Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van ‘t Hek Groep

Zakelijk
'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink. (Foto: Foto's: Han Giskes)

“Wacht niet op de politiek maar zoek elkaar op. Ik heb slechte ervaringen met Den Haag; het is net Jurassic Parc. Daar zitten dinosaurussen die niet of onvoldoende weten hoe het werkt. Dus ondernemers hier aanwezig: maak verbindingen met elkaar, lokaal of regionaal, ontwikkel plannen en ideeën en ga als groep aan de slag. Dan kun je wat bereiken en maak je ook impact.” Stevige woorden van Peter Wennink. Een dag nadat hij was afgezwaaid als CEO van ‘s lands absolute paradepaardje, chipmachinefabrikant ASML, sprak Wennink op uitnodiging van Stichting Vrienden voor Purmerend anderhalf uur lang bij een van de paradepaardjes van deze regio, Gebr. Van ‘t Hek in Zuidoostbeemster. En dat ging er bepaald niet mals aan toe, want politiek Den Haag werd niet gespaard door de man die samen met Peter van den Brink tot aan zijn afscheid regisseur was van de wereldwijde opmars van ASML.  

Ik krijg hier zoveel energie van, kunt u geen minister-president worden?

Iets meer dan honderd ondernemers luisterden ademloos en knikten veelvuldig instemmend. Aan het einde van zijn boeiende betoog richting groot-, midden- en kleinbedrijf riep een van de ondernemers tot Wennink: “Ik krijg hier zoveel energie van, kunt u geen minister president worden?” De woorden klonken hoofdrolspeler Wennink voor even als muziek in de oren, maar gingen vervolgens snel het andere oor uit. “Mij is dat al eerder gevraagd, maar de politiek in Nederland is me veel te stroperig, dat is niks voor mij. Krijg ik geen energie van. Komt ook doordat er in mijn ogen teveel partijen zijn. Het wordt daarom hoog tijd dat er een kiesdrempel komt, dat maakt het een stuk makkelijker. Het is een van de redenen dat de kloof tussen de politiek en het bedrijfsleven, want daar hebben we het hier over, steeds groter wordt. We verstaan elkaar niet en als er niet snel iets veranderd, wordt die afstand alleen maar groter.”


Tijdens de rondleiding in vier groepen bleek nog eens hoe groot Van ‘t Hek is. 

Wennink probeerde jaren achtereen gaten te schieten in de Haagse afkeer richting ondernemers en was het op een goed moment zo spuugzat, dat het een haartje scheelde of ASML had toedeledokie gezegd tegen verdere groei in Nederland en gekozen voor bijvoorbeeld Frankrijk. “Ik heb aangegeven dolgraag in Nederland te blijven en verder te groeien, maar niet als het ons te moeilijk zou worden gemaakt. Ik had immers tal van opties naar verschillende buitenlanden achter de hand. Ik ben de laatste drie jaar bij ASML voor 50% bezig geweest met politiek. Gek werd ik ervan. Ze snappen het niet, het is net een planeet ergens ver weg.”

20.000 extra banen

Dat Peter Wennink pal voor zijn afscheid bij ASML, waar hij in 1994 als accountant binnen kwam en uiteindelijk als CEO de deur achter zich dicht trok, alsnog groen licht kreeg van Den Haag om het bedrijf in de omgeving van Eindhoven te laten doorgroeien, geeft hem achteraf gezien een goed gevoel. “Het is voor alles en iedereen in de regio Eindhoven en in ons land goed, want boven op de 20.000 extra banen bij het bedrijf zelf zorgt de stap naar verwachting ook nog eens voor zo’n 45.000 banen bij toeleveranciers en voor indirecte banen daarbuiten”, zegt hij daar over.  De uitbreiding van ASML komt in het buitengebied van Eindhoven, op nieuw aan te leggen bedrijfsterreinen rond de luchthaven. Op Brainport Industries Campus (BIC) komt een vestiging die even groot is als de huidige ASML-campus in Veldhoven. Het is de groei waar de regio Eindhoven al langer op anticipeert, met plannen voor de bouw van onder meer 100.000 extra woningen.


Ruud van ‘t Hek presenteerde het bedrijf in woord en beeld.

Koninklijke onderscheiding van Rutte

Vanaf het moment dat vanuit Den Haag het licht op groen is gezet voor de groei van de chipmachinefabrikant werd de relatie tussen Wennink en demissionair minister-president Mark Rutte iets beter. Maar dat Rutte zich liet zien op de afscheidsbijeenkomst van Peter Wennink verbaasde laatstgenoemde nog het meest. “Ineens kwam Mark Rutte binnen. Ik zei nog tegen mijn vrouw dat ik hem niet had uitgenodigd. Bleek hij aanwezig te zijn om mij een koninklijke onderscheiding op te spelden”, aldus Wennink lachend.

