Mooie initiatieven

Hoe ontwikkel je een goed geoliede route die leerlingen vanaf dag 1 op alle niveaus in het voortgezet onderwijs soepel leidt naar de vervolgopleidingen, daarin continu gevoed door ontwikkelingen in de praktijk, om uiteindelijk uit te komen als goed uitgeruste nieuwe medewerker die naadloos aansluit bij de werkpraktijk en actuele ontwikkelingen?

Dat was een lange zin, en die geeft gelijk mooi de lengte aan van het traject om bovenstaand voor elkaar te krijgen. Er is een aantal bevlogen partijen mee bezig in zowel onderwijs als bedrijfsleven, en het is geen toeval dat er een paar voorbeelden langskomen in dit magazine. Want de weg naar betere aansluiting van onderwijs en werkpraktijk is een hot item en er is veel gaande! Vandaar een 'leessafari' langs mooie initiatieven die onderwijs en werkvloer dichter bij elkaar brengen.

Op safari

Zo kreeg een groot aantal hospitality bedrijven in de regio tot twee keer toe groepjes leerlingen en studenten langs die wilden kennismaken met de vele kanten van deze sector. Vanuit de techniek brachten we een bezoek aan Meindert Engberts in het Gerrit Rietveld om, lang nadat het zweet van de eerste dagen is opgedroogd, te informeren hoe hij een dag in de week de praktijk en het onderwijs samenbrengt en ervaart. En ook het Horizon college zit niet stil. In een inspirerend rondetafelgesprek tussen onderwijs en PRO werden de kansen bekeken die een Tech Campus kan bieden voor het technologisch onderwijs en vice versa, en welke rol de bedrijven daarin kunnen spelen.

Ondernemersverhalen

Maar u komt ook mooie ondernemersverhalen tegen, van het tot de verbeelding sprekende Brok Decor in De Koog bijvoorbeeld, en van overburen Deitmers en Pontman Schoenen die elkaar hun expertise gunnen in een mooie over en weer samenwerking. Hoe je succesvol een winkel kunt runnen die is opgewassen tegen internet? U leest het bij hen. En blijf dromen, want waar dat toe kan leiden leest u in het interview met vertrekkend directeur-bestuurder van Cultuurhuis Wherelant, José van den Hurk, en in het verhaal over het bijzondere Huize Leeghwater.

Veel leesplezier!

PS

Het is u ongetwijfeld al opgevallen: Regio Zaken heeft een ander jasje, gedrukt op duurzaam papier. Rodi Media, de uitgever van Regio Zaken, geeft daarmee gehoor aan de uitdrukkelijke wens van steeds meer lezers. Duurzaam en milieuvriendelijk produceren wordt steeds belangrijker en met haar state of the art drukkerij in Diemen is Rodi Media al sinds 2005 pionier in duurzame print. Onder andere met waterloze offset; een milieuvriendelijke druktechniek waarbij geen vochtwater gebruikt wordt en afvalstoffen worden gereduceerd. Met deze nieuwe look van Regio Zaken tot gevolg. Aan de druk en scherpte van zowel advertenties als foto’s doet het niets af, maar zo voegen we wel een extra stukje duurzaamheid toe!