Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren

Cultuur
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger. (Foto: Els Broers)

De BeemSTERREN zijn de pareltjes in de Beemster waar bezoekers graag langs gaan. Hun aantal groeit gestaag, inmiddels staan er veertig te boek. Letterlijk, want VISIT Beemster heeft ze verzameld in een mooi, aantrekkelijk en handzaam boekwerkje dat op 22 maart, tijdens de officiële opening van het toeristenseizoen, in de Keyserkerk werd gepresenteerd. Een passend ‘eigen cadeau’ ook in dit bijzondere jubileumjaar waarin wordt gevierd dat Beemster al een kwart eeuw staat genoteerd als UNESCO Werelderfgoed. Een feit dat vanzelfsprekend dit jaar veel feestelijke aandacht krijgt waarbij nog meer marketinginstrumenten om het ‘wonder van de Beemster’ te promoten worden toegevoegd.

De BeemSTERREN worden in het boekje mooi belicht en vormen samen met andere informatie een goede leidraad voor bezoekers aan de Beemster. Het kwam tot stand in samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland, de BeemSTERREN, Ad68 design, ondernemersvereniging PRO:, CONO Kaasmakers en Drukkerij Rijser. VISIT Beemster kan het boekje toevoegen aan alle instrumenten die de organisatie al heeft ontwikkeld om Beemster over het voetlicht te brengen en al het moois in de polder recht te doen.

Fantastisch visitekaartje

Het idee voor het boekje ontstond bij Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster toen zij in Edam het boekje Te gast in Edam zag. “Daarin werden winkels en restaurants voorgesteld in een mooie opmaak en ruime spreads. Dat leek me ook geweldig om te doen met onze BeemSTERREN. Zij waren ook direct enthousiast. Zo kwamen we met de partners tot dit boekje waarin alle informatie, inspiratie en BeemSTERREN samenkomen. Een mooi en handig overzicht en een fantastisch visitekaartje.”

We kwamen met onze partners tot dit Beemster boekje waarin alle informatie, inspiratie en BeemSTERREN samenkomen

Het compacte boekje dat, zo probeerde wethouder Mario Hegger uit, prima in de binnenzak past, telt 100 pagina’s en is verdeeld in drie onderdelen; Ontdek, Proef, en blijf een nachtje. En dat in een totale oplage van 7000 stuks. Alle PRO: leden ontvangen een boekje van PRO:, de deelnemers zelf nemen een groot aantal stuks af, en er gaat een stapel naar alle VVV’s in Laag Holland.

Merknaam van het werelderfgoed

Zo raakt Beemster steeds meer aanwezig in toeristisch Nederland, iets waar door VISIT Beemster de laatste zeven jaar hard aan is gewerkt. “VISIT Beemster is de merknaam van Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed”, zegt Daniëlle Woudstra, voorzitter van deze stichting. “Dit werd zeven jaar geleden als merknaam gelanceerd. De kar wordt getrokken door een team van zo’n tien vrijwilligers, en veel gastheren en –vrouwen die het Bezoekerscentrum Beemster bemannen. Onze taak is de bezoekers op weg helpen op basis van hun interesses, via de website, de social media en lokale kranten. Kan zijn dat iemand zoekt naar een restaurant, of musea, of iets leuks wil doen. Er wordt natuurlijk veel online bekeken en gezocht, maar er zijn toch veel mensen die langskomen bij het Bezoekerscentrum en graag persoonlijk geholpen willen worden en ook het verhaal over de droogmakerij willen horen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Wethouder Mario Hegger ontving het eerste exemplaar van het Beemster boekje. (Foto: Els Broers)

Jubileumjaar vol activiteiten

Dat verhaal vertellen ze graag en ook daarin is VISIT Beemster creatief. Daniëlle: “We richten ons al langer op educatie maar omdat dit ons jubileumjaar is hebben we nu elke maand in de lokale kranten een puzzel met betrekking tot het werelderfgoed. Daar komen ontzettend veel reacties op.” Maar er zijn meer activiteiten en evenementen dit jubileumjaar. “In september introduceren we op de basisscholen het Beemster Kwartet. Dat hebben we gemaakt in samenwerking met Beemster Vanzelfsprekend en daar gaan we ook een website aan koppelen. Eens per maand hebben we hiervoor overleg met de Kinderraad van Beemster, leerlingen uit groepen 6,7 en 8 van de vier basisscholen in de Beemster. Zij mogen met ons meedenken. Wat vind je leuk, wat zouden jullie willen doen … Je staat versteld van de kennis van die kinderen over de Beemster, ze weten zoveel. Samen met hen hebben we het kwartet uitgewerkt en proberen we hiermee in oktober op de Klokhuisdag te staan. Dat vinden ze natuurlijk helemaal geweldig.”

Onze taak is de bezoekers op weg helpen op basis van hun interesses, via de website, de social media en lokale kranten

Eigen ‘glossy’

Ook zijn er drie bijzondere wandelingen uitgezet, op plekjes waar een bezoeker anders niet snel komt en waar de eigenaar een locatie of stuk grond openstelt hiervoor. “Tot slot zijn er plannen om in het Bezoekerscentrum nog interactiever te gaan werken om het Beemster verhaal te vertellen. Om uiteindelijk recreatie en toerisme meer te ontwikkelen en zo bezoekers binnen te krijgen.” Omdat het een speciaal jaar is heeft Beemster zelfs met Keyser een eigen glossy gekregen. Alle reden dus om dit toeristisch seizoen mooi op te starten op 22 maart. “Zo’n groot event hadden we nog nooit gedaan voor de opening van het seizoen. We hebben er het boekje met BeemSTERREN geïntroduceerd, oud-burgemeester Harry Brinkman gaf er een mooie lezing over de geschiedenis van Beemster en de weg naar de werelderfgoedstatus, en we hebben er de audiotour gelanceerd voor de Keyserklim. Iedereen met wie we samenwerken was erbij. We stoppen kortom allemaal erg veel tijd en werk in de Beemster. We zoeken elkaar op, en we leren nog, elke dag!”

PRO: geeft boekjes weg

Alle PRO: leden ontvangen eerdaags gratis het mooie Beemster boekje. Voor de ondernemersvereniging zijn de Beemster ondernemers een belangrijke focus. “Wij willen graag de Beemster ondernemers en Purmerendse ondernemers dichter bij elkaar brengen en de betrokkenheid bij de PRO: verhogen. Op dit moment zijn er ongeveer 40 Beemster ondernemers lid van de PRO, en we hopen natuurlijk dat dit er nog meer worden. Purmerend en Beemster vullen elkaar perfect aan, zowel in economische als toeristische belangen en wanneer we onze krachten bundelen kunnen we samen veel gedaan krijgen. En los daarvan: de PRO: zet zich graag in voor initiatieven van en voor ondernemers. En promotie, zoals voor dit boekje, hoort daar zeer zeker bij!”, aldus PRO: voorzitter Henry Wassink. 

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15