Rob de Vries. "Ik zou graag zien dat de mens zich  meer bewust is van de leefstijl."
Rob de Vries. "Ik zou graag zien dat de mens zich meer bewust is van de leefstijl." (Foto: Els Broers)

De passie van: Rob de Vries van Waterland Fysiotherapie

Algemeen

Passie, gepassioneerd zijn. Woorden die je vaak hoort en die te pas en te onpas worden gebruikt. Passie betekent een grote of hartstochtelijke liefde voor iets hebben. Regio Zaken gaat dit jaar op zoek naar ondernemers met passie. Ondernemers die met een hartstochtelijke liefde voor hun bedrijf ondernemen. Deze keer spreekt Regio Zaken met Rob de Vries van Waterland Fysiotherapie in Purmerend. 

Zestien jaar huisde Waterland Fysiotherapie in een sportschool in de wijk Weidevenne. In augustus 2022 verhuisde de praktijk naar een grotere locatie op bedrijventerrein De Koog. Naast de uitbreiding met een extra behandelkamer bleek er ook voldoende ruimte voor een trainingsruimte. Iedereen is welkom om er te komen sporten en voor de fysiotherapiecliënten is het fijn om direct alle oefeningen in de praktijk te brengen. Revalidaties worden optimaal begeleid.  

Van gymmeester naar fysiotherapie

Rob de Vries (1974). Sportman in hart en nieren. Een verdienstelijk schaatser, zat op American football en verloor zijn hart aan rugby. Het mag geen verrassing heten dat hij na zijn middelbare schooltijd koos voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Eenmaal die studie voltooid stond hij zo’n 9 jaar als gymnastiekdocent voor de klas. Al snel wist Rob dat hij niet zijn hele leven de gymmeester zou zijn. Hij werkte in deeltijd en besteedde de rest van de tijd aan de opleiding tot fysiotherapeut in Utrecht. “Voor de klas staan is ook ‘politieagentje spelen’. Dan is het veel fijner om te maken te hebben met patiënten die gemotiveerd zijn om beter te worden.”

Manuele therapie

Nadat hij met zijn praktijk was gestart volgde hij de masteropleiding manuele therapie aan de SOMT University of Physiotherapie in Amersfoort. Waarom? “De wervelkolom heeft mijn speciale mijn belangstelling. Relatief veel klachten hebben te maken met de wervelkolom. Juist de manuele therapeuten zijn gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Zij kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten uiteindelijk beter werken.” Manueel therapeuten hebben na hun studie fysiotherapie een 3-jarige vervolgopleiding gevolgd.  

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Mag je stellen dat relatief veel lichamelijk ongemak voortkomt uit sporten? “Nee”, zegt Rob. “Dat is me iets te gemakkelijk. Toegegeven, absolute topsport is waarschijnlijk niet heel goed, maar sporten in het algemeen zeker wel. Veel klachten komen voort uit een te lage belastbaarheid. Mensen zijn onvoldoende fit en dat leidt tot de meeste klachten.”  

Bewegen als preventie

We zien in toenemende mate dat er belangstelling is voor gezonder leven. Gezond eten, bewegen, goed slapen. Dit alles is nodig om gezond oud te worden. In onze steeds grijzer wordende samenleving is het beroep op de zorg groot, te groot.  Maar liefst 80% van de zorg wordt besteed aan slechts 18% van de bevolking. Voornamelijk ouderen. De verder oplopende zorgvraag is een groot maatschappelijk probleem dat we voor een belangrijk deel kunnen en moeten bestrijden met goede preventieve maatregelen. Bewegen dus! 

Zorgverlener of ondernemer

Ben je zorgverlener of ondernemer? “Een gewetensvraag”, aldus Rob de Vries. “Zelf vind ik me een vakidioot die het welzijn van de patiënt voorop stelt. Maar tegelijkertijd realiseer ik me dat ik ondernemer ben, dat er mensen bij mij in dienst zijn en dat huisvesting het nodige kost. Lastig is dat wij fysiotherapeuten voor het allergrootste deel van onze omzet afhankelijk zijn van de tarieven die de zorgverzekeraars hanteren. Die tarieven komen weliswaar tot stand na overleg tussen brancheorganisaties en zorgverzekeraars, maar de praktijk leert dat het de zorgverzekeraars zijn die de tarieven min of meer eenzijdig bepalen. Je mag tekenen bij het kruisje! Al jarenlang is vrijwel iedereen het erover eens dat die tarieven veel te laag zijn, maar tot aanpassing heeft het nog niet geleid.”

Het continu werken aan bewustwording van de leefstijl is al een uitdaging op zich

Eigen fitnessruimte

“Zo’n 90 tot 95% van onze omzet behalen we met patiënten waarvan de verzekering de kosten betaalt. De rest komt van patiënten die geen fysiotherapie in hun pakket hebben. Dan rekenen we een commercieel tarief. Het verschil beloopt ca € 8,00 per behandeling van een half uur. Bij het vaststellen van onze commerciële tarieven kijken we natuurlijk ook wel naar onze collega’s. Wat bieden die, wat vragen ze? Dat zijn van die momenten dat ik me realiseer niet alleen zorgverlener, maar toch ook wel een ondernemer te zijn. De verhuizing naar ons huidig onderkomen bood ons de mogelijkheid om een heuse fitnessruimte in te richten. Die ruimte wordt ook gebruikt door mensen die alleen bij ons komen sporten. Een soort van bijvangst waar ik blij mee ben.”  

Is jullie cliëntenbestand veranderd door de verhuizing van Weidevenne naar de Flevostraat? “Niet of nauwelijks”, aldus De Vries. “Vrijwel alle patiënten zijn met ons meeverhuisd; het aantal mensen dat gebruikt maakt van onze fitnessruimte is groeiende en dat is natuurlijk fijn. De fitnessruimte is eigenlijk een zeer laagdrempelige sportschool waar de mensen hun zelfgekozen programmaatje afwerken. Wij kunnen de cliënten natuurlijk van advies dienen.”

Dynamiek op De Koog

De gemeente Purmerend heeft grootse plannen met bedrijventerrein de Koog. Het gebied moet een woon-werkgebied worden met een prominente plek voor een (e)sports campus H20, sportvelden en een scholencluster. Hebben die plannen een rol gespeeld bij jullie keuze voor de huidige vestigingsplek? “Nee, niet echt”, geeft Rob aan. “We zochten en vonden een geschikt pand. Dat neemt echter niet weg dat wij enthousiast zijn over de plannen. Wij zien onszelf daar een prima plek vinden: esports, sportvelden, start-ups, studenten, wonen en werken. Eén en al dynamiek. Wie wil daar nu niet tussen zitten?”

Zijn er dingen die je graag anders zou zien in Purmerend? “Niet specifiek iets voor Purmerend. Maar wat ik graag zal zien”, zegt hij, “is dat de mens zich bewust is van de leefstijl. Gezond eten, goed slapen, veel bewegen, het zijn van die basale dingen die het leven zo veel prettiger maken en die de kans op een zorgvraag reduceert. Aan die bewustwording continue werken is al een hele uitdaging op zich.”

Waterland Fysiotherapie

Rob de Vries

robdevriespurmerend@gmail.com

M: 06 18129666