Thierry van der Weide overhandigt Jack en Bianca Kwakman de VOWA Ondernemersprijs.
Thierry van der Weide overhandigt Jack en Bianca Kwakman de VOWA Ondernemersprijs. (Foto: Els Broers)

Mooie avond: VOWA Ondernemersprijs tijdens de NV Purmerend

Algemeen

De kleine zaal van theater De Purmaryn was op maandag 13 maart goed gevuld. Niet gek. Immers, op die dag werd de winnaar van de VOWA jaarprijs bekend gemaakt. Traditiegetrouw streden de lokale ondernemers van het jaar – dit jaar hotel-restaurant ’t Wapen van Middelie, Horecagroothandel Dick Schaap uit Purmerend en Kwabo Volendam – om die prestigieuze eer. Alle drie genomineerden werden vergezeld door een schare supporters. Piet Hein Debets doet verslag.

En als gewoonlijk werd deze bijzondere editie van de NV Purmerend ook bijgewoond door tientallen vaste bezoekers. Ondernemers, mensen die telkens verrast worden door de mooie verhalen die andere ondernemers delen met interviewer Jaap Sluis. Aan het eind van de talkshow maakte VOWA-voorzitter Thierry van der Weide bekend dat Kwabo Volendam was gekozen tot Ondernemer van de regio Waterland 2022.

Voorafgaand aan de bekendmaking voerde Jaap Sluis enkele korte gesprekken met VOWA voorzitter Van der Weide en met de drie genomineerden.

Belang ondernemersverenigingen

Van der Weide onderstreepte nog maar eens het belang van de ondernemersverenigingen. Zij zijn immers de gesprekspartners van de overheid en ook van bijvoorbeeld het onderwijs. En hoewel er niet geklaagd mag worden over het ledental (ca 700) van de bij VOWA aangesloten lokale ondernemersverenigingen, kan het altijd beter, aldus de voorzitter. Als je weet dat er in onze regio zo’n 3.500 ondernemingen zijn die samen ruim € 5 miljard omzetten, dan valt er nog een wereld te winnen.

Kwabo

Vervolgens schoof Bianca Kwakman aan bij Jaap Sluis. Dochter van oprichter Jack Kwakman. Zij is de commercieel manager, zeg maar ‘het manusje van alles’. Inkoop. verkoop, personeelszaken, Bianca schaakt op veel borden tegelijk. Het bedrijf werd opgericht in 1991, tevens het geboortejaar van Bianca. De onderneming heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot Europees marktleider in afdekmaterialen, vooral voor de wereld van de stucadoors. Naast de vestiging in Volendam, alwaar zo’n 25 mensen werkzaam zijn, beschikt Kwabo over een fabriek in Vietnam. Daar werken ongeveer 100 mensen aan de productie van afdekvlies. Het door Kwakman zelf bedachte en ontwikkelde technologisch productieproces komt er kort gezegd op neer dat van restproducten van de textielindustrie afdekvlies wordt gemaakt. Omdat er in Vietnam relatief veel textiel wordt geproduceerd, is er ook veel afval. Afval dat de grondstof is voor het afdekvlies van Kwabo. Dat Jack Kwakman met grote regelmaat naar Vietnam vliegt, nemen ze bij Kwabo op de koop toe. De toekomst ziet er goed uit. Werd er in 2022 nog 52 miljoen m² afdekvlies geproduceerd, voor dit jaar is de verwachting bijgesteld naar 90-100 miljoen m². Er wordt namelijk dit jaar een nieuwe en 3e productielijn in gebruik genomen. Naast het afdekvlies – de core business – levert Kwabo sierlijsten voor de stucadoors. Een bijzondere tak van sport die de producten van Kwabo in de meest bijzondere locaties brengt, zoals het Rijksmuseum en in onroerend goed van het Koninklijk Huis.

Dick Schaap

Na Bianca Kwakman werd Dick Schaap van de gelijknamige Horecagroothandel geïnterviewd. Dick maakte een montere, uitgeslapen indruk. En dat terwijl zijn wekker iedere werkdag om half drie in de ochtend gaat. Als de horeca dicht is, werken wij, aldus Dick. In zijn bedrijf zijn 35 mensen werkzaam. Noord Holland is het afzetgebied. Zijn klanten variëren van sterrenrestaurant, snackbars tot kantines. Schaap roemt Purmerend om het ondernemersklimaat en de ligging. Lekker dicht bij de A7. Een goede ontsluiting is voor een bedrijf als dat van Schaap van groot belang.

