Shirley Benoit.
Shirley Benoit. (Foto: Moments by Kelly)

Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid

Column

Duurzaamheid; zo’n begrip dat je tegenwoordig overal hoort. Zo ook op de Toerisme TOP op de Floriade in Almere vorige maand. Hier worden ieder jaar de trends en ontwikkelingen met betrekking tot de toeristische sector gepresenteerd. Nu denk ik dat duurzaamheid niet zozeer een trend is, maar een way-of-life waar we linksom of rechtsom mee te maken hebben en nog meer zullen krijgen. Het is misschien wel de enige manier om ook in de toekomst van onze planeet te kunnen blijven genieten.

Tijdens de TOP werd de impact van de sector op de huidige klimaatcrisis goed duidelijk gemaakt en vooral benadrukt hoe belangrijk het is om nu over te gaan in de actiemodus. Grote en veelbesproken thema’s zijn het verduurzamen van vervoersmiddelen, de energietransitie en korte ketens op het gebied van voedsel. Bulkbegrippen die wellicht voor individuele ondernemers een hoog ver-van-mijn-bed-show gehalte hebben. Maar waar wel degelijk door individuen het verschil in gemaakt kan worden.

Beemster Food Tour

Laag Holland is van oudsher bijvoorbeeld een echte ‘voedselkamer’. De hoofdstad werd vanuit deze regio voorzien van de heerlijkste eieren, beschuiten, melk, kazen en bieren. Maar vergis je niet! Ook vandaag de dag zorgen onze polders en slimme boeren voor de lekkerste streekproducten. Streekproductenwinkels spelen hier slim op in en zijn daarmee echte visitekaartjes van de regio. Nog zo’n leuk voorbeeld is de duurzame ‘Beemster Food Tour’ tas waarmee tijdens de Dutch Food Week zelf boodschappen gedaan kon worden aan de hand van een route die na afloop helemaal gevuld was met de lekkerste lokale producten.

Meld je aan voor Café Laag Holland op 14 november!

Meer kansen worden ook gezien in een stuk educatie en bewustwording bij de gasten. Want in hoeverre is het mogelijk om het hele jaar door ‘alles’ aan te kunnen bieden? Is het nodig om ingevlogen zalm op de kaart te voeren, aardbeien in de winter te hebben en Wagyu rund uit Japan te serveren? Of kunnen we ons net als ‘vroeger’ weer veel meer richten op de producten uit de nabije omgeving beschikbaar in de daarvoor bestemde seizoenen? Zoals bij een heel inspirerend concept restaurant Boerkok in Flevoland. En is het niet het overwegen waard om standaard plantaardige soorten melk op de kaart te bieden als alternatief voor de vele standaard koemelk cappuccino’s en latte’s?

De ‘vakantie sentiment monitor’, een terugkerend onderzoek van het NBTC (Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen), laat in september 2022 zien dat duurzaamheid een steeds belangrijkere en bewuste keuze wordt bij reizigers. 52% van de ondervraagden geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie en 44% geeft zelfs aan dat hij/zij bereid is om voor duurzame opties extra te betalen.

Hét moment om je te onderscheiden en voor een (meer) duurzame aanpak te kiezen

Samen doorsparren over duurzaamheid in de sector en concrete handvatten meekrijgen? Meld je aan voor Café Laag Holland op 14 november 19.30 tot 22.00 uur via info@laagholland.com.

Shirley Benoit

directeur Bureau Toerisme Laag Holland

www.laagholland.com/over-ons