Bram en NIcole Engberts in het Arboretum; "Ik heb gewoon een gigantische passie voor groen."
Bram en NIcole Engberts in het Arboretum; "Ik heb gewoon een gigantische passie voor groen." (Foto: Els Broers)

Engberts Hoveniersbedrijf zoekt graag de uitdaging in de tuinontwerpen

Algemeen

Engberts Hoveniersbedrijf werd onlangs door PRO: uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar 2022, in de categorie klein. Een mooie kroon op het werk van Bram Engberts en zijn vrouw Nicole. En dat werk behelst nogal wat, het lijkt ondernemen in het kwadraat. Het begint bij de hoveniers en reikt tot het Arboretum, schooltuinen, vlogs en tv-programma’s. Want Bram heeft een missie: Nederland vergroenen. En hij wil daar met eindeloze energie graag het woord voor verspreiden. 

Het buitenleven zat Bram al in het bloed. Hij groeide op bij Kinderboerderij de Ridder in het Purmerendse Leeghwaterpark. Daar kweekten zijn ouders, ook buitenmensen, hun eigen groente en zag hij kalfjes en ezeltjes geboren worden. Toch lag daar niet direct het zaadje dat hem naar buiten leidde, die roeping vond hij toen hij op de tuinbouwschool kwam. Daar ging een wereld voor hem open en vanaf toen draaide alles om de natuur. “Dat was wat ik echt leuk vond”, vertelt Bram. “Ik heb nooit meer andere ambities gehad dan hovenier worden. Ik begon bij Ron van Kampen maar wilde het liefst zelfstandig ondernemer worden, ik dacht dat ik het zelf allemaal beter kon. Maar dat was onzin natuurlijk, dat ontdekte ik toen ik in 2006, op mijn 21ste, voor mezelf begon. Ondernemen is anders dan alleen hovenier zijn. Maar met vallen en opstaan en een aantal mooie mensen om ons heen hebben Nicole en ik toch het huidige bedrijf kunnen opbouwen.” Inmiddels hebben zij zeventien mensen werken en is Engberts Hoveniersbedrijf een erkend leerbedrijf. 

Minder verharding

Hij zag in de twintig jaar dat hij er actief is veel veranderen in de hovenierswereld. “Toen ik begon was het nog veel straatwerk en vooral onderhoud. Het meeste werd nog met de hand gedaan. Nu zijn er veel machines, is er extreem veel keuze in materiaal en vooral zien mensen ‘buiten’ nu op een andere manier zodat er echt tuinontwerpen komen, overkappingen etc. Helaas ligt de trend nu in verharding, mensen bestraten alles vol. Maar voor ons moet elke tuin klimaatbestendig zijn, dat is onze vaste regel. Al onze ontwerpen zijn daarop gebaseerd. Je hebt af en toe verharding nodig, maar je moet ervoor zorgen dat het regenwater in de tuin blijft voor de drogere periodes.”


Ook in andere elementen van de tuinontwerpen van Engberts Hoveniers zoekt Bram graag de uitdaging. “Onze medewerkers zeggen vaak dat ze hier dingen doen die ze nog nooit hebben gedaan. Dat vind ik juist leuk. Ik kijk vooral naar wat echt bij de opdrachtgever past. Het zijn vaak niet de gemakkelijkste oplossingen, maar dat is juist de uitdaging.”  

Mond tot mond reclame

Dat dit aanspreekt merkt hij aan de mond tot mond reclame en het feit dat het bedrijf inmiddels een gevestigde naam heeft in de regio. “Kwaliteit staat bij ons voorop, dat dragen we uit en daar staan we voor”, zegt hij stellig. 

Mijn missie is: Nederland vergroenen

Beheer Arboretum

 Al doende met het hoveniersbedrijf kwam in 2012 het Arboretum in Beemster op hun pad. Bram bezocht deze in 1971 opgezette ‘bomentuin’ al regelmatig, en kwam aan de praat met de toen al  hoogbejaarde oprichter Hans Völlmar. “Hij vroeg mij op een gegeven moment of het beheer van het Arboretum niet iets voor mij was. Daar moest ik wel even over nadenken. Maar ik besloot het met beide handen aan te grijpen, en na het overlijden van Hans in 2014 werden wij beheerder bij de stichting. In die twee jaar ertussen ben ik best druk geweest met het leren kennen van de collectie. Er staan 2.600 verschillende bomen en heesters, dat gaat veel verder dan het hoveniersvak. Daar moet je dendroloog voor zijn, boomkundige, en hoewel je daarvoor nooit klaar bent met leren kan ik wel zeggen dat ik nu ook heel veel over bomen weet”, lacht hij. “Ik heb gewoon een gigantische passie voor groen, wil alles weten, en hoe mooi is het ook dat ik mag werken én wonen in de natuur!” 

Nederland vergroenen

De naam van het Arboretum is eveneens groeiende, mede dankzij de vele activiteiten die Bram en Nicole er organiseren. Rondleidingen, excursies, workshops… Er is zelfs voor de kinderen een leuk kabouterpad uitgezet. Bram: “Momenteel behoort ons Arboretum tot de grootste vier in Nederland. Daar wil ik veel meer mee doen, nog meer mensen trekken. Het sluit namelijk mooi aan bij mijn missie: Nederland vergroenen. Dat probeer ik zo breed mogelijk uit te dragen door projecten op te pakken en kennis te delen.” 

Ik heb een gigantische passie voor groen, wil alles weten.

Boodschap uitdragen

In dat kennisdelen is hij dan ook erg inventief. Naast het hoveniersbedrijf en het Arboretum presenteert hij het programma ‘Green Make Over’ op SBS6, heeft hij met Brams Natuur zijn eigen YouTube kanaal waarop hij informatieve vlogs plaatst, geeft hij lezingen, schrijft hij een column in een landelijk magazine, is hij ambassadeur van een aantal groenprojecten en heeft hij samen met Wortels & Co het schooltuinenproject Brams Schooltuinen opgestart, een educatief programma voor basisscholen, Momenteel werkt hij met twee partners, de Purmerendse creatieve chef-kok Tjitze van der Dam en meteoroloog Dennis Wilt. aan de opzet van een nieuw programma “Naar buiten met …”. Hierin nemen zij BN’ers mee de natuur in om ze te laten zien hoe mooi deze is en gaan ze in gesprek over klimaat, voedsel en duurzaamheid. Medio maart wordt de eerste uitzending verwacht. Online, niet op tv. “Onze missie is om onze boodschap te vertellen”, legt Bram uit. “Op internet hebben we de vrije hand in hoe we dat willen doen, zonder bezig te hoeven zijn met commercie. We doen het met eigen middelen en zoals wij willen, om mensen enthousiast te maken en mee te nemen in onze visie.”  

Voortrekkersrol

Kortom: het is veel. Hoe doet hij dat allemaal? Hij gaat er even voor zitten. “Het kost geen enkele moeite. Ik adem het. Natuur is voor mij heel belangrijk en ik vind het fantastisch erover te vertellen aan mensen. Als  ‘voortrekker’ mijn rol is, dan is dat heel mooi. Het kan mij niet breed genoeg, daar krijg ik heel veel energie van. Ik vind het ook leuk om via al deze kanalen feedback te krijgen. Zo hoop ik andere mensen enthousiast te maken. Met hoe meer mensen we dit doen, hoe beter. Ik hoop dat veel mensen me volgen in deze gedachte.”