Mode en portretten kunstenaars Fred’s Atelier kleurrijke combinatie bij HERMEE

Zakelijk
Kleurrijke mode en dito kunst gaan samen bij HERMEE. Van links naar rechts: Peggy van der Heijden, Anneke Goede (organisator van de expositie), Stéphanie, begeleider Raymond Huizinga en Kevin.
Kleurrijke mode en dito kunst gaan samen bij HERMEE. Van links naar rechts: Peggy van der Heijden, Anneke Goede (organisator van de expositie), Stéphanie, begeleider Raymond Huizinga en Kevin. (Foto: Han Giskes)

Mooie, exclusieve damesmode en kunst, in welke vorm dan ook, vinden elkaar met enige regelmaat bij HERMEE aan de Peperstraat 26. Maar de expositie die aanstaande zaterdag met een hapje en een drankje officieel wordt geopend, heeft een extra bijzonder tintje. En dat alles heeft te maken met het thema van de nieuwe voorjaarscollectie bij de boutique van Peggy en Raymond van der Heijden. ‘The prettiest you can wear is a smile’ heet het thema. Oftewel: een glimlach maakt een outfit echt af. Onmiddellijk bij binnenkomst wordt die glimlach nog zichtbaarder bij het aanschouwen van de passende portretten, gemaakt door kunstenaars van Fred’s Atelier. De kleurrijke portretten en de dito voorjaarscollectie maken de veel licht en lucht uitstralende winkel tot een aanrader. 

De kunst van Fred’s Atelier past goed bij het ‘Smile’ thema omdat het spontane kunst is. Je zou kunnen zeggen dat deze kunstenaars ‘zonder omweg’ kunst maken. Vanuit hun hart zetten zij hun creatieve ideeën op papier of op doek. De kunstenaars van Fred’s Atelier, die allen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, worden professioneel begeleid door kunstenaar Raymond Huizinga. Fred’s kunstenaars gingen positief in op de uitnodiging van HERMEE en hun kunst-met-een-glimlach straalt nu af op de voorjaarscollectie. Want, mooie kleding is natuurlijk niet alles! Ook al draag je de duurste outfit en hoe comfortabel ook, als je er niet vrolijk bij kijkt, sla je alsnog de plank mis. Een oud gezegde luidt ‘een vrolijk gezicht geeft overal licht’.

Kunstenaars in de winkel

Enkele dagen nadat de werken bij HERMEE zijn opgehangen, komen drie kunstenaars met Raymond Huizinga een kijkje nemen en zien met eigen ogen hoe hun kunstwerken matchen met de kleurrijke voorjaarscollectie van de modezaak. Stéphanie (30), Ivo (41) en Kevin (26) zijn meteen enthousiast. “Wauw”, roept Ivo bij het zien van zijn werk, een in het felrood geklede voorstelling van Audrey Hepburn. De in Krommenie woonachtige Ivon schildert twee dagen in de week jaar bij Fred’s. Stéphanie. Dat doet Kevin ook. Stéphanie daarentegen is vier dagen per week te vinden in het schilder- en keramiekatelier van Fred’s aan de Breedstraat. Begeleider Raymond Huizinga vertelt dat de kunst die gemaakt wordt door de groep van 12 kunstenaars bij Fred’s op aanvraag te exposeren is. “Het gebeurt ook dat we zelf zoeken naar locaties waar de werken kunnen hangen. Over het algemeen reageert iedereen heel enthousiast en ook verrast”, aldus Huizinga.

Tekst loopt verder onder de foto


Ivo, hier samen met Peggy van der Heijden, bij het doek van Ivo. Hij schilderde Marilyn Monroe in felrood op het doek. (Foto: aangeleverd)

Peggy en Raymond van der Heijden zijn met HERMEE in enkele jaren uitgegroeid tot een begrip in Purmerend, Waterland en (ver) daarbuiten. In september van dit jaar bestaat de zaak aan de Peperstraat vijf jaar en dat wordt tegen die tijd uitgebreid gevierd met acties. Kunst in de winkel is voor beiden een vanzelfsprekendheid. En zeker de laagdrempelige kunst die momenteel in de winkel hangt. “Juist dit soort kunst is veel te onderbelicht. Dit is puur, er zit een gevoel bij”, legt Peggy uit. 

Glimlach op het gezicht

Peggy van der Heijden beaamt dat de kunstwerken bij alle klanten en bezoekers een glimlach op het gezicht tovert en dat het van invloed is op de emoties. Hetzelfde geldt voor de kleding van HERMEE. Het is wetenschappelijk bewezen dat de kleding die je draagt je emoties beïnvloedt. Een mooi kledingstuk geeft je zelfvertrouwen waardoor je je sterker voelt en dat straal je uit naar je omgeving. Het effect daarvan komt altijd naar je terug, een win-winsituatie dus. Loop je misschien thuis ongedwongen rond in een comfortabel joggingpak met royale sloffen, als je naar je werk gaat, trek je toch liever iets anders aan. Met een stijlvol pak of een mooie jurk treed je je klanten toch anders tegemoet.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat zakenmensen betere deals afsluiten in een goed zittend pak dan in een joggingbroek. Dat ligt er niet alleen aan hoe je omgeving jou ziet, maar vooral hoe jij jezelf ziet. Engelse studenten die gevraagd waren om in een Superman T-shirt op de universiteit te lopen, voelden zicht energieker en krachtiger dan hun medestudenten die een gewoon wit T-shirt hadden gekregen. Dus ben je op zoek naar stijlvolle kleding waarmee je voor de dag kunt komen en waar jij je prettig in voelt? Stap dan gerust eens binnen bij HERMEE. Opening expositie ‘The prettiest you can wear’ is op zaterdag 13 april van 15.00 tot 17.00 uur. HERMEE, Peperstraat 26, Purmerend. 

Tot slot een niet onbelangrijk detail: de portretten van de kunstenaars van Fred’s Atelier zijn te koop.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00