Dick Schaap is een enthousiaste verteller. Dat blijkt als ‘nieuwe producten’ ter sprake komen. Dick Schaap vindt het geweldig om het enthousiasme van een teler of kweker over een nieuw product over te brengen op zijn klanten.

Over de toekomst zegt Schaap te streven naar een gestage groei. Het ligt voor de hand om te zeggen te groeien als kool, maar da tik me niet iets te driest. Gestaag uitbreiden luidt ons parool.

Tenslotte nodige Jaap Sluis Lisa van Susteren van ‘t Wapen van Middelie uit voor een kort gesprek.

Lisa van Susteren

Lisa vond het spannend, zei ze. Niet alleen de verkiezing, maar ook het gesprekje voor een volle zaal. Van die spanning viel weinig te merken. Volkomen op haar gemak – zo leek het – deed Lisa haar verhaal. Begonnen als afwashulp en sinds vier jaar eigenaar. Deze bezige bij nam op 26 jarige leeftijd de zaak over. Als een heuse Pippi Langkous: ik heb het nooit eerder gedaan, dus kan ik het. Toen echter de coronacrisis uitbrak overviel ook Lisa menig slapeloze nacht. Inmiddels is die periode achter de rug en kijkt Lisa vol vertrouwen naar de toekomst. Vraag me niet hoe ze ons vinden in Middelie, maar ons hotel ontvangt mensen van over de hele wereld. Het restaurant trekt voornamelijk gasten uit de regio. We werken met een relatief kleine kaart, aangevuld met telkens wisselende weekmenu’s. Onze producten kopen we ‘natuurlijk’ in bij Dick Schaap, een goeie groenteboer, aldus Lisa. We werken met een team van 14 man/vrouw. Een heel leuk team, soms misschien wel iets té leuk. Zelf staat Lisa in de pannen te roeren. Ze is er altijd. Als Lisa er niet is, dan is de zaak gesloten. Gasten uit de regio zeggen meestal ‘we gaan naar Lisa’ in plaats van naar ’t Wapen. En alsof dit allemaal nog niet druk genoeg is, Lisa geeft ook nog kookles in het voortgezet onderwijs.

Nadat jury- en VOWA-voorzitter Thierry van der Weide bekendmaakte dat Kwabo zich een jaar lang dé ondernemer van het jaar van de hele regio Waterland mag noemen, sprak Jaap Sluis nog kort met de winnaar. Natuurlijk kon deze niet anders melden dan zeer verrast en vereerd te zijn met de tittel. Daaraan voegde zij/hij toe heel trots te zijn op alle ondernemers in de regio en dan in het bijzonder die in Volendam.

IBEV

Regio Zaken sprak ook nog even kort met de voorzitter van IBEV, Alfred de Jong. Een trotse voorzitter die alweer een onderneming uit Volendam de met eer zag strijken. De Jong merkte op dat het in deze roerige tijden altijd fijn is om een feestje als dit te mogen meemaken. Net als overal is er ook in Edam-Volendam veel te doen. De plannen zijn groots en meeslepend. Gaat de ontwikkeling in de Purmer door en komt er daar een groot bedrijventerrein waardoor veel ondernemingen verhuizen? En wat betekent dat voor de Julianaweg en omgeving? IBEV houdt voortdurend de vinger aan de pols en is in deze dé gesprekspartner van de gemeente.

Druk baasje

Tijdens de borrel en buffet memoreerde VOWA voorzitter Thierry van der Weide in een onderonsje met Regio Zaken dat VOWA zich blijft inzetten voor het ondernemersbelang. Dat de onderdoorgang van de N247 nabij Broek in Waterland nog immer hoog op de agenda staat mag geen verrassing heten. Maar ook de afsluiting voor het zware verkeer over het viaduct A7 bij Purmerend en alle andere ontwikkelingen (De Koog, de bedrijventerreinen in Beemster, Baanstee Noord enzovoort) vragen om de permanente aandacht van VOWA. Kortom, een druk baasje in het algemene ondernemersbelang.