Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Een boek dat het levenslicht zag in 1988 maar vandaag de dag nog steeds uiterst actueel is en in veel bedrijven grote invloed heeft gehad op de organisatiestructuur. Netflix, Spotify and Google, om maar een paar te noemen, opereren in Semco-stijl.

Ricardo Semler werd in 1990 en 1992 uitgeroepen tot zakenman van het jaar in Brazilië, het World Economic Forum noemde hem één van de wereldleiders van de toekomst, hij heeft een gastleerstoel aan de Harvard Business School, zijn boek Virando a propria mesa (‘Draai je eigen tafel') hier uitgebracht als Semco Stijl, is het best verkochte non-fictie boek in de geschiedenis van Brazilië. In 2015 stonden managers in lange rijen (ondanks de niet malse entreeprijzen) in Amsterdam om bij zijn optreden te kunnen zijn.

Eind jaren tachtig introduceerde Ricardo Semler een nieuwe, gedecentraliseerde participatieve organisatiestructuur in zijn bedrijf. Een filosofie waarin zelfsturing centraal staat. Geen directieve managementstijl, geen individuele functionerings- en beoordelingsgesprekken, geen strakke, zelfs geen losse hiërarchie. Semler benoemt in zijn werk vier stappen die leiden tot een succesvolle horizontale zelfsturende organisatie. Stap 1: Stel heldere doelen, voor jezelf, voor de afdeling en voor het bedrijf, want doelen brengen structuur. Stap 2: Geloof in je medewerkers, creëer zo betrokkenheid en voldoening. Geef ze ruimte. Stap 3: Stop met bemoeien en coach meer. Stap 4: Maak ruimte voor het idee waarin je gelooft. Werk vrij van restricties en laat medewerkers ook vrij werken, waar, hoe en wanneer ze willen, "desnoods op een glijbaan in de kantine zolang de geest vrij is voor inspiratie, lef en voldoening”.