Richard Hussem, regiomanager van de Sligro, legt de plannen voor aan de horeca-uitbaters.
Richard Hussem, regiomanager van de Sligro, legt de plannen voor aan de horeca-uitbaters. (Foto: Rodi Media)

Sligro wil samen op weg naar duurzame horeca

Algemeen

De horeca in zijn algemeenheid staat de komende jaren flinke investeringen te wachten om tegemoet te komen aan de steeds luider wordende roep om nog meer in te zetten op duurzaam ondernemen. Nico Molenaar, vestigingsdirecteur van de Sligro Purmerend, nodigde in dat kader horecaondernemers uit deze regio uit voor een bijeenkomst onder het motto ‘Samen op weg naar duurzaam’. Het wiel in zijn eentje uitvinden spreekt Molenaar niet aan. “Wij zoeken bewust de samenwerking met de horeca. Samen optrekken richting de toekomst”, hield hij de aanwezigen voor.

Voor deze gelegenheid waren naast wethouder Economische Zaken van Purmerend Mario Hegger ook Frank Veerman en Stijn Cramer van Heineken en Richard Hussem, regionaal manager van Sligro, naar de horecagroothandel in de Baanstee Noord in Purmerend gekomen. Om ieder vanuit hun verantwoordelijkheid en visie en aan de hand van presentaties mogelijke samenwerkingsverbanden voor het voetlicht te brengen. Na afloop werd duidelijk dat de horeca-uitbaters van goede wil zijn mits het kostenplaatje onderaan de streep klopt. “Natuurlijk zien wij het belang van duurzaamheid in onze branche in en willen we dolgraag een belangrijk aandeel leveren. De meesten doen dat trouwens al. Maar we zullen financiële steun moeten krijgen. Of dat uit een potje van de gemeente komt of vanuit de landelijke overheid, maakt me niet uit”, laat een van de horeca-ondernemers weten. 

We willen dolgraag een belangrijk aandeel leveren in duurzaamheid, maar we zullen financiële steun moeten krijgen

Belangrijk speerpunt gemeente

Wethouder Mario Hegger beet de spits af en vertelde nog maar eens dat duurzaamheid een belangrijk speerpunt is van de gemeente Purmerend. “Het verschil met negen jaar geleden, toen ik wethouder werd, en nu is gigantisch. Afval is in de loop der jaren een grondstof geworden, veel meer mensen scheiden hun afval. Kortom, alles heeft te maken met bewustwording. Purmerend is een samenwerkende gemeente, wij willen iedereen het goede verhaal vertellen, om op die manier steeds meer mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Daarom werken we met een duurzaamheidskalender. Een van de punten op die kalender is om in te spelen op wat de samenleving wil. Daarom ben ik ook hier, want bedrijven, dus ook de horeca, willen we graag meenemen in het verhaal. Terugdringen van CO2-uitstoot, inspelen op de veranderende economie, het stimuleren van de circulaire economie, het verduurzamen van de bedrijfspanden, hergebruik van materialen en het stimuleren van het inkopen van streekproducten. Ik wil de ondernemers nog eens laten weten dat ze in bepaalde gevallen aanspraak kunnen maken op subsidies vanuit de gemeente”, aldus Hegger.

Regelgeving (plastic) bekers

Frank Veerman en Stijn Cramer vertelden de aanwezigen aan de hand van een presentatie over in 2024 van kracht zijnde regelgeving ten aanzien van het gebruik van (plastic) bekers tijdens evenementen. Hier komt een label aan te zitten. Voor alle evenementen die in Purmerend plaatsvinden, zal nu al een keuze gemaakt moeten worden voor welke duurzaamheidsbekers er wordt gekozen. Van de duurzaamste bekers wordt 75% hergebruikt. De daarmee samenhangende processen zijn het reinigen en -na afloop- het ophalen van de bekervoorraad. Het kon niet uitblijven dat de mannen van Heineken een oplossing uit de hoge hoed toverden. “Aan de hand van een partij waarmee we zaken doen, faciliteren wij de horeca om dit gezamenlijk op te lossen”, hield Frank Veerman de horecamensen voor.

Tekst loopt door onder afbeelding


Aandachtige toehoorders in de Sligro Purmerend. (Foto: Rodi Media)

Elektrische vrachtwagens

Tot slot maakte Richard Hussem van de Sligro in woord en beeld duidelijk dat het de horecagroothandel ernst is om actief mee te doen aan een duurzame toekomst. Hussem vertelde dat Sligro 25 nieuwe elektrische vrachtwagens heeft besteld (dit gevoegd bij de 50 elektrische wagens die nu al voor het bedrijf rijden), het bedrijf ten opzichte van 2010 50% minder CO2 uitstoot, op de daken van alle nieuw te bouwen vestigingen zonnepanelen worden gelegd, de vestigingen gasloos worden en dat de doelstellingen voor 2030 zijn gericht op klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en leverancierstevredenheid.

Eerlijk & heerlijk

Het assortiment van Sligro richt zich in de toekomst met de term ‘Eerlijk & heerlijk’ op biologisch, eerlijke handel (voorzien van een keurmerk), duurzaam en streekproducten. Hussem ging verder nog in op een pilotproject momenteel in samenwerking met de gemeente Amsterdam. In de hoofdstad wordt een proef gedaan met vervoer over water van producten van de Sligro naar de leveranciers.

Medewerking en financiële steun

Stuk-voor-stuk mooie verhalen en intenties, zeker ook voor het oren van de horeca-uitbaters. Iedereen, niet een uitgezonderd, wil meehelpen aan een duurzame toekomst. Voor hen geldt echter één ding: na Corona, waarin het water tot aan en voor sommigen tot boven de lippen kwam, kunnen zij het zich niet veroorloven om vele tienduizenden guldens uit te geven aan naderende regelgeving. Zij hopen daarom op medewerking en financiële steun. Nogmaals: vanuit welke hoek zal hen een zorg zijn.