“Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt”

Ondernemen
Linda Kramer
Linda Kramer (Foto: RodiMedia/NV)

Voor wie cijfers nog verwart met saai en stoffig; diegene kan het best eens met Linda Kramer gaan zitten. De enthousiaste spraakwaterval weet alles van cijfers, na een carrière in finance bij een verzekeringskantoor en de Rabobank. En dat niet alleen, de Ilpendamse onderneemster weet ook hoe ze cijfers inzichtelijk kan maken voor mensen die daar in het algemeen minder in thuis zijn, maar voor wie dat, als ondernemer, wel van groot belang is. “Eigenlijk zijn cijfers helemaal niet leuk, maar dat wordt het wel wanneer je ze begrijpt.” En daar helpt Linda graag mee. In slim financieel ondernemen.

“Want winst maken is leuk. Daar geniet je van toch?”, steekt ze van wal. “Dat is eigenlijk wat mij het meest blij maakt in mijn werk; het resultaat. Dat iemand aan wie je dit uitlegt en die het gaat zien, daar heel erg blij van wordt. Dat ze alle tips en tricks die ik meegeef de rest van hun leven gaan toepassen en automatisch stil staan bij een offerte voor een klus; heb ik wel genoeg berekend? Ik geef mensen handvatten en tools die ze zelf overal op kunnen toepassen. Ook starters zijn heel blij met wat ze dan leren. Hen helpen een ondernemersplan te maken, waarna ze eventueel financiering kunnen aanvragen en van start kunnen gaan, dat is mooi. En ook daarna ben ik er, als ze me nodig hebben dan help ik ze verder. De kunst is alles op een praktische en laagdrempelige manier inzichtelijk te maken. En ze kunnen mij alles vragen. Eerlijk gezegd; hoe minder ze weten hoe leuker ik het vind”, lacht ze. “Dus doe bij mij vooral niet of je alles snapt. Het leuke is het uitleggen en de financiële stromingen binnen het bedrijf te laten snappen.”

Ondernemershart

Linda komt uit een ondernemersgezin, en ook haar man is ondernemer. “Ik wilde zelf ook altijd iets voor mezelf doen”, zegt ze. “Op een gegeven moment besef je dat je je dromen moet waarmaken, je eigen koers bepalen. En ik ben heel blij dat ik zelf die stap heb gezet.” Sinds 2017 is ze winstadviseur, trainer en spreker voor het mkb, zzp’ers en startende ondernemers. “Ik begeleid bijvoorbeeld ondernemers bij het sturen op cijfers en winst, het bepalen van de juiste prijs of het uurtarief, het toepassen van prijspsychologie, het genereren van het meest optimale verdienmodel en verkoopproces en het opstellen van een ondernemersplan of financieel plan voor bijvoorbeeld de aanvraag van een financiering.”

Zzp’ers doen zichzelf vaak tekort als het gaat om hun uurtarief

Context voor je uurtarief

Want qua uurtarief ziet Linda vaak dat zzp’ers zichzelf te kort doen daarin. “Ik geef ze context door te vragen: wat houd je nou daadwerkelijk over in een maand? Oftewel; wat heb je in je zak om je boodschappen van te doen? Veel van hen weten dat niet precies. Ze leggen een prijs neer, maar daar gaat natuurlijk nog van alles af. Ze maken een offerte van 1000 euro voor een project en zien hier dat ze daar uiteindelijk maar 500 van overhouden. Dan pas denken ze; is dat het voor al het werk dat ik erin stop? En dan kun je gaan kijken naar hoeveel buffer er nodig is, hoeveel ze moeten verdienen om financieel gezond te zijn. Zo neem ik mensen mee, in het zien hoe die cijfers werken.”

Procesoptimalisatie

Zowel in groepen als 1 op 1 werkt ze graag met haar klanten aan procesoptimalisatie. “Ik zeg altijd; soms moet je Aan je bedrijf werken, in plaats van alleen in je bedrijf. Daar komen veel ondernemers in de waan van de dag niet altijd aan toe. Door de trajecten die ik aanbied staan we even stil, kijken naar de huidige en gewenste situatie. Bijvoorbeeld: wat is je juiste prijs? Hoe verloopt het verkoopproces? Wat is de structuur rondom je offertes? Gaat dat wel zo optimaal mogelijk? Dat is procesoptimalisatie. Slim en efficiënt werken, dan ontstaat er ook weer ruimte voor groei in een bedrijf.”

Hoe mooi wanneer je je waarde en specialisme kunt verkopen in plaats van een prijs?

Prijspsychologie

Linda spreekt veel voor groepen en geeft graag workshops. Straks mag ze weer bij Netwerk Purmerend, met ‘The Best of’, op 30 mei, met haar workshop ‘Grip op je cijfers’. Ongetwijfeld gaat ze daar weer mensen enthousiast maken voor cijfers. “Dan geef ik op een leuke manier en in korte tijd mensen tips mee, eye openers. Over bijvoorbeeld prijsbepaling, maar ook prijspsychologie. Hoe zorg je ervoor dat je de klant aan de hand neemt, op zo’n manier dat uiteindelijk die prijs er niet meer toe doet? Dat je je waarde en specialisme gaat verkopen in plaats van een prijs? Als mensen dat gaan zien, dat is mooi, en daar word ik blij van!”

www.lindakramer.nl

Over Netwerk Purmerend

Netwerk Purmerend is een laagdrempelig netwerk voor ondernemers en actievelingen uit het bedrijfsleven van Purmerend e.o. Leden bouwen er gezamenlijk aan nieuwe relaties maar kunnen ook deelnemen aan waardevolle workshops en inspirerende events. Iedere eerste dinsdag van de maand, tijdens de Open Koffie bij Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk, van 10.00 tot 11.00 uur, is er vrijblijvend gelegenheid elkaar te ontmoeten. In elke editie van Regio Zaken stellen we een aantal leden voor. Ze vertellen wat zij doen, en wat hen drijft. 

www.netwerkpurmerend.nl

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15