Switch!: Een banenmarkt verpakt in gezellig en dynamisch festival.
Switch!: Een banenmarkt verpakt in gezellig en dynamisch festival. (Foto: aangeleverd)

Dynamisch banenfestival brengt zorg en horeca over de bühne

Algemeen

Hoe krijg je werkzoekenden, herintreders of job switchers enthousiast voor werk in zorg of horeca? Het Werkgevers Service Punt (WSP) heeft daarvoor een nieuwe weg ingeslagen met Switch!, het Horeca- en Zorgfestival. Het Klimbos in Twiske werd daarvoor op woensdag 8 maart omgetoverd tot festivalterrein, met gratis toegang en voor degenen zonder vervoer ook vanuit Purmerend en Waterland bereikbaar per pendelbus. Onder een stralend zonnetje, in een dynamische festivalsetting vol activiteiten, muziek, foodtrucks en vermaak voor de kinderen, trokken werkgevers van alles uit de kast om de bezoekers enthousiast te maken voor het werk.  

Om een carrièreswitch te maken moet je soms een sprong in het diepe wagen, daarom gaf WSP coördinator Janine Schaap het officiële startsein door een vrije val van 12 meter van de klimtoren te maken. Daarna kon het festival los. Waarbij de werkgevers met hun inzichtelijke en soms ludieke activiteiten het werk in horeca of zorg echt tastbaar maakten; van bloedprikken in de arm van een pop, een kijkje in de ambulance, tot oefenen met het serveren aan tafel.  

Enthousiaste bezoekers en werkgevers

De organisatie kan dan ook terugkijken op een zeer geslaagde dag waarin het nieuwe concept Switch! zich zeker heeft bewezen. “De opkomst was boven verwachting, en er heerste een heel positieve sfeer”, vertelt Chris Ceinos van Werkom. “Zowel de bezoekers als de werkgevers waren erg enthousiast. Een uurtje na opening hadden zich al zo’n 200 mensen gemeld, waaronder ook mensen die zich niet van tevoren hadden aangemeld maar op de bonnefooi kwamen.” Er waren ook mensen die eigenlijk voor het Klimpark kwamen en met hun neus in de festivalboter vielen. Chris: “Ook zij gingen toch nog even de stands langs, en één ervan heeft er zelfs contact gelegd met een werkgever.”

Switch! voor andere branches

Los van de concrete matches die tijdens het festival zijn gemaakt heeft de organisatie pas over een maand of twee een goed beeld van wat het festival aan matches heeft opgeleverd. Dat nam niet weg dat wethouders Natasja Groothuismink (Zaanstad) en Eelco Taams (Oostzaan) die het festival op feestelijke wijze openden al voorzichtig informeerden naar de mogelijkheden van een Switch! voor ook andere branches.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding