Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken

Evenement
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij. (Foto: Els Broers)

Al een jaar of zes brengt de ondernemerstalkshow NV Purmerend, middels mooie tafelgesprekken en een laagdrempelige netwerkborrel, ondernemers, onderwijs en overheid een aantal keer per jaar samen in De Purmaryn. Host Jaap Sluis ziet de talkshow als een mooi middel om deze drie partijen te verbinden, waarbij hij, gezien zijn scherpe en menselijke vraagstelling, in de gesprekken alle kanten van het ondernemerschap belicht. Nu een belangrijke pijler onder de inkomsten is weggevallen is de continuïteit van de talkshow op de langere termijn wat onzeker geworden. Een goed moment om qua financiering wat verder te kijken en nog meer de ondernemers bij dit mooie platform te betrekken door de optie van sponsoring open te zetten.

Jaap Sluis zit er ontspannen bij, zo vlak voor aanvang van de editie NV Purmerend van 11 maart. Een speciale editie waarin ook de Waterlandse Ondernemerprijs 2023 wordt uitgereikt door VOWA. Maar schijn bedriegt hoor, stelt hij gerust. “Ik ben nog elke keer gespannen, net als de gasten. Maar dat is gezond en hoort erbij.” Samen met Piet Hein Debets, redactielid NV Purmerendm en PRO: voorzitter Henry Wassink, wil hij graag het belang van de NV Purmerend over het voetlicht brengen en pleiten voor meer ondersteuning vanuit het bedrijfsleven.

Podium voor verhalen

De NV Purmerend is destijds opgezet door de PRO: samen met het Leerwerkloket Zaanstreek Waterland. “Met name om een plek te creëren waar de drie O’s – onderwijs, ondernemers en overheid – samenkomen”, licht Jaap toe. “Zodat elk van de partijen kon laten horen waar zij mee bezig zijn, waar zij elkaar in kunnen versterken en op die manier iets van de kloof tussen arbeidsmarkt en werkzoekenden kunnen dichten. En podium tegelijk voor mooie verhalen van ondernemers, ook die waarin het tegen zit want ondernemen is tenslotte niet alleen rozengeur en maneschijn, en waar de partijen op ongedwongen en natuurlijke wijze, dichter bij elkaar komen.”

Hier komen partijen op ongedwongen en natuurlijke wijze dichter bij elkaar

Voor en door ondernemers

Dat viel in goede aarde. De NV Purmerend kan rekenen op een groot aantal vaste gasten en is al menigmaal, ook door PRO: ingezet als decor voor bijzondere momenten, zoals de uitreiking van Ondernemersprijzen. “Het is een geweldige manier voor overheid en organisaties om onder de ondernemers te komen en je verhaal te doen”, zegt Jaap bevlogen. “Daar hoef je niet speciale avonden voor te plannen in het zoveelste vergaderzaaltje. Ze zijn hier, doe hier je verhaal, op het podium en in de foyer. En die interesse is er altijd nog. En dat is mooi. Want er wordt heel veel overlegd over de arbeidsmarkt maar puur de praktijk wordt vergeten; die waarin je mensen snel aan elkaar kunt koppelen. Ga nou even met die praten, dan regelen wij dat, en dan gebeurt er iets. Het hoeft niet altijd een lang traject te zijn, het kan heel snel, en dat gebeurt hier onder de borrel. We zijn geen belangenclub, je hoeft er geen lid van te zijn en het kost niets om te komen luisteren. Iedereen kan hier zijn verhaal doen, iedereen kan komen luisteren!”

Tekst loopt door onder afbeelding


Jaap Sluis in gesprek in de NV Purmerend. (Foto: Els Broers)

Nu het Leerwerkloket de samenwerking heeft opgezegd is een grote pijler onder de inkomsten weggevallen. “We zijn wel bezig met andere partijen om dat in te vullen maar tegelijk willen we kijken of we niet een andere koers kunnen gaan varen waarin sponsoring van bedrijven een rol kan spelen. Daarbij gaat het niet alleen om geld, maar ook om betrokkenheid. Juist dát is belangrijk.”

