Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan

Algemeen
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp. (Foto: Han Giskes)

Met de opening van Tankstation AviaXPress en de vier Washking WasBoxen, begin maart jongstleden aan de Verzetslaan 2A in Purmerend, hebben Caroline en Saskia Wals het levenswerk van hun opa Joh. de Vries (en naderhand vader Piet Wals en schoonzoon Richard van Alphen) op niet mis te verstane wijze voortgezet.

Het was Joh. de Vries, tientallen decennia lang een van de bekendste autodealers/ondernemers in Purmerend en wijde omgeving, die in 1934 zijn eerste benzinepomp aan de Gouw in de binnenstad van Purmerend opende. AviaXPress en de WasBoxen zijn nu ruim een maand open en als iets is gebleken is het wel dat het een schot in de roos is. Twee weken geleden voegde Carex zich op het complex nabij McDonalds en KFC. En zo herhaalt de geschiedenis zich voor de familie Wals en is het cirkeltje rond, want de brandstof vloeit de familie weer door de aderen.

Ondernemers pur sang. Het zit de zussen Wals, met moeder Gré Wals-de Vries en Richard van Alphen (partner van Saskia), in het bloed. Altijd bezig met het smeden en uitvoeren van plannen. Die liepen in dit opzicht parallel aan de wens van Gemeente Purmerend om pal aan de drukke zuidelijke toegangsweg een volledig duurzaam gebouw neer te zetten. Een tweede wens was dat het op zou gaan in de landelijke omgeving. Dat was voer voor Next Architects uit Amsterdam. Het bureau ontwierp een 350 vierkante meter groot gebouw bestaande uit een onbemand Tankstation met WasBoxen, een autoherstelbedrijf (Carex) inclusief loft en aangrenzende lobby. Bijzonder detail is dat het gebouw duurzaam en volledig energieneutraal is en daarnaast is opgetrokken van hout. De constructie bestaat uit 32 meter lange en 1,35 meter hoge balken. Het totale project is door Bouwbedrijf Gebr. Winkelaar geconstrueerd; een huzarenstukje.

Tekst loopt door onder afbeelding

Tankstation AviaXPress en de vier Washking WasBoxen Purmerend
De uitkragende houten luifel is op grote afstand goed te zien en geeft het project een bijzondere uitstraling. (Foto: Han Giskes)

Heel trots

Het pand is voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp, ledverlichting en op het dak liggen maar liefst 88 zonnepanelen. Voldoende om voor de vestiging energie te betrekken en tevens op te slaan in een accupakket (energie-container). Mede dankzij Gemeente Purmerend kreeg de familie de locatie aan de Verzetslaan aangeboden. Niet alleen het gebouw is een kunststukje. Onder de grond ligt een tank met 100.000 liter brandstof. “Het is een enorm project maar we hebben er vanaf het begin 100% in geloofd. En kijk nu naar het resultaat. We zijn er heel trots op”, vertelt Saskia Wals. 

Wasboxen maken deel uit van geheel

Aan het onbemande Tankstation zitten vier WasBoxen van WashKing vast. WashKing is de CarWashformule van AVIA Marees. “Het mooie aan dit project is dat de WasBoxen echt deel uitmaken van de constructie en dus het geheel”, zegt Caroline. Normaal gesproken plaatst de leverancier stand alone wasboxen, maar voor ons project heeft het bouwbedrijf gekeken hoe de boxen binnen het gehele concept in te passen konden zijn. Tussen de boxen zijn glazen wanden geplaatst. Ondanks de houten constructie zijn de WasBoxen waterdicht gemaakt. 

Bij het gebruik van de WasBoxen kan een kind de was doen. Klanten kunnen kiezen uit zeven wasprogramma’s. In elke box zitten twee lanzen en een wasborstel. De betaling is geheel contactloos. WashKing biedt een prepaid waspas aan waar eenvoudig mee betaald kan worden en een zakelijke waspas. Dit in combinatie met een tank- of laadpas van AVIA. Een waspas levert korting op.

Bijzonder en zeer zeker noemenswaardig is dat in de WasBoxen de opvangputten afgedekt zijn met stalen roosters. Daardoor kan onderhoud van de putten eenvoudig en snel gebeuren. Bijkomend voordeel is dat ook de zwaarste elektrische personenauto’s zonder kans op verzakkingen erop kunnen staan.

Andere Avia’s blijven open

Met de toevoeging van Carex, die de vestiging aan het Tramplein inmiddels heeft verlaten, is het gehele project klaar. In de eerste maand heeft Purmerend en omgeving al goed gebruik gemaakt van het hypermoderne Tank- en Autowasstation en met eigen ogen kunnen waarnemen wat voor paradepaardje aan de rand van Jaagweg tot stand is gekomen. Overigens heeft de aanwezigheid van AviaXPress en Carex aan de Verzetslaan geen enkele consequentie voor andere Avia-stations. In tegenstelling tot enkele geruchten blijft Avia aan het Tramplein gewoon bestaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Tankstation AviaXPress en de vier Washking WasBoxen, Purmerend, Carexx
Zo wordt de toekomstige situatie aan het Tramplein. (Foto: aangeleverd)

Nieuw woonproject Tramplein

Waar AviaXPress, de WashKing Boxen en Carex inmiddels op volle toeren draaien, hebben de mensen van Beheermaatschappij Joh. de Vries hun aandacht gevestigd op een nieuw en uiterst ambitieus (woon)project. Aan het Tramplein wordt de inmiddels verlaten vestiging van Carex en de boven- en naast liggende kantoren omgevormd tot 15 appartementen. Alle vergunningen hiervoor zijn verleend. De voorbereidingen zijn in volle gang. Purmerend kan zich weer opmaken voor een fraai stukje woningbouw in de binnenstad.

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15