Daar waar het kan haalt Dick Schaap zijn producten dichtbij.
Daar waar het kan haalt Dick Schaap zijn producten dichtbij. (Foto: Babiche Tervoort)

Horecagroothandel Schaap heeft de zaakjes Dick voor elkaar

Algemeen

Apetrots en elkaar constant omarmend stonden Dick Schaap sr. (74) en zijn zoon Dick jr (44) op het podium van theater de Purmaryn. Zojuist was bekend gemaakt dat Dick Schaap Horecagroothandel de Ondernemersprijs 2022 in de categorie groot van de PRO: had gewonnen. “Dit is voor ons een grote erkenning. Niet alleen voor mijn vader en mij maar ook voor al onze 35 medewerkers. Ik zie dit echt als een prijs van het collectief”, laat Dick jr. weten als Regio Zaken hem opzoekt in de vestiging aan Signaal in Baanstee Oost in Purmerend.

In 1965 richtte Dick sr. in Monnickendam Dick Schaap Horecagroothandel op. Hij begon met langs de deuren te gaan met een open kar en iets wat op een bestelbus leek. Later handelde hij vanuit een groenteloods aan Galgeriet in Monnickendam. In de jaren ’70 kwam er een winkel en was het bedrijf met een kraam te vinden op de wekelijkse zaterdagmarkt.

Dick jr. hielp als kleine jongen in de zaak, maar zei altijd geen groenteboer te willen worden. “In 2007, na mijn studie bedrijfseconomie, kwam ik er achter dat er geen bedrijfseconoom in mij huisde. Dat betekende dat ik na tien maanden aan mijn vader vroeg of ik terug mocht komen. Daar was hij wel voor”, zegt jr. lachend. Het uiteindelijke gevolg was dat Dick de zaak jaren later van zijn vader overnam. Niet dat sr. op het tweede plan is gekomen, want nog steeds in de man die in 1965 die basis legde, betrokken bij de gang van zaken in de horecagroothandel.  

Tekst loopt door onder afbeelding

PRO: ondernemersprijs 2022 purmerend dick schaap
Trots overheerst bij vader en zoon Schaap na het winnen van de PRO: Ondernemersprijs 2022
. (Foto: Els Broers)

Toonaangevend

Twee jaar voordat Dick jr. besloot terug te keren in het familiebedrijf was een start gemaakt met het bezorgen van groenten en fruit aan de horeca. Het heeft de groothandel geen windeieren gelegd, want tussen het moment dat Schaap die stap maakte en nu is het bedrijf toonaangevend geworden in Noord-Holland en bezorgt het dagverse groenten en fruit zelfs tot in Utrecht en Amersfoort. Dick Schaap Horecagroothandel is een mede door goed naar de klanten te luisteren, met hen mee te denken en doordat de producten veelal van telers uit Noord-Holland worden betrokken, uitgegroeid tot een grote meneer. Een voorbeeld van meedenken met de klant: als een product door de dagprijs heel duur is of niet leverbaar is, wordt er samen met de klant gezocht naar alternatieven. De uitleg van Dick jr.: “Een goede relatie met de klant is belangrijker dan iets te duur verkopen of niet te kunnen leveren.”

Stappenteller

In 2017 maakt het bedrijf de overstap naar de huidige 1.200 vierkante meter grote vestiging in Purmerend. Van daaruit rijden dagelijks tien bestelbussen af en aan. Om het werken voor het personeel zo efficiënt mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van een stappenteller. Hierdoor kunnen de meest optimale looproutes binnen het bedrijf worden bepaald, waardoor een werknemer niet meer loopt dan nodig is. “We hebben een fantastische ploeg met mensen lopen. Allemaal met een uiteenlopende persoonIijkheid, maar juist dat maakt het werken met elkaar zo leuk. Ik hecht ook veel belang dat iedereen blijft zoals hij of zij is, want ik kan wel van alles bedenken, maar als zij denken bekijk het maar kunnen we wel stoppen”, aldus Dick jr. Net als voor de meeste ondernemers is de coronaperiode ook voor Dick Schaap een lastige geweest. Ga er maar aan staan als alle of nagenoeg alle klanten van de ene op de andere dag de deur moeten sluiten. De inventieve ondernemer in Dick bedacht daarom ‘Kratje van Dick’. Particulieren konden een kratje fruit of groenten bestellen dat thuis werd afgeleverd. Elke week veranderde de samenstelling van het kratje. Het bleek een groot succes, want in de eerste 6 weken werden er dagelijks 180 kratten per dag afgeleverd. Vanaf het moment dat de horeca weer open mocht, stopte het ‘Kratje van Dick’. 

Lokale telers

Dick Schaap betrekt zijn producten voornamelijk van lokale telers uit onder andere Middenbeemster (Beemster Valery), Warmenhuizen, Slootdorp, Broek op Langedijk en Andijk. “Niet alleen wij vinden dat belangrijk, maar ook onze klanten hechten veel waarde aan lokale producten. Daarom zal onze voorkeur daar altijd naar uit blijven gaan.”

Een goede relatie met de klant is belangrijker dan iets te duur verkopen of niet te kunnen leveren.

Om nog meer naamsbekendheid te genereren zet Dick Schaap Horecagroothandel groot in op branding. “We zijn daar meer op in gaan spelen met ons logo, de kleding van onze mensen en op social media. Daarnaast laten we ons nadrukkelijk zien in mooie brochures. De markt vraagt erom en aan die vraag willen we graag voldoen. We krijgen er positieve reacties op.”

Sponsoring

Branding in de vorm van sponsoring, bijvoorbeeld door het leveren van fruit aan sportclubs in ruil voor het plaatsen van een reclamebord, is ook iets wat Dick aanspreekt en doet. Net als de sponsoring van FC Volendam en ClupWelzijn en de medewerking aan evenementen als de Avondvierdaagse en de Marktstadrun. Ten aanzien van reïntegratieprojecten werkt de groothandel nauw samen met Odion. En niet onbelangrijk: al het snij-afval van de groenten en het fruit gaat naar de zorgboerderij in Zunderdorp waar het gebruikt wordt voor het voeren van de dieren. 

De toekomst ziet Dick Schaap zonnig in, al is hij van mening dat de groei niet ten koste van alles moet gaan. “De organisatie moet het kunnen hebben en we moeten de hechte ploeg blijven die we nu zijn. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw ordersysteem, een soort online Marktplaats voor leveranciers. Aan de hand hiervan kan er nog efficiënter worden gewerkt. Daar zal iedereen blij van worden”, laat Dick jr. tot slot weten.