Het concurrentiebeding verder aan banden gelegd?

Column
Het team van Abma Advocaten.
Het team van Abma Advocaten. (Foto: Els Broers)

Concurrentiebedingen komen in de meeste arbeidsovereenkomsten voor, in verschillende soorten en maten. Het doel van zo’n beding? Voorkomen dat een vertrekkende werknemer hetzelfde soort werk gaat doen bij een concurrerend bedrijf en daarmee dus met de bedrijfsgevoelige informatie van de werkgever een ‘gevaar’ vormt voor het bedrijf van de werkgever. De inhoud van dit beding kan in beginsel zelf worden bepaald. Maar, meer en meer bemoeit de wetgever zich met de inhoud van deze bedingen. Lang niet alles is (meer) toegestaan. 

Vanaf 1 januari 2015 geldt al het uitgangspunt dat een concurrentiebeding uitsluitend nog in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mag worden opgenomen. In arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is een concurrentiebeding niet toegestaan, ténzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang dat ook expliciet is omschreven in de arbeidsovereenkomst. Van de werkgever wordt verlangd dat er een specifieke motivering wordt gegeven waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen aan de zijde van werkgever. Een standaard verhaal is hiervoor echt onvoldoende.


Ook indien er op een juiste schriftelijke wijze met een meerderjarige werknemer een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is overeengekomen, dan is dit nog geen vrijbrief voor de werkgever. Indien een beding niet beperkt is wat betreft de werkingssfeer (geografisch gebied) of tijd, zal dit beding doorgaans als onredelijk bezwarend door de rechter worden vernietigd of qua werking worden gematigd. Indien een werkgever actief is in een beperkt bedieningsgebied, zoals bijvoorbeeld de regio Waterland, dan is een beding dat aan de werknemer een verbod oplegt om in heel Nederland actief te zijn, te verstrekkend. De vraag hoe dit uitpakt bij een rechter kan lastig te zijn beantwoorden. Dit zorgt voor onzekerheid.

Wellicht komt hier verandering in als het Wetsvoorstel aanscherping concurrentiebeding wordt doorgevoerd dat nu ter internetconsulatie is aangeboden. Minister Van Gennip wil voorkomen dat werkgevers onnodig een beroep doen op een concurrentiebeding. De reden hiervoor is dat een grote groep werknemers, die gebonden is aan een concurrentiebeding, helemaal geen toegang heeft tot de bedrijfsgevoelige informatie die de werkgever wil beschermen. Een beroep op het concurrentiebeding wordt dan enkel ingegeven om te voorkomen dat personeel naar een concurrent vertrekt. Het concurrentiebeding is daarvoor niet bedoeld. Als dit voorstel daadwerkelijk wet wordt, dan komen er flink wat veranderingen! Welke veranderingen kunt u verwachten?

• Een concurrentiebeding kan maximaal één jaar effect hebben na het einde van de arbeidsovereenkomst.
• Het gebied waarin de werknemer niet mag werken vanwege het concurrentiebeding moet worden vermeld.
• Het zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang voor een concurrentiebeding moet worden gemotiveerd voor alle arbeidsovereenkomsten (dus niet alleen voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten, zoals nu het geval is).

Zoals de plannen nu er uit zien zal een werkgever bovendien aan de werknemer een vergoeding moeten betalen wanneer de werkgever een beroep op het concurrentiebeding wil doen. Deze vergoeding bedraagt 50% van het laatstverdiende maandloon, voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen. Wordt het beding bijvoorbeeld voor zes maanden ingeroepen, dan heeft de werknemer recht op een vergoeding van drie maanden loon. 

Ook zal nog worden verkend of concurrentiebedingen kunnen worden verboden tot een minimumsalarisgrens (1,5 modaal). Verwacht wordt dat in de zomer van 2024 een terugkoppeling van de verkenning aan de Tweede Kamer zal plaatsvinden. Zodra er nieuws is, melden wij u dat!

info@abma-advocaten.nl of 0299-250363

Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00