Jasper Sieling kreeg van burgemeester Ellen van Selm de ondernemersprijs uitgereikt.
Jasper Sieling kreeg van burgemeester Ellen van Selm de ondernemersprijs uitgereikt. (Foto: Els Broers)

DETEC Beveiliging: “Ons doel is zoveel mogelijk overvallen en inbraken voorkomen”

Algemeen

Vorige maand werd de Waterlandse ondernemersprijs ‘VOWA Ondernemer van het jaar’ uitgereikt aan DETEC Beveiliging. Een familiebedrijf, zo blijkt, met een aantal unieke services. Reden voor een nadere kennismaking in het smaakvolle hoofdkantoor in Zuidoostbeemster met directeur Jasper Sieling, tweede generatie. Opgegroeid zoals hij lachend zegt, zonder lego, maar wel met brandmeldsystemen, ‘wat mijn vader deed, dat deed ik ook’, is hij als een vis in het water in de beveiligingsbranche. “Goede beveiliging begint pas na de installatie”, zegt hij. “Onze focus ligt daarom op de techniek én bijbehorende dienstverlening én opvolging middels de meldkamer, om dingen te voorkomen. Daar zijn we continu mee bezig, 365 dagen per jaar, 24/7.”

In 1983 bracht Paul Sieling sr. elf familiebedrijven in Nederland op het gebied van elektronische beveiliging bij elkaar, de DETEC Groep. Het voordeel is dat er wordt gewerkt met lokale ondernemers in de regio’s, al werken er totaal zo’n 350 mensen. Ook de broers van Jasper, Peter en Paul, en zijn zus Annemieke zijn er werkzaam. “Door klein te blijven zijn we groot geworden”, geeft Jasper aan. “Per filiaal is er een eigen planning en zijn er eigen monteurs. Dat is ook de kracht bij beveiligers. Klanten zien niet elk jaar een nieuwe monteur binnenkomen. Het is vertrouwd.”

Vanuit de meldkamer staan we altijd klaar voor onze klanten. Dat is moeilijker dan alleen maar mooie systemen bouwen

Na de installatie begint het pas

Welke beveiliging wordt ingezet hangt af van de risicoanalyse die DETEC maakt voor elke klant, waarop een beveiligingsplan op maat wordt gemaakt. DETEC levert, installeert en onderhoudt inbraakmeld-, brandmeld-, toegangscontrole- en camerasystemen voor zowel bedrijven als particulieren. Het bedrijf beschikt tevens sinds 2000 over een eigen particuliere meldkamer, DEVISION. Jasper: “Vanuit de meldkamer staan we altijd klaar voor onze klanten. Dat is moeilijker dan alleen maar mooie systemen bouwen. Na de installatie begint het pas. Wanneer er in de nacht een alarm afgaat dan vraagt dat direct actie. Onze systemen zijn afgestemd op de meldkamer en juist die combinatie is onze kracht.”

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: DETEC)

In DEVISION wordt bovendien een nieuwe ontwikkeling in de branche toegepast; alarmverificatie. “Door camera’s aan het alarmsysteem te koppelen kun je bij een alarmmelding direct zien wat er aan de hand is en of er actie vereist is”, legt Jasper uit. “Ruim tachtig procent van de alarmmeldingen is loos alarm. Een slinger of zelfs een spin kan al een alarm laten afgaan. Als je op de camera ziet dat er niets aan de hand is hoef je niet de klant wakker te bellen, of de politie in te schakelen. Is er wel iets aan de hand dan gaan de camerabeelden direct door naar de politie. Het voorkomt niet de poging tot inbraak, maar verkort wel de aanrijtijd.”

Live cameratoezicht

Daarnaast biedt DETEC haar klanten een innovatieve, unieke dienst: Live cameratoezicht. “Hier wordt de camera de bewaker”, aldus Jasper. “In onze Toezichtcentrale in het buitenland monitoren bewakers continu de camerabeelden op verdacht gedrag. Ze kijken mee voor de klant. Dat kan zijn voor particulieren, families vaak, bedrijven, parkeergarages, events etc. Je kunt er diefstal of een overval mee voorkomen. De bewaker ziet bijvoorbeeld wanneer iemand achter een klant het hek door rijdt. Of ziet dat iemand rond het huis sluipt, of over een hek klimt. Hier krijgen we gemiddeld drie meldingen in de week uit. De bewaker geeft dit direct door aan de lokale politie en zet ook de camerabeelden door, dat wordt vaak een heterdaad. Normaal zie je via een camera alles achteraf, wij zien het aankomen. Waarmee we zaken voorkomen.”

Continu alert

Live cameratoezicht vraagt veel mankracht en DETEC leidt hierin ook zelf de mensen op. “Een bewaker monitort vier schermen, en er zitten bij elke klant altijd twee bewakers die elkaar elke twintig minuten afwisselen zodat ze alert blijven. Zij maken ook continu een logboek voor de klant dus zijn er actief mee bezig. Maar het alternatief, zoals anderen het doen, is monitoren op beweging. Dat kun je al niet doen op veel openbare gebieden of bij bijvoorbeeld bedrijven zonder afgesloten buitenterrein, dan moet je wel live meekijken. De prijs hangt af van het aantal camera’s dat de klant wil hebben. Iemand kan één camera afnemen en alleen ’s nachts laten meekijken, maar er zijn ook klanten met dertig camera’s die 24 uur worden gemonitord. Dat zijn vaak mensen die al ’s iets hebben meegemaakt, dan is beveiliging echt een prioriteit.”

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: DETEC)

Discretie is in ons vak het belangrijkste. Het draait altijd om vertrouwen

Discretie en vertrouwen

Dat lijkt voor klanten, zowel ondernemingen als families, best wel privacygevoelig. Jasper beaamt dat. “Het draait ook altijd om vertrouwen. En discretie is in ons vak het belangrijkste. Wij kennen de hele familie, en er zitten altijd dezelfde bewakers bij dezelfde klant. Wij zorgen dat het voor de klant helemaal perfect is en stellen ons dienstbaar op. Omdat zij ons vertrouwen bevelen ze ons ook weer bij anderen aan. Daarin zien we een duidelijke groei. Want een goede installatie bouwen kan iedereen. Het onderscheid komt op het moment dat er echt iets aan de hand is. Er is dan ook geen ruimte om fouten te maken.”

Waar wil DETEC nog heen in de toekomst? “Dan willen we niet perse de grootste zijn, maar wel het meest vooruitlopend met nieuwe technieken”, zegt hij stellig. “Ons doel is zoveel mogelijk inbraken, overvallen, brand etc. te voorkomen met bijvoorbeeld oplossingen zoals onze live toezicht. Ik zou willen dat dit voor iedereen bereikbaar wordt, maar ik weet niet of dat voor onze generatie nog lukt.”

www.detec.nl