen doen, wat is van belang? Je kunt elkaar informeren, kijken hoe en waar de lijnen liggen en een goed, opbouwend gesprek hebben.” 

Intentieverklaring

Met de nieuwe gezichten en nieuwe, collectieve energie is ondertussen ook de weg naar de andere stakeholders in het gebied gevonden. Een belangrijke daarin zijn de vastgoedeigenaren. “In vastgoed hebben we ook een grote stap gezet met de kopgroep van acht die de intentieverklaring ondertekende. Het doel is deze groep groter te maken. Veel vastgoedondernemers zien in dat het belangrijk is om bij te dragen aan het collectief. Dat een toegevoegde waarde daar, ook een toegevoegde waarde is voor henzelf. We merken echt dat die mentaliteit aan het veranderen is. Dat is heel gaaf om te zien. En ze zijn hard nodig omdat vanuit het programma Binnenstad de stad wordt opgedeeld in verschillende sfeergebieden met elk een eigen beleving. Daarvoor wil je het vastgoed zo goed mogelijk inzetten voor dat gebied. Dat willen de ondernemers ook, en het is belangrijk dat er iemand is die ze daarbij helpt.”

Veel vastgoedondernemers zien in dat het belangrijk is om bij te dragen aan het collectief. Dat een toegevoegde waarde daar, ook een toegevoegde waarde is voor henzelf

Sterke basis voor gouden cirkel

Wanneer de collectieven in de gebieden aanwezig zijn kan de ‘gouden cirkel’ in actie komen. “Niet alleen nu, maar ook later. Want het is nodig om de samenwerking in die cirkel met die stakeholders blijvend te houden. Het is belangrijk elk jaar actief bezig te zijn met het programma Binnenstad. Dat doet de gemeente door de uitvoeringsagenda die is opgesteld uit te werken. Daarin staan verschillende activiteiten, zoals evenementen in de binnenstad verbeteren, meer groen en zitplekken, het creëren van ontmoetingsplekken etc. De uitvoering doet de gemeente samen met alle partijen uit de gouden cirkel en met bewoners en belangstellenden. Je moet eraan blijven werken en altijd activatie houden. Elk jaar gaan we samen kijken: waar staan we, moeten we bijschakelen? Maar eerst moet de basis liggen; de bereidheid tot samenwerken, en transparantie naar elkaar toe. Het is mooi om te zien hoever we daar in dit jaar al zijn gekomen,” aldus Jorge.