Op zoek naar sponsors

“We zijn drukdoende bronnen te vinden bij de overheid en het bedrijfsleven”, vult Piet Hein aan. “Het kan niet zo zijn dat PRO: de last alleen moet dragen. Daarom willen we ondernemers enthousiasmeren om bijvoorbeeld een editie mede mogelijk te maken door deze te (co)sponsoren. En wie weet hebben ze zelf een mooi verhaal te vertellen, iets echt uit de ondernemerspraktijk of vanuit een bijzonder product. Waarbij het zeker niet gaat om zendtijd kopen”, benadrukt hij, “aan tafel gaat het over de inhoud, die telt.”

Waarbij, geeft Jaap aan, bijkomend voordeel is dat alle gesprekken door Wim Doets worden vastgelegd in een professionele videoregistratie. “Dus als je een verhaal vertelt over arbeidsmarkt of innovatie heb je niet alleen op dat moment de aandacht in de zaal, maar je hebt er na afloop ook nog een mooie film van cadeau. Op onze website komt alles samen. Dat is inmiddels een mooi naslagwerk van alle gesprekken en onderwerpen. Daarin zie je de vitaliteit van het bedrijfsleven in de regio.”

Praktijkgerichte onderwerpen

Ook de PRO: onderstreept het belang van een platform als NV Purmerend voor de stad en de ondernemers. Henry; “Voor ons is het een mooi medium om leden en niet leden te bereiken. Om ondernemers met elkaar en over elkaar in gesprek te laten gaan. Daarom is het van belang dat het kan worden voortgezet. Zeker omdat hier praktijkgerichte onderwerpen worden aangesneden. Bijvoorbeeld hoe ondernemers met onderwijs bezig zijn ”

We zoeken ondernemers die de meerwaarde zien van de NV, die willen bijdragen zodat we meer dingen kunnen organiseren

Onderwijs en werkpraktijk

Daarvan zitten er komende edities al mooie voorbeelden in de pijplijn. Zoals Meindert Engberts die komt vertellen over zijn jaar voor de klas van het Gerrit Rietveld en daarvoor een leerling en een docent meeneemt aan tafel. Of Phil van Restaurant Kozee die deelnam aan het project Kok in de Klas van Euro Toques. Piet Hein: “Fantastisch toch als je daarover kunt vertellen? En belangrijk voor alle ondernemers. Wat zij doen is kinderen kennis laten maken met de praktijk, en enthousiast maken voor hun vak. Misschien is er dan toch een die later stage komt lopen en nog later met diploma op zak zegt; ik wil hier werken. Bram Engberts doet het ook met zijn mooie projecten op de scholen. Dus we hebben wel een paar hele mooie voorbeelden, maar het zou mooi zijn als je er twintig had.”

En daar kan de NV Purmerend een rol in spelen. “We zoeken ondernemers die de meerwaarde zien van de NV, die willen bijdragen zodat we meer dingen kunnen organiseren”, pleit Henry. “Dus laat je betrokkenheid bij de regio zien. Er zijn verschillende manieren om bij te dragen, in ruil voor bijvoorbeeld een logo of een banner.”

“Maar zeker ook met ideeën en tips, over alles wat in het bedrijfsleven speelt maar ook wat daaraan gerelateerd is. Dus als er in het onderwijs mensen rondlopen die iets willen vertellen, over iets wat ze met een bedrijf doen, graag! En het hoeft niet groot te zijn. Tip ons maar!”, roept Jaap tot slot op.

Bijdragen?

Bijdragen aan NV Purmerend? Sponsor dan met 750 euro en in ruil daarvoor krijg je:

Eventueel een gesprek aan tafel (mits er een goed verhaal is!)
Een filmopname van het interview
De mogelijkheid een rolbanner te plaatsen op het podium
Een plekje in de lobby tijdens de afterborrel
Logovermelding in posts en op het scherm

Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar secretariaat@pro-site.nl

Afbeelding
Afbeelding
'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15