Thierry van der Weide.
Thierry van der Weide. (Foto: Els Broers)

Kansen in toerisme – die moeten we pakken!

Algemeen

De tijd rond Pasen is vaak het moment dat we uit onze warme huizen komen en de buitenlucht weer ontdekken om ons te vermaken. En dus de start van het toerismeseizoen! Daar wil ik eens met je in duiken. 

Onze regio Waterland heeft een bijzonder toeristisch profiel. In een notendop zou je dat zo kunnen beschrijven. 

We kennen allemaal de dijk in Volendam en de grote groepen toeristen die we daar aantreffen. Inwoners van onze regio tref je daar niet zo snel tussen, behalve op de momenten dat de toeristen er niet zijn. Edam is fameus voor de grote hoeveelheden historische gebouwen, grachten en noemen we wel ‘klein Amsterdam’. In Purmerend tref je een aantrekkelijk horecaplein en enkele hotels. Monnickendam heeft een prachtige haven. Het grote groene gebied tussen deze steden in kennen we allemaal als fijn gebied om je kop leeg te laten waaien, lekker te wandelen, te fietsen of in andere vorm te recreëren. Daarbinnen is de Beemster werelderfgoed, de andere groene gebieden hadden dat misschien ook kunnen zijn. Natuurlijk vergeet ik nog van alles, maar desondanks… 

Verhaal vertellen

Met dit gebied kan veel meer dan we er tot nu toe mee doen. Het ontbreekt aan voldoende hotels en campings of andere vormen van verblijf. We vertellen het verhaal van onze regio – over de groene gebieden, over de dorpen, de steden – nog niet echt. We weten de regio nog niet goed genoeg te verkopen of we richten ons daarbij op eenmalige bezoekers die vooral zo goedkoop mogelijk in ons gebied willen verblijven. Daar moeten we naar mijn idee wat aan doen. Het beter neerzetten van goed toerisme in Waterland ligt als een bal voor open doel. En dat hoeft echt niet tot overlast te leiden. 

Inzetten op terugkerende toerist

Door in te zetten op de vaker terugkerende toerist ontstaat een heel andere stroom mensen naar onze regio. Ze spenderen beter, zorgen beter voor de omgeving, komen vaker, maken meer reclame in hun omgeving. Hoe krijgen we die hierheen? Met kwalitatief goed aanbod. Zoals: kleinschalige hotels, bijzondere winkels, mooie horeca, lokale producten en het vertellen van de verhalen hierachter. Dat begint natuurlijk bij ons zelf: het welkom heten van een bezoeker, hem of haar vertellen waar hij of zij is en wat daar bijzonder aan is. 

En we moeten initiatieven om hiermee te ondernemen van harte toejuichen. Ik ben op zoek naar de ondernemers die hier werk van willen maken en nodig je graag uit je ideeën kenbaar te maken. Laat van je horen! 

Mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.