Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten. (Foto: Els Broers)

Column Abma Advocaten: “Ik hoop je voorlopig even niet meer te zien!”

Column

Met een glimlach en een knipoog is dit een kreet die ik van sommige cliënten te horen krijg, na de afronding van een procedure. Ongeacht of deze nou in hun voordeel is beslist, of niet.

Het is ook een logische reactie. Het voeren van een gerechtelijke procedure gaat vaak met de nodige negatieve energie gepaard. Een procedure kost bovendien veel geld en je moet beschikken over flink wat geduld. Een gemiddelde procedure bij de rechtbank neemt zo een jaar of langer in beslag. Mocht een van partijen in hoger beroep gaan, dan kan daar gemakkelijk twee jaar bij op worden geteld, voordat er eindelijk duidelijkheid is over een bepaalde kwestie.

Preventief

Mijn standaard reactie op deze kreet van cliënten is eigenlijk altijd dat ik ook ingezet of benaderd kan worden voor preventieve/positieve dingen. Juridische zaken waar de ondernemer energie van kan krijgen, zoals het goed vastleggen van gemaakte afspraken in een overeenkomst, of het begeleiden van onderhandelingen zodat er tot een goede oplossing kan worden komen. Door dit te doen, kunnen ook een hoop geschillen (en dus procedures) worden voorkomen.

Een belangrijk deel van mijn dagelijkse werk bestaat uit het paraat staan voor mijn cliënten voor praktische vragen die zij in hun dagelijkse handel en wandel tegenkomen. Even een Whatsapp bericht met de vraag: “Marije, hoe kijk jij hier tegen aan?” Of: “Wil jij deze email even meelezen, om te voorkomen dat ik wat over het hoofd zie?”. Het gebeurt ook vaak genoeg dat ik telefonisch input krijg voor een e-mail, met welke informatie ik vervolgens een bericht opstel, die de ondernemer daarna zelf uit zijn eigen naam kan versturen.

Achter de schermen

Het ontlast mijn cliënt doordat die zich niet bezig hoeft te houden met het opstellen van lastige e-mails. Door op deze manier te werken wordt voorkomen dat er direct een bepaalde mate van spanning in de relatie tussen de ondernemer en zijn gesprekspartner ontstaat. Ik blijf immers achter de schermen, de ander kant hoeft niet te weten dat de ondernemer de tekst van het bericht voorgeschoteld heeft gekregen.

Luisterend oor

Ook wederpartijen zijn natuurlijk niet altijd blij om een advocaat in beeld te zien aan de andere kant. Neemt bijvoorbeeld een werknemer een advocaat mee naar een gesprek met zijn of haar werkgever, dan kan de indruk ontstaan dat de werknemer uit is op ruzie, terwijl dit helemaal niet aan de orde hoeft te zijn. Soms is het voor een werknemer prettig om een extra luisterend oor mee te hebben, of iemand die tijdens of na het gesprek concreet kan adviseren. Omgekeerd geldt hetzelfde, als de werkgever er voor kiest om een advocaat aan te laten schuiven, dan zal de werknemer niet heel ontspannen bij het gesprek aanschuiven. Als ik door mijn cliënten wordt gevraagd om bij een dergelijk gesprek aan te schuiven, dan gebruik ik de eerste minuten van die bespreking eigenlijk altijd om te benadrukken dat mijn aanwezigheid niet persé hoeft te betekenen dat de verhoudingen op scherp staan of dat er ruzie gemaakt gaat worden. Ik kan juist degene zijn die het overzicht bewaart en die in staat is om het standpunt van mijn cliënt duidelijk over te brengen, zonder in de emotie te schieten. Juist om te kunnen toewerken naar een passende oplossing, of tenminste om er voor te zorgen dat de partijen met elkaar in gesprek zijn.

Door op deze manier te werken en bij de start al jouw onderneming juridisch goed in te richten, kunnen veel kosten worden voorgekomen. Juist dus door mij geregeld wel te zien!

Meer informatie?

www.abma-advocaten.nl

info@abma-advocaten.nl

0299-250363