Vriendschap

De aanwezige ondernemers smulden van het duidelijke verhaal - zonder dubbele bodem - van Peter Wennink, de man die ooit acht jaar lang aan de Burg. D. Kooimanweg in Purmerend woonde en sinds die tijd een vriendschap onderhoudt met Henk Bart, een van de tien leden van Vrienden voor Purmerend. Bart wist Wennink voor deze gelegenheid te strikken om zijn ervaringen bij ASML in een notendop te delen met 100 aanwezige ondernemers uit Purmerend, Beemster en omgeving. Dat deed hij uiteraard vanuit zijn verantwoordelijkheid voor ASML en de 20.000 werknemers die ervoor hebben gezorgd dat onder de meest ideale arbeidsomstandigheden het bedrijf terecht is gekomen in de top van meest waardevolle bedrijven ter wereld. Wat Wennink op deze avond bedoelde te zeggen is dat samenwerken, transparant, betrouwbaar en competent zijn en - niet onbelangrijk - vertrouwen hebben in elkaar aan de basis moet staan; niet alleen bij grote en invloedrijke bedrijven, maar zeker ook bij het midden- en kleinbedrijf. 


Peter Wennink kreeg een kistje wijn van Henk Bart, eigenaar van Wijnimport J. Bart. Beiden zijn al vele jaren bevriend. 

En Wennink kan het als geen ander weten, want hij stond met zijn bedrijf aan de basis van Brainport Industries Campus (BIC) , een internationale campus in het hart van Brainport Eindhoven waar toptechnologie, onderwijs, overheid en hoogwaardige faciliteiten samenkomen onder één dak. Brainport Industries Campus is een unieke locatie in de Brainport regio, waar meer dan 50 bedrijven in de hightech maakindustrie en 3 onderwijsinstellingen zijn gevestigd. De kiem hiervan is gelegd in een periode dat Philips al lange tijd in een winterslaap bleef hangen. ASML dook in het gat, pakte de regie en zie wat er in de regio Eindhoven aan tech en aan tech gerelateerde bedrijvigheid is ontstaan. In dat kader had Peter Wennink nog een leuke anekdote. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik een taxi had besteld. Toen deze voor kwam rijden, zat er een man in die bij Philips werkte. Ik wilde gaan zitten, maar de persoon wilde in eerste instantie niet dat ik erbij kwam. Pas toen hij wist wie ik was gaf hij akkoord. Ja, toen wist ik genoeg. De misplaatste arrogantie alleen al.”

Vermakelijk

Al met al een uiterst vermakelijke avond die door Jeroen Riemeijer namens de organiserende stichting Vrienden voor Purmerend werd ingeleid en afgesloten. “Wij, Vrienden voor Purmerend, zijn er trots op dat we jullie hier bij Van ‘t Hek mogen verwelkomen. Goeie dingen, daar houden wij van. Dat doen we nogmaal gesproken voor mensen die het financieel niet breed hebben. Maar deze avond hoort daar ook zeker bij”, opende Riemeijer. Vervolgens gaf hij het woord aan Ruud van ‘t Hek (mede-directeur van Van ‘t Hek Groep). Hij gaf een boeiende presentatie in woord en beeld van het in 1945 opgerichte bedrijf. “Uitdagingen kunnen wat ons betreft niet groot genoeg”, vertelde hij. Daarna liet hij zien dat Van ‘t Hek groter en groter is gegroeid aan de hand van een aantal zelf samengestelde competenties: naast uitdagingen zijn dit het behouden en aantrekken van talent, samenwerken, duurzaamheid, product betaalbaar houden en automatiseren. Ze worden binnen Van ‘t Hek met hoofdletters geschreven. Tijdens de rondleiding werd iedereen nog eens extra duidelijk hoe groot Van ‘t Hek eigenlijk is. De medewerkers wisten dat natuurlijk allang. Wat ze ook al lange tijd weten is dat er goed voor hun en hun gezin wordt gezorgd. Om dat te onderstrepen zegt het voorbeeld dat er geld beschikbaar is als de kinderen een opleiding willen volgen, eigenlijk alles.

JOHN BONTJE


Na afloop bedankte Jeroen Riemeijer de pas afgezwaaide CEO van ASML.

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15