“Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament”

Partnerbijdrage
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

Beste collega-ondernemer,

Jij bent de drijvende kracht achter je bloeiende bedrijf. Altijd bezig met groei, innovatie en succes. Maar laten we eerlijk zijn. Er is één aspect van het ondernemerschap dat vaak over het hoofd wordt gezien: het belang van een actueel testament.

Een testament is niet iets voor later. Het is een essentieel instrument om jouw onderneming en nalatenschap te beschermen. Stel je voor: je wordt onverwachts ziek en komt te overlijden. Wat gebeurt er dan met jouw bedrijf? Zonder een duidelijk en actueel testament kunnen er juridische rompslomp en onzekerheid ontstaan. Met potentieel schadelijke gevolgen voor jouw onderneming en je dierbaren.

Wist je dat bijna de helft van alle testamenten dateert van vóór 1 januari 2003? Dat zo’n oud testament tot grote problemen kan leiden, bleek onlangs uit een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Een vrouw heeft dertig jaar geleden een testament opgesteld. Toen was zij ongehuwd en had ze één zoon. Maar toen ze onlangs overleed, liet ze een echtgenoot en in totaal drie kinderen achter.

Was er geen testament geweest, dan zou op basis van het nieuwe erfrecht de langstlevende regeling gelden (een regeling die je overigens nog wel moet finetunen in een testament). Haar man en drie kinderen zouden dan haar erfgenamen zijn en de weduwnaar hoefde de drie kinderen niet hun moedersdeel uit te betalen.

Maar op grond van het oude testament zou de oudste zoon enig erfgenaam zijn en zou hij zelfs de langstlevende uit het huis zetten, maar ook de onderneming krijgen. De langstlevende en de andere kinderen staan dan met lege handen. Gelukkig voor de man grijpen de rechters in. Dat de vrouw destijds wilde dat haar enig kind alles erfde, vinden zij logisch. Maar dat dit, drie decennia later en een echtgenoot en twee kinderen verder, nog steeds haar bedoeling was, lijkt hen hoogst onwaarschijnlijk. Daarom verklaren ze het testament waardeloos.

Voor hetzelfde geld had dit ook heel anders kunnen uitpakken. Met name bij wijzigingen op persoonlijk of financieel vlak is het daarom verstandig om naar je notaris te gaan voor een ’APK’ van je testament.

Omdat ook (fiscale) wetten en regels veranderen, is een controle eens in de vijf jaar geen overbodige luxe. Door een testament actueel te houden, geef je niet alleen duidelijke instructies over hoe jouw bedrijf moet worden beheerd in geval van nood, maar zorg je er ook voor dat jouw nalatenschap op de juiste manier wordt verdeeld. Dit biedt gemoedsrust voor jou en je nabestaanden, en voorkomt toekomstige geschillen of onverwachte verrassingen.

Denk aan je testament als een strategische zet in het ondernemersspel. Het is een investering in de toekomst van jouw bedrijf en jouw erfenis. Dus, waar wacht je nog op? Neem vandaag nog de tijd om een gesprek aan te gaan met Notariskantoor Ten Brinke en zorg ervoor dat jouw testament up-to-date is.

Marcel ten Brinke

Notariskantoor Ten Brinke B.V.
075-6474040
info@notaristenbrinke.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00