V.l.n.r.: Conny , Joost en Jacqueline: "Goed luisteren naar de klant is het allerbelangrijkste.
V.l.n.r.: Conny , Joost en Jacqueline: "Goed luisteren naar de klant is het allerbelangrijkste. (Foto: Els Broers)

Passie voor het vak: Woonstudio Joost Laan

Algemeen

Passie, gepassioneerd zijn. Woorden die je vaak hoort en die te pas en te onpas worden gebruikt. Passie betekent een grote of hartstochtelijke liefde voor iets hebben. Regio Zaken gaat dit jaar op zoek naar ondernemers met passie. Ondernemers die met een hartstochtelijke liefde voor hun bedrijf ondernemen. Joost Laan, van de gelijknamige Woonstudio, bijt de spits af.

Gevestigd in het oude centrum van Purmerend, in een zorgvuldig gerestaureerd 17e eeuws pand. Verdeeld over de begane grond en twee etages meubels van prachtig design. De passie voor mooie dingen is hét trefwoord dat ruimschoots van toepassing is op Joost Laan en zijn partner Conny van Wees. De persoonlijke benadering, de creatieve ideeën, het kleuradvies of het verlichtingsplan, het zijn van die dingen waarin Joost Laan Woonstudio zich onderscheidt van de huis-, tuin en keukeninrichters.

Joost Laan: “Wij kijken altijd naar de mens achter de klant en vinden het geweldig om hen te adviseren en hen door het zeer uitgebreide aanbod te loodsen. Wij zijn pas tevreden wanneer de klant een product of interieur heeft gevonden dat naadloos aansluit bij zijn of haar persoonlijkheid.”

Sinds 1999 is Joost de eigenaar van de Woonstudio. Zijn voorganger, binnenhuisarchitect Jan Engel, vestigde zich in de 70’er jaren van de vorige eeuw in de marktstad. De oorspronkelijke en monumentale panden, één van Purmerends meest karakteristieke winkelpanden, zijn in de jaren 90 door Joost Laan tot één geheel omgevormd, waarbij de oorspronkelijke structuur van de panden bewaard is gebleven. Het oude, karaktervolle pand herbergt een keur aan moderne design meubelen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Monumentaal pand. (Foto:
Bernard Faber)

Waaraan herkent de consument het ‘handschrift’ van Joost Laan? “Je kunt onze ontwerpen omschrijven als tijdloos. Weinig trendgevoelig, niet bijzonder modieus. We zien vaak ‘oude’ klanten terugkomen en zien dan dat een ontwerp van pakweg twintig jaar geleden nog altijd actueel is. Wat natuurlijk heel fijn is om te horen is dat het veelal voorkomt dat een klant zijn of haar huis te koop aanbiedt en dan ziet dat de inrichting een extra verkoopargument blijkt te zijn. Niet zelden gebeurt het dat mede door ons ontwerp de verkoopprijs boven verwachting uitvalt. Wij beschouwen dat als een compliment met terugwerkende kracht”, aldus Laan.

Wat is de werkwijze van Joost Laan en is jullie klantenkring beperkt tot het hogere segment? “Luisteren, goed luisteren naar de klant, dat is het allerbelangrijkste. We snuffelen als het ware aan de klant. Wat voor type mens is het, wat zijn de persoonlijke voorkeuren? En als er een klik ontstaat tussen de klant en ons, dan gebeurt het vaak dat we de klant thuis bezoeken. Hoe ziet het huidige interieur er uit, wat wil men graag anders zien? Pas daarna gaan we schetsen, ideeën ontwikkelen en komen we met een plan terug. En dat onze klanten voornamelijk uit het hogere segment afkomstig zijn is een misvatting. Wij zien vaak mensen bij ons binnenkomen met een ogenschijnlijk simpele vraag. Als blijkt dat we daarop een passend antwoord hebben, dan komt het vaak voor dat we die aanvankelijk ‘kleine’ klant zien terugkomen met een veel grotere vraag. Relaties ontstaan soms spontaan en monden uit in een bestendige. Voor de uitvoering van onze plannen en ontwerpen werken we samen met een vaste kern van ZZP-ers, voornamelijk Volendammers. Meubelmaker, schilder, stukadoor, via ons wordt het totaalpakket gerealiseerd. En ook is er – naast Joost zelf – nog een binnenhuisarchitect werkzaam in de woonstudio. Samen vormen we een hecht team waar de klant op kan en mag vertrouwen.”

Samen vormen we een hecht team waar de klant op kan en mag vertrouwen.

