De (e)sports Tech Campus in De Koog wordt ‘nieuwe parel’ in Purmerend

Gemeentenieuws
Erik Broeren, Marcella Wiffrie en Mario Hegger poseren met de stakeholders 'avatars'.
Erik Broeren, Marcella Wiffrie en Mario Hegger poseren met de stakeholders 'avatars'. (Foto: Han Giskes)

Purmerend zal in de loop van de komende jaren de trotse huisvester worden van de unieke (e)sports Tech Campus. De droom van het uit zijn jasje gegroeide H20 op Spinnekop, vervat in een Masterplan, bleek tijdens vele bijeenkomsten van de gemeente met alle stakeholders over de Gebiedsvisie de Koog, in enthousiaste handen te vallen. Met de activiteiten van alle bedrijven in H20 is er inmiddels al een esports/Tech ‘hub’ ontstaan, die met de juiste regie en inzet en door te integreren met het aanwezige onderwijs, de sportvelden en ondernemingen organisch kan uitgroeien tot die verlangde Campus. “We zijn uniek”, zegt wethouder Mario Hegger stellig. “Want nergens hebben ze datgene bij elkaar zitten wat wij nu al hebben. Dat maakt het onderscheidend en de realisatie ervan zeer kansrijk.”

Wat wij nu al bij elkaar hebben zitten maakt het onderscheidend, uniek en zeer kansrijk

Samen met Marcella Wiffrie, zij is als Strategisch Adviseur Economie bij de gemeente verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, en Erik Broeren, adviseur Maatschappelijk Domein, licht Mario Hegger het project en de kansen die het biedt toe. Waarbij zij hun enthousiasme erover niet onder stoelen of banken steken. De (e)sports Tech Campus is niet een traditionele campus waar onderwijs en wetenschap zich mengen. Deze Campus dient als een ‘innovatie ecosysteem’ waarin onderwijs, verwante bedrijven en werknemers elkaar kunnen ontmoeten, innoveren en samenwerken. Dat creëert tevens kansen voor andere bedrijven in de regio, zoals goed opgeleid personeel, zorgt voor meer werkgelegenheid en op termijn een landelijke voortrekkersrol voor Purmerend in innovatie en tech. Om dit te faciliteren zal het gebied, een deel van bedrijventerrein De Koog dat op weg gaat naar werk-woonfunctie, worden getransformeerd qua opzet en infrastructuur.

Mix van functies

De Campus is in feite een antwoord op het enorme succes van de H20 esports Campus. Hier hebben inmiddels zo’n 40 bedrijven/startups onderdak gevonden, en andere bedrijven staan te trappelen om ruimte. Er zijn regelmatig internationale esports teams te vinden en met de hechte samenwerking met het onderwijs, mede gefaciliteerd door Purmer Valley, heeft tech en ICT, zich al ingeburgerd op De Koog. De focus van de Campus zal dan ook blijven liggen op (e)sports, gaming en (creative) tech. “Wij geloven er erg in dat die bedrijvigheid die nu al in H20 zit nog veel verder kan groeien”, geeft Marcella aan. “Denk dan aan allerlei startups die werken op het snijvlak van tech of sport. Waardoor we niet alleen interessant zijn voor de talenten van de toekomst, maar ook gewoon goede, sterke werkgelegenheid in Purmerend kunnen behouden. Maar de Campus moet vooral een hele mooie mix gaan vormen van werken en wonen, leren, sporten en bewegen, ontspanning en ontmoeting. Waar mensen samen experimenteren en innoveren.”

Hiermee kunnen we goede, sterke werkgelegenheid behouden in Purmerend

Convenant van stakeholders

Het project wordt breed gedragen door de verschillende stakeholders: gemeenten Purmerend, Amsterdam en Edam-Volendam, de provincie Noord-Holland, onderwijs, sport, ondernemers, H20 en PurmerValley. Recentelijk is zelfs de Hogeschool van Amsterdam als convenantpartner aangehaakt. Deze tonen alle hun commitment door op 22 maart aanstaande het convenant te onderteken. “We hebben nu een gebied dat we helemaal kunnen inrichten en vormen naar een nieuwe economie”, zegt Mario Hegger. “Waar je alle partijen bij elkaar krijgt. Je kunt het zo inrichten dat het elkaar niet bijt, maar juist versterkt. Alle stakeholders die het convenant gaan ondertekenen hebben hun eigen inbreng, doen hun investeringen. En er zitten natuurlijk ook kansen voor woningbouw, voor short- en longstay verblijven.”

