Thierry van der Weide, voorzitter VOWA.
Thierry van der Weide, voorzitter VOWA. (Foto: Els Broers)

Wie valt in de prijzen?

Column

 Wie kent ze niet? de ergernissen van de file. 

Op het traject Volendam-Schouw, de N247, is de file dagelijkse kost. Al vaker schreef ik op deze pagina’s over dit probleem in de regionale infrastructuur. We kennen hier kleinere en grotere knelpunten en aan al deze vinden gelukkig verbeteringen plaats of zouden deze op stapel kunnen staan. VOWA richt de energie op dit moment vooral op de onderdoorgang in Broek in Waterland. 

Het is nog niet enorm in de publiciteit, maar we hebben een belangrijk moment in dit dossier bereikt. De afgelopen jaren is in opdracht van de Provincie Noord-Holland en de dorpsraad van Broek in Waterland hard gestudeerd op de mogelijke oplossingen en alles dat hiermee samenhangt. Dat klinkt eenvoudig, maar er komt erg veel bij kijken: archeologisch onderzoek, verplaatsen van bomen, inmeten van onderdoorgangen, maakbaarheid van de ondergrondse wegen enzovoort. Voor de kerst vorig jaar presenteerde men de uitkomsten. 

Er is de afgelopen jaren hard gestudeerd op mogelijke oplossingen

Medio februari vindt de vergadering van Provinciale Staten plaats waar men uitspraken kan gaan doen over de vier varianten die onderzocht zijn. Feitelijk zijn daarvan slechts twee varianten realistisch en slechts één variant is bruikbaar (naar mening van VOWA). De bovengrondse variant leidt tot een enorme hoeveelheid wegen en gedoe en lost de situatie helemaal niet op. De variant waar wij voor pleiten is de bewonersvariant: aanleg van een 2x2 baans weg met vluchtstrook of busbaan en dan extra lang zodat het dorp ontzien wordt. Met ons vinden velen deze de beste oplossing: dorpsraad, inwoners (bleek uit een peiling tijdens de presentatieavond) en ook de nodige politici (we noemen geen namen) fluisterden me in dat ze deze toch wel de beste vinden. 

Wij laten ons geluid uiteraard horen bij de statenleden met een stevig pleidooi om deze oplossing financieel mogelijk te maken. 

Wie wint op 13 maart de VOWA Ondernemersprijs?

En wie vallen nog meer in de prijzen? Op 13 maart aanstaande vindt de volgende editie van de VOWA Ondernemerprijsverkiezing plaats. In Theater de Purmaryn staat NV Purmerend volledig in het teken van deze ondernemerprijs. We hebben dit jaar drie kanshebbers: Lisa van Susteren van ’t Wapen van Middelie, Kwabo uit Volendam en Dick Schaap uit Purmerend. De vakjury gaat langs om hen het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen en te bepalen welke van deze drie zich Ondernemer van de Regio Waterland 2022 mag noemen. 

Wil je erbij zijn? Hou dan de social media van VOWA in de gaten! 

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.