Afgevaardigde van de BimBam, Diana Prosper, neemt het vernieuwde memory spel in ontvangst van Kai Kohnstamm de projectleider VoorleesExpress Bibliotheek Waterland.
Afgevaardigde van de BimBam, Diana Prosper, neemt het vernieuwde memory spel in ontvangst van Kai Kohnstamm de projectleider VoorleesExpress Bibliotheek Waterland. (Foto:Peter Hardewijn)

Lokale instanties steunen de VoorleesExpress van Bibliotheek Waterland

Algemeen

Bij gezinnen thuis taalspelletjes spelen, boekjes lezen, praten en plezier hebben met taal. Dat is wat de vrijwilligers van de VoorleesExpress doen. De VoorleesExpress van Bibliotheek Waterland is dit jaar 10 jaar actief in de regio. Vanwege dit jubileum hielpen 4 lokale instanties uit de regio het project aan een nieuwe memory spel. Een spel dat de voorlezers kunnen inzetten bij hun wekelijkse bezoek aan kinderen om hen met de Nederlandse taal vooruit te helpen.

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang gaat een vrijwilliger met hen, en hun ouder, aan de slag met taal en (voor)lezen. De Bibliotheek koppelt de vrijwilligers aan de gezinnen en ondersteunt hierbij met materialen en advies. Meedoen aan de VoorleesExpress is op vrijwillige basis en gezinnen worden aangemeld via de bemiddeling van scholen en andere sociale partners.

Urgentie

In januari 2013 gingen de eerste zeer gemotiveerde voorlezers op pad naar de gezinnen in Purmerend. De VoorleesExpress van Bibliotheek Waterland is 10 jaar geleden opgericht om in te spelen op een maatschappelijk probleem. Uit onderzoek bleek toen dat 10 % van de inwoners in Nederland laaggeletterd is. Helaas is dit probleem nu nog urgenter en heeft deze ontwikkeling zich doorgezet naar 18% van alle mensen in Nederland. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 mensen moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen.

Uitbreiding in de regio

Nu, 10 jaar verder, bezoeken vele andere voorlezers zo’n 80 gezinnen thuis in Purmerend, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer en binnenkort ook in Monnickendam. Bibliotheek Waterland heeft namelijk haar werkgebied kunnen uitbreiden in de gemeente Waterland. De Bibliotheek wil met de VoorleesExpress ook de komende jaren, en in samenwerking met kinderopvang, onderwijs en maatschappelijke instellingen, zoveel mogelijk gezinnen bereiken om met laaggeletterdheid aan de slag te gaan.

Memory spel

Naast het voorlezen is een memory spel ook een onmisbaar item bij de bezoekjes. Speciaal voor Bibliotheek Waterland is hiervoor een eigen spel ontworpen met kleurrijke plaatjes van kinderen, huisdieren, steden en andere beelden. Het spel was en is een groot succes. De voorlees vrijwilligers geven aan dat het spel een terugkerend hoogtepunt is van het vaste wekelijkse taal- en voorleesuurtje.

Volmondig ja

Nadat het laatste memory spel van de eerste oplage was meegegeven zijn de partners die betrokken waren bij de totstandkoming van het eerste spel opnieuw benaderd. Allen zeiden meteen volmondig ‘ja’. Vier instanties sloegen de handen ineen: Bim Bam, ontwerpersbureau AD86, Drukkerij Rijser en de Prinsenstichting maakten een hernieuwde versie mogelijk. Bim Bam met een bijdrage van € 2000,-, medewerkers van Ad86 verzorgden de vormgeving tussen de bedrijven door, Drukkerij Rijser gaf een ferme korting op het drukken en een deelnemer van de Prinsenstichting zette met veel geduld de doosjes in elkaar.

Dankzij deze inzet kan de VoorleesExpress met dit nieuwe memory spel weer een tijd vooruit!

Meer weten over de VoorleesExpress? Er zijn altijd weer nieuwe enthousiaste vrijwilligers nodig. Kijk op www.bibliotheekwaterland.nl/voorleesexpress

Ook een project steunen van Bibliotheek Waterland? Stuur een mail naar communicatie@bibliotheekwaterland.nl