Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg

Ondernemen
Lydia de Vries
Lydia de Vries (Foto: Els Broers)

De zomer is in aantocht. De vakantiekriebels nemen toe. Waar gaan we naar toe, wat willen we beleven? Veel landgenoten trekken er op uit met de caravan. Nederlanders behoren immers tot de meest fanatieke kampeerders van Europa. Na Zweden heeft Nederland de hoogste caravan- en camperdichtheid van Europa, met 342 caravans en campers per 10.000 inwoners. Tijd om in gesprek te gaan met Lydia en Cor de Vries, eigenaren van Van Vlierden Caravans in Zuidoostbeemster. 

Van Vlierden Caravans is voor veel inwoners van Noord-Holland hét adres voor caravans. Het bedrijf heeft ruim 45 jaar ervaring en is een gerenommeerde dealer van het topmerk Sprite. Ook beschikt Van Vlierden over een constante voorraad occasions in alle prijsklassen. “Daarnaast verzorgen we verkoopbemiddeling voor mensen die om welke reden dan ook afscheid moeten nemen van hun caravan. Zeker in de huidige markt biedt dat vaak een mooie kans voor mensen die op zoek zijn naar een buitenkansje’” aldus Lydia de Vries-van Vlierden.

Mooie merken

In 1978 startten de ouders van Lydia met het bedrijf. Aanvankelijk voornamelijk met de verhuur en verkoop van bagagewagentjes. In 1986 vestigde de onderneming zich aan de Lagedijk in Katwoude. Het assortiment werd uitgebreid met vouwwagens van het merk Camplet en nog weer enige tijd later met ook caravans van de merken Sprite en Chateau. Nadat Chateau failliet ging bleef het dealerschap van Sprite over. “Meer dealerschappen krijg je niet zo maar”, aldus Lydia de Vries. “Erg vinden wij dat niet. Sprite is een topmerk waar wij graag mee werken en waar onze klanten enthousiast over zijn.”

Sommige klanten kennen ons al van kinds af aan

Welkom in Beemster

In 1995 namen Lydia en Cor de Vries de onderneming over. Het pand en de grond aan de Lagedijk leken een prachtige locatie om huizenbouw te realiseren. Lydia: “Het kostte ons 19 jaar van ons leven, maar als je nu kijkt naar dat prachtige woongebied aan de Monnickendammmer Ee dan kun je concluderen dat we iets moois hebben neergezet. De herontwikkeling van de Lagedijk voerde ons naar Zuidoostbeemster. Hier vonden we een prima plek met heel veel (stallings-)ruimte. En … vanaf dag één hebben we ons bijzonder welkom gevoeld in Beemster.”

Is het geen beperking dat jullie slechts één merk voeren? “Allerminst”, reageert Lydia. “Bovendien, het is niet zo dat je zo maar effe een dealerschap kunt claimen. Zo werkt dat niet. En je moet ook een klik hebben met een merk. Ik bedoel: je moet helemaal achter een merk kunnen staan. Als de klik ontbreekt, begin er dan maar niet aan.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Probleemloos genieten

Sprite caravans worden gebouwd door Swift Group Limited, de grootste fabrikant van toercaravans, campers en stacaravans in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf bestaat in 2024 zestig jaar, heeft een omzet van meer dan € 350 miljoen en is in de afgelopen jaren gegroeid tot een fabriek van formaat met een personeelsbestand van meer dan 1300 werknemers. In Nederland zijn er ‘slechts’ 12 Spritedealers. De filosofie van de Swift Group is het vervaardigen van hooggekwalificeerde caravans, die door het gebruik van de beste materialen en modernste productiemethoden zorgen voor probleemloos genieten.

Je moet een klik hebben met een merk, er helemaal achter kunnen staan

Bij de vervaardiging van de Sprite caravans staat veiligheid voorop. Alle Sprite modellen voldoen dan ook aan strenge veiligheidsnormen. Om absolute perfectie te garanderen worden alle caravans uitvoerig getest alvorens ze in productie gaan.

Engels merk

Sprite is dus een Engels merk. Hebben jullie last ondervonden van de Brexit? “Last is misschien niet het goede woord. De fabriek in Engeland draait gewoon door. Maar sommige onderdelen komen van buiten de UK en die importeren geeft gedoe. Alles duurt wat langer, er komen veel formaliteiten aan te pas en dat alles bij elkaar leidt dan weer tot langere wacht- en levertijden. Het dwingt ons als dealer tot een creatieve en inventieve aanpak. De kwaliteit van de caravans is gelukkig echter op geen enkele manier door de Brexit aangetast”, aldus De Vries.

Trouwe klanten

Waarin is Van Vlierden onderscheidend ten opzichte van andere caravandealers? “Wij kennen onze klanten. Sommige klanten kennen ons al van kinds af aan. Hun ouders kochten bij ons een caravan en nu kopen zij er zelf ook één bij ons. Wij kennen niet alleen onze klanten, we luisteren goed naar hun wensen en denken met ze mee. Die persoonlijke aanpak en de daarbij behorende service maken ons tot een andere dan de gemiddelde caravanverkoper. Voeg daar bij dat de twee monteurs in onze werkplaats in staat zijn om met gebruikmaking van de allernieuwste herstel- en onderhoudsmethoden vrijwel alle reparaties te doen. En tenslotte natuurlijk de stallingsmogelijkheden niet vergeten. De combinatie van verkoop, onderhoud en stalling maakt ons behoorlijk uniek,’” zegt Lydia enthousiast. 

Cosmetica

Wat opvalt bij het betreden van de showroom is dat er naast de caravans en allerlei kampeerbenodigdheden ook een heel assortiment cosmetica te vinden is. Een opmerkelijke combinatie. Hoe zit dat? Lydia de Vries: “Onze dochter en ik zijn brandpartners van Oriflame, een cosmeticamerk uit Zweden. Oriflame is niet in winkels verkrijgbaar. Vanuit huis voeren wij een webwinkel en wij verzorgen workshops en demonstraties bij mensen thuis. Toen de coronacrisis uitbrak was het hier in de showroom maar een dooie boel. De weinige klanten die kwamen, mochten maar in beperkte mate de showroom betreden. Wij besloten daarop om een groot deel van de collectie cosmetica in de showroom uit te stallen. En dat is zo gebleven. Klanten weten ons hier te vinden, dus waarom zouden we de cosmetica nu weer weg doen? En zij die ons nog niet hebben weten te vinden, moeten maar eens een kijkje nemen op de website beemsterbeauty.nl.”

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15