Rabobank: ‘Bedrijven, zet je poorten open!’

Partnerbijdrage
Eric Zwart:
Eric Zwart: "Onze streek biedt het beste van twee werelden." (Foto:Marco van Ammers)

Noord-Holland Noord is welvarend en mensen wonen en werken er graag. Maar de economie groeit minder snel dan gemiddeld in Nederland en de innovatiekracht blijft achter. RaboResearch, het kenniscentrum van Rabobank, onderzocht wat nodig is om het been bij te trekken. “We moeten uit de schaduw van Amsterdam stappen.”

De tuin van innovatie. Zo zou Noord-Holland Noord zich kunnen profileren. Een tuin waarin specifieke kwaliteiten en activiteiten samenkomen, waarin kruisbestuiving plaatsvindt en waarin de regio profiteert van de bloei van Metropoolregio Amsterdam. Dat concludeert RaboResearch. “Onze streek biedt het beste van twee werelden”, zegt Eric Zwart, directeur coöperatieve Rabobank. “De afzetmarkt, werkgelegenheid en bedrijvigheid van Amsterdam en daarnaast het groen, en de kwaliteit van leven van het achterland. Dat biedt ongekende kansen.”

Scherpere focus

Om die kansen te benutten, doet de regio Noord-Holland Noord er volgens Rabobank goed aan om vól in te zetten op vijf activiteiten: de veredeling van zaad en bloembollen, energy & health, de ‘blauwe economie’ (rondom zee en kust), de bouw- en onderhoudseconomie, en digitalisering en datascience. Zwart: “In die sectoren is de regio sterk. In Waterland ligt het zwaartepunt vooral in bouw en onderhoud, in digitalisering en in health. Door hierop nog meer te focussen, kunnen we een verschil maken.”

Verborgen pareltjes

Daarvoor is het onder meer nodig om de verborgen pareltjes zichtbaar te maken. “We zijn te bescheiden”, zegt Zwart. “Veel bedrijven werken achter gesloten deuren. Soms staan er zelfs hele hekken omheen, denk aan de Koninklijke Marine in Den Helder en de kerncentrale in Petten. Achter al die façades gebeuren innovatieve dingen. Alleen ziet bijna niemand dat.” Zwart roept bedrijven op om hun poorten te openen en hun kennis te delen. “Daarmee inspireer je collega’s, ben je aantrekkelijk voor jongeren en geef je een impuls aan de innovatiekracht van de regio. Dat geldt niet alleen voor de grote instellingen, maar ook voor de vele familiebedrijven.” 

Nieuwe ideeën

Een open opstelling helpt ook om meer samenwerking te bereiken, zegt Zwart. “Ook dat is goed voor innovatie. Door samen te werken, ontstaan nieuwe ideeën. De H20 Esports Campus in Purmerend is daar een sterk voorbeeld van. Hier komen bedrijfsleven en onderwijs samen rond creative tech. Als Rabobank kunnen we dit soort samenwerking goed faciliteren. Wij hebben het netwerk en kunnen ondersteunen met geld en kennis.” 

Meer woningen nodig

Volgens de Rabobank-directeur wordt het tijd dat Noord-Holland Noord uit de schaduw van Amsterdam stapt. “We hebben bedrijfsmatig veel te bieden én een fantastische woonomgeving; we hebben alles in huis om jongeren te binden.” Voorwaarde is wel dat er genoeg betaalbare woningen zijn. “Veel jongeren willen na hun studententijd terug naar hun geboorteplaats. Maar er zijn geen huizen. We moeten bouwen. Grootschalig, maar we moeten niet benauwd zijn om ook de dorpen uit te breiden met een paar straten. Daarmee blijven voorzieningen behouden en dorpen leefbaar.”

Uitgaan van eigen kracht

Zwart verwacht dat het rapport van RaboResearch de regio ondersteunt om de juiste keuzes te maken. “Het is praktisch ingestoken, met concrete aanbevelingen. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met allerlei stakeholders, met mensen uit de regio. Het is dus van onszelf. We hebben een unieke kans om Noord-Holland Noord vanuit eigen kracht samen verder vooruit te helpen.”

Scan de QR-code om het eindrapport ‘Noord-Holland Noord als tuin van innovatie’ te lezen.
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50