Jack Kwakman en zijn dochter Bianca met de plaquette.
Jack Kwakman en zijn dochter Bianca met de plaquette. (Foto: Blauw, Jacqueline ten Have

Kwabo Techniek produceert snij-afval tot hoogwaardig afdekmateriaal

Algemeen

“We houden niet van onnodig weggooien.” Kort door de bocht schuilt in deze uitspraak van Bianca Kwakman, commercieel manager van Kwabo Techniek B.V., het grote succes van het Volendamse bedrijf. Kwabo wist zich onlangs verzekerd van de Ondernemingsprijs 2022 van de Industrie- en Bedrijven groep Edam-Volendam (IBEV). Het door Bianca’s vader Jack (60) in de zomer van 1991 van de grond getilde familiebedrijf (Bianca’s broer Nico is verantwoordelijk voor de IT en een tante en oom zijn eveneens werkzaam in het bedrijf) groeit als kool.

Door toenemende vraag opent Volendams bedrijf binnenkort in Vietnam derde productielijn

Kwabo is specialist in sierlijsten en ornamenten. Alle producten worden met de hand vervaardigd van de beste kwaliteit gips. De sierlijsten worden ingezet voor de meest uiteenlopende projecten. In de groothandel in Volendam vindt je een compleet afbouw assortiment voor de stukadoor, schilder en tegelzetter. Kwabo Techniek is echter veel meer, want als producent van afdekmaterialen bouwde het bedrijf een uitgebreid productportfolio op. De producten vallen onder het merk Total Floorcovering Concept. 

Alles in eigen beheer

Met twee productiefaciliteiten, waarvan een in Vietnam en een in Volendam, wordt alles in eigen beheer gemaakt en door heel Europa geleverd. Alle producten worden van afval tot gereed product onder eigen beheer geproduceerd. Met het meest moderne machinepark wordt de beste kwaliteit gerealiseerd en wordt er continu geïnnoveerd in nieuwe producten, waarbij klantgemak voorop staat. Kwabo is op het gebied van afdekmaterialen, marktleider in Europa.

Sinds kort wordt het de gebruiker helemaal makkelijker gemaakt, want Kwabo heeft zelfklevend afdekvlies aan de toch al uitgebreide lijn toegevoegd. Het basisproduct wordt in Vietnam gemaakt, de belijming in de vestiging in Volendam.

Zelf ontwikkelde machines

“Wij kopen snij-afval van kleding. Het wordt afval genoemd, maar eigenlijk is het nieuw materiaal. Van dit afval wordt in onze fabriek in Vietnam afdekmateriaal of de basis ervan gemaakt. Onze collega’s in Vietnam zamelen het afval van textiel uit heel Vietnam in en recyclen dit in een van onze zelf ontwikkelde machines. Het gerecyclede product is de grondstof waaruit veel van onze eerste klas non-woven producten worden geproduceerd”, legt Bianca uit.

Reken maar dat alles up to date werkt, alle processen worden verbeterd tot het perfect gaat, van begin tot einde

Pietje precies

Het verhaal erachter is misschien nog wel fascinerender dan de indrukwekkende productieprocessen zelf. Alvorens Jack Kwakman in de zomer van 1991 zijn Kwabo Techniek bij de Kamer van Koophandel liet inschrijven, doorliep hij de Hogere Zeevaartschool. Nou had hij al feeling met mechanica, maar in die periode werd die kennis alsmaar groter. “Mijn vader is van huis uit een pietje precies. Alle machines waarmee we werken, heeft hij zelf doorontwikkeld. En reken maar dat alles up to date werkt, alle processen worden verbeterd tot het perfect gaat, van begin tot einde.”, vertelt Bianca lachend.

Stabiele factor

De 31-jarige dochter van Jack, die in 2009 in het bedrijf kwam en diverse opleidingen afrondde en ook Universiteit Nyenrode met goed gevolg afsloot, is een stabiele en inmiddels door de wol geverfde factor in de Volendamse vestiging. “Jack is vaak onderweg, ook naar de fabriek in Vietnam waar we vanwege de toenemende drukte een derde productielijn aan het opzetten zijn. Wij hebben een goed team en samen zorgen we dat alles door blijft draaien. We hebben dagelijks contact met Vietnam en kunnen precies zien wat daar gebeurt. Bovendien hebben we in de fabriek in Vietnam een fantastische manager werken. Samen met de mensen van de productie, zorgen zij voor de beste kwaliteit producten”

In zowel Volendam als Vietnam werkt Kwabo volgens Europese richtlijnen. Duurzaam staat op beide locaties met hoofdletters geschreven. “We hebben in de achterliggende jaren verschillende duurzaamheidscertificaten behaald. Trots zijn we vooral op het feit dat er nagenoeg geen fijnstof vrij komt. Dat komt doordat we deze filteren. Wij hiermee uniek en dus ook de enige producent die dit tot nu toe voor elkaar krijgt.” In juni 2022 werd het bedrijf opgenomen in de lijst van tien beste bedrijven van Vietnam. “Een mooi compliment”.

Trouw aan eigen DNA

Tot hoever het grote succes Kwabo Techniek ook zal reiken, het bedrijf van Jack Kwakman zal de eigen DNA nooit verloochenen. “We werken allemaal keihard, maar daar staat tegenover dat we sociaal en maatschappelijk tegenover de medewerkers en de verenigingen en initiatieven in en vanuit Volendam blijven. We schenken altijd aan het einde van de week een borreltje voor de collega’s en voor de klanten is er elke vrijdag snackmiddag. Verder doen we veel aan sponsoring van sportclubs en bandjes in het dorp”, somt Bianca op.

Voor de werknemers in Vietnam is Total Floorcovering een werkgever uit duizenden. Het bedrijf betaalt voor al zijn mensen en familieleden de zorgverzekering, zij mogen Engelse les volgen en steunt daarnaast op grote schaal scholen met de aankoop van boeken en het optuigen van speeltuinen.