Welk meubelstuk is het meest bepalend in een interieur? Conny en Joost reageren in koor: “Het televisietoestel! Veel mensen zien de tv als het allerbelangrijkste meubelstuk. Jammer genoeg zien we te vaak dat men een heel groot toestel aanschaft en dat de rest van het interieur letterlijk en figuurlijk om die tv heen wordt geplaatst. Gelukkig kunnen wij onze klant er vaak van overtuigen dat een iets minder groot beeldscherm de dominantie van de tv sterk reduceert. Ook zien we de laatste tijd steeds meer dat de eetkamertafel aan gewicht wint. Een grote eetkamertafel is fijn om er met familie en vrienden aan te zitten. De eetkamer als ontmoetingsplek. Bovendien is het fijn om die grote tafel ook te gebruiken als (thuis-)werkplek.”

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: aangeleverd)

Jullie werken met veel gevestigde namen als Lema, Montis en Vitra. Is er in jullie aanpak ook ruimte voor jonge, veelbelovende ontwerpers? “Nou en of! Een goed voorbeeld is Qliv, a Dutch design label. Deze jonge ontwerper (nota bene woonachtig in Purmerend) plaatst zijn stoere, elegante, luxueuze, maar ook ingetogen ontwerpen regelmatig in onze winkel.”

Welk meubelstuk in jullie eigen huis mag nooit weg? “Dat is een fauteuil, de LCII Van Le Corbusier. Een tijdloos ontwerp. Trouwens, de meeste ontwerpen van Le Corbusier zijn schitterend en gaan nooit vervelen.”

Is er iets waarvan je droomt, iets dat je ooit nog eens heel graag zou willen doen binnen jouw vakgebied? “Zeker! Ooit zou ik niet alleen voor de binnenruimte van een huis een ontwerp willen maken, maar ook voor de buitenruimte. De ontwerpen van tuinarchitect Piet Oudolf spreken mij aan, hij inspireert me. Kijk bijvoorbeeld eens naar de tuin van het Singer museum in Laren of de tuin van museum Voorlinden in Wassenaar. Twee schitterende voorbeelden van tuinen die mij aanspreken en die ik graag zelf had ontworpen”, aldus de gepassioneerde Joost Laan.

Jullie zitten hier nu al zo’n dertig jaar. Hoe ziet de toekomst van Woonstudio Joost Laan er uit? “In de allereerste plaats willen wij zelf graag nog een lange tijd doorgaan. Het is nog veel te leuk en te mooi om nu al aan afscheid nemen te denken. Tegelijkertijd denken wij natuurlijk wel na over die toekomst. We hebben twee kinderen. Onze zoon studeert architectuur aan de TU in Delft en onze dochter studeert Vormgeving en dan in het bijzonder de inrichting van de openbare ruimte aan de HKU in Utrecht. Thuis praten we ook over hun toekomst en dan komt als vanzelfsprekend ook de vraag aan de orde of zij ons bedrijf mettertijd zullen voortzetten. Wie weet. De tijd zal het leren.”

Zijn er dingen in Purmerend die je graag anders zou zien? “Oei”, zegt Joost. “Daar vraag je me wat. De verkeersafwikkeling verdient aandacht. Als je af en toe ziet wat een verkeersinfarct zich hier voor de deur afspeelt …. ja daar mag nog wel wat op gestudeerd worden. Kijkend naar de plannen van de gemeente dringt de vraag zich op hoe die verkeersafwikkeling zich in de toekomst zal gaan manifesteren. De leegstand van winkelpanden komt de binnenstad bepaald niet ten goede. Het zou fijn zijn wanneer zich meer ‘unieke’ winkels in de binnenstad vestigen. Veel van onze klanten komen van buiten Purmerend. Hun waardering voor de winkelstand in Purmerend is mager te noemen. De stad zou ook wel iets meer kunnen doen aan de uitstraling. Dat het pand van de buren nu al vijf jaar leeg staat is toch feitelijk onbegrijpelijk. Je zou willen dat de gemeente daar iets aan kon doen. Of neem nu die lichtbak van Action, hier op de Weerwal. Een prachtig monumentaal pand waaraan zo’n lelijke, bijna schreeuwende lichtbank hangt. Je vraag je soms af wat zo’n schoonheidscommissie doet. Zelf wil ik graag onze gevel verfraaien met een subtiel vormgegeven luifel. Maar toestemming? Ho maar.”

“Waar we natuurlijk veel waardering voor hebben zijn alle bouwplannen. We zien de laatste jaren vele appartementen gerealiseerd worden en het is natuurlijk fijn dat veel van onze klanten zich daar vestigen. Zij blij, wij blij.”