Huisvesting

“Het zou fantastisch zijn wanneer nieuwe bedrijven hun werknemers hier kunnen huisvesten, en we de topsporters die hier met hun teams naar het stadium komen om te trainen en te sporten, hier ook zelf kunnen onderbrengen. In het wonen zal de focus dan ook liggen op jong; starters, studenten en werknemers van de bedrijven in het gebied. En dat zijn mooie bedrijven om binnen te hebben, met name ICT-bedrijven, die bezig zijn met verduurzaming, creative tech, design, de energietransitie. De bedrijven die er nu zitten hebben zelf de keus of ze mee willen in het hele project. Niemand hoeft weg, werken staat nog steeds bovenaan en de doelstelling is niet om zoveel mogelijk woningen te bouwen. Maar voor de bedrijven, en met name de industriële bedrijven waar ook zwaar vrachtverkeer bij komt kijken, die willen verplaatsen zoeken wij de juiste oplossing.”

Toepassingen van gaming

Voor veel mensen zijn esports en gaming de ver van hun bed show, maar gaming, zo zegt Erik, is een miljardenbusiness die inmiddels de vrijetijdsbesteding van film- en muziekindustrie heeft ingehaald. “Gaming is een van de snelst groeiende industrieën ter wereld. Dat brengt enorme kansen met zich mee, economisch, maar ook maatschappelijk. In H20 wordt gaming al gebruikt om sport te promoten. Maar er zitten ook VR-bedrijven die zich bezighouden met allerlei maatschappelijke toepassingen. zoals coaching om bepaalde angsten weg te nemen bij jongeren. Daarnaast biedt H20 gamende jongeren die anders al snel in een isolement blijven zitten een omgeving om zich verder te ontwikkelen en een opstap vinden naar programmeren.”

Gaming brengt niet alleen economisch kansen met zich mee, maar ook maatschappelijk

Esports als katalysator

“Esports is weliswaar het vlaggenschip, maar eigenlijk gaat het om alles wat er omheen zit”, vult Marcella aan. “Esports als katalysator voor een positieve impact op diverse terreinen zoals sport, educatie, marketing, innovatie en business en ook die gamification. En veel bedrijven, in heel Purmerend, profiteren ervan middels stageplekken, uitwisselingen, innovaties en van de verjonging. De ICT- en tech-talenten die op de Campus afkomen hebben ze ook in hun eigen bedrijf nodig. Het kan echt een community worden waar jongeren en bedrijven samen een plek kunnen vinden”

Beleving door hele stad

Een broedplaats van nieuwe talenten dus. “Met de Campus kun je hen verleiden, aantrekken en behouden”, benadrukt Erik. “Dat zorgt voor een nieuwe parel van de stad, en ook voor de hele regio. Het maakt Purmerend tot die complete stad die we voor ogen hebben. Samen met al die andere nieuwe hotspots die we nu in Purmerend aan het creëren zijn. Die verbinding met de binnenstad en met het Waterlandkwartier hebben we ook zeker in het vizier. Het zorgt tezamen voor de juiste beleving van het gebied.”

Actieplan

Niet alleen het fysiek realiseren van de Campus is een complexe operatie, ook de uiteindelijke invulling ervan waardoor het moet gaan werken, is een uitdaging. Om onderling die innovatie te stimuleren, programma’s op te zetten, sport en ondernemers aan elkaar te koppelen voor projecten en gezamenlijk bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden zoeken. Community management zal een belangrijk onderdeel zijn. Maar er is nog veel te doen voor het zover is. 

“In het innovatie ecosysteem komt alles samen en je bouwt tegelijk aan verschillende elementen zowel aan de ruimtelijk kant de zogenaamde hardware als aan de software, de samenwerkingskant”, zegt Marcella. “De gebiedsvisie was een mooie eerste stap om aan te geven waar we naar toe willen. Nu zijn we samen met alle stakeholders een actieplan aan het ontwikkelen om te bepalen welke stappen we het eerst gaan zetten om dit ook echt van de grond te krijgen.” De positieve reacties in de commissie Ruimte op de Gebiedsvisie de Koog begin februari en het toegekende voorbereidingsbudget van 1.2 miljoen euro zijn al veelbelovend.

Convenant op 22 maart

Op 22 maart wordt met de ondertekening van een convenant met alle stakeholders een symbolische start van de uitvoering gemaakt. “Uiteindelijk hopen we met al deze mensen die visie waar te gaan maken die we met ons allen voor ogen hebben”, zegt Mario Hegger tot slot.

Meer informatie is te vinden in de bijlagen op www.purmerend.raadsinformatie.nl/vergadering/1038665

esports tech campus purmerend amsterdam de koog(Foto: gemeente Purmerend)

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen