Afbeelding

Linda Kramer

“Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt”

Voor wie cijfers nog verwart met saai en stoffig; diegene kan het best eens met Linda Kramer gaan zitten. De enthousiaste spraakwaterval weet alles van cijfers, na een carrière in finance bij een verzekeringskantoor en de Rabobank. En dat niet alleen, de Ilpendamse onderneemster weet ook hoe ze cijfers inzichtelijk kan maken voor mensen die daar in het algemeen minder in thuis zijn, maar voor wie dat, als ondernemer, wel van groot belang is. “Eigenlijk zijn cijfers helemaal niet leuk, maar dat wordt het wel wanneer je ze begrijpt.” En daar helpt Linda graag mee. In slim financieel ondernemen.

“Want winst maken is leuk. Daar geniet je van toch?”, steekt ze van wal. "Dat is eigenlijk wat mij het meest blij maakt in mijn werk; het resultaat. Dat iemand aan wie je dit uitlegt en die het gaat zien, daar heel erg blij van wordt. Dat ze alle tips en tricks die ik meegeef de rest van hun leven gaan toepassen en automatisch stil staan bij een offerte voor een klus; heb ik wel genoeg berekend? Ik geef mensen handvatten en tools die ze zelf overal op kunnen toepassen. Ook starters zijn heel blij met wat ze dan leren. Hen helpen een ondernemersplan te maken, waarna ze eventueel financiering kunnen aanvragen en van start kunnen gaan, dat is mooi. En ook daarna ben ik er, als ze me nodig hebben dan help ik ze verder. De kunst is alles op een praktische en laagdrempelige manier inzichtelijk te maken. En ze kunnen mij alles vragen. Eerlijk gezegd; hoe minder ze weten hoe leuker ik het vind”, lacht ze. “Dus doe bij mij vooral niet of je alles snapt. Het leuke is het uitleggen en de financiële stromingen binnen het bedrijf te laten snappen.”

Linda komt uit een ondernemersgezin, en ook haar man is ondernemer. “Ik wilde zelf ook altijd iets voor mezelf doen”, zegt ze. “Op een gegeven moment besef je dat je je dromen moet waarmaken, je eigen koers bepalen. En ik ben heel blij dat ik zelf die stap heb gezet.” Sinds 2017 is ze winstadviseur, trainer en spreker voor het mkb, zzp'ers en startende ondernemers. “Ik begeleid bijvoorbeeld ondernemers bij het sturen op cijfers en winst, het bepalen van de juiste prijs of het uurtarief, het toepassen van prijspsychologie, het genereren van het meest optimale verdienmodel en verkoopproces en het opstellen van een ondernemersplan of financieel plan voor bijvoorbeeld de aanvraag van een financiering.”

Want qua uurtarief ziet Linda vaak dat zzp’ers zichzelf te kort doen daarin. “Ik geef ze context door te vragen: wat houd je nou daadwerkelijk over in een maand? Oftewel; wat heb je in je zak om je boodschappen van te doen? Veel van hen weten dat niet precies. Ze leggen een prijs neer, maar daar gaat natuurlijk nog van alles af. Ze maken een offerte van 1000 euro voor een project en zien hier dat ze daar uiteindelijk maar 500 van overhouden. Dan pas denken ze; is dat het voor al het werk dat ik erin stop? En dan kun je gaan kijken naar hoeveel buffer er nodig is, hoeveel ze moeten verdienen om financieel gezond te zijn. Zo neem ik mensen mee, in het zien hoe die cijfers werken.”

Zowel in groepen als 1 op 1 werkt ze graag met haar klanten aan procesoptimalisatie. “Ik zeg altijd; soms moet je Aan je bedrijf werken, in plaats van alleen in je bedrijf. Daar komen veel ondernemers in de waan van de dag niet altijd aan toe. Door de trajecten die ik aanbied staan we even stil, kijken naar de huidige en gewenste situatie. Bijvoorbeeld: wat is je juiste prijs? Hoe verloopt het verkoopproces? Wat is de structuur rondom je offertes? Gaat dat wel zo optimaal mogelijk? Dat is procesoptimalisatie. Slim en efficiënt werken, dan ontstaat er ook weer ruimte voor groei in een bedrijf.”

Linda spreekt veel voor groepen en geeft graag workshops. Straks mag ze weer bij Netwerk Purmerend, met ‘The Best of’, op 30 mei, met haar workshop ‘Grip op je cijfers’. Ongetwijfeld gaat ze daar weer mensen enthousiast maken voor cijfers. “Dan geef ik op een leuke manier en in korte tijd mensen tips mee, eye openers. Over bijvoorbeeld prijsbepaling, maar ook prijspsychologie. Hoe zorg je ervoor dat je de klant aan de hand neemt, op zo’n manier dat uiteindelijk die prijs er niet meer toe doet? Dat je je waarde en specialisme gaat verkopen in plaats van een prijs? Als mensen dat gaan zien, dat is mooi, en daar word ik blij van!”

www.lindakramer.nl

Frank Soonius 

“Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft” 

‘Twijfel minder, faal meer en droom daarna nog groter’. Het motto van Frank Soonius staat centraal in zijn werk als motivational/keynote speaker, trainer en schrijver. Alles om mensen en bedrijven weer te laten geloven in henzelf, om duidelijk te maken dat wanneer je dat doet je uiteindelijk je doel kunt bereiken. “Uit een onderzoek blijkt dat 80 procent van de 1000 mensen spijt heeft dat ze iets niet hebben gedaan wat ze eigenlijk heel graag hadden gewild”, licht Frank toe. "Heb je ook een doel of droom, maar lijkt het onbereikbaar? Vraag jezelf dan af hoever je eigenlijk daarvan bent verwijderd, en wat je zou kunnen doen of nodig hebt, om daar wel te komen.”  

Hij weet waar hij het over heeft. Want Frank Soonius heeft op zijn zachtst gezegd een zeer bewogen leven achter zich. Na een moeilijke jeugd hield hij zich lang staande in de sportwereld, maar toen hij later een depressie ontwikkelde begon de weg naar beneden. Hij raakte alles kwijt, en kwam terecht in een nachtmerrie waarin hij onschuldig in de Australische gevangenis belandde en daar een lange tijd in een psychiatrisch ziekenhuis doorbracht. Maar toch kwam hij eruit, en over de manier waarop schreef hij een paar jaar geleden zijn boek: ‘Trapped in a dream, never lose your drive’. Met zijn methode om je doel te bereiken, wil hij anderen inspireren en motiveren via het door hem ontwikkelde programma, lezingen door heel Europa en via webinars en seminars.  

“Zie je geen uitweg of loop je vast? Er is altijd iemand die een klein raampje voor je openzet waardoor je weer naar buiten kunt kijken en wat zorgt dat je weer vooruit kunt”, benadrukt hij. “Die mensen heb ik ontmoet en die hebben mij in mijn kracht gezet. Het belangrijkste in het bereiken van je doelen en waarmaken van je dromen, zo geef ik mee, is dat je een sterk supportteam om je heen hebt. Op verschillende momenten van je leven, bij verschillende keuzes, heb je iemand anders nodig. De ene keer een coach, de andere keer een cheerleader, de andere keer een strenge mentor, of echt goede vriend. Deze mensen, die in je geloven, zetten je in je kracht, daar moet je mee sparren als je vast zit en je afvraagt hoe je verder moet.” 

Dat geldt zeker ook voor ondernemers. Frank: “Ook zij vragen zich bij een nieuw idee vaak af of het wel goed is. Er zijn er al zoveel die dit doen, denken ze. Dat werkt dus niet. Want wat jij doet is altijd uniek, en niemand doet het zoals jij het doet. Dan heb je iemand nodig die jou dat voorhoudt en je motiveert. Jouw verhaal verkoopt pas wanneer je er zelf in gelooft. Hier heb ik natuurlijk in mijn lezingen de nodige verhalen bij die het ondersteunen. En het komt terug in mijn programma waarin ik zes belangrijke onderdelen behandel, van positiviteit tot het geloof in jezelf. De weg naar je doel, en je passie ervoor terugkrijgen in 12 weken. Bestemd voor iedereen die het even niet meer weet. Dus als je het gevoel hebt dat er veel meer in je bedrijf zit dan er nu uitkomt schakel mij dan in. En werk aan de kracht van je supportteam. Want je weet; wil je snel, reis alleen, maar wil je ver, reis dan samen!” 

In het inspireren en motiveren ligt duidelijk de kracht van Frank, en hij straalt dat met zijn overtuigende ‘Jan van Veen’ stem en woordenstroom ook uit. “Geweldig eigenlijk, jaren geleden had ik ook niet gedacht dat ik dit pad zou vinden. Ik heb gevangen gezeten, was psychiatrisch patiënt, dakloos, heb meerdere zelfmoordpogingen gedaan, en dan zit ik hier, op mijn 65ste te stralen, met een enorme drive om anderen te helpen. Daarmee wil ik mensen laten zien dat in principe alles mogelijk is. Maar dat het wel helemaal aan jezelf ligt en dat je bij een keer falen zeker niet moet opgeven. Vandaar mijn motto: Twijfel minder, faal meer en droom daarna nog groter.” 

www.linktr.ee/franksoonius?

Afbeelding