Bibliotheek biedt oplossingen op maat voor laaggeletterdheid op de werkvloer

Algemeen
Afbeelding
(Danielle Schrumpf coördinator van het NL plein, op de achtergrond backoffice manager Margreet Verbruggen. (Foto: Els Broers))

Laaggeletterdheid op de werkvloer is een groot probleem. Er heerst een groot taboe op het bespreekbaar maken. Terwijl juist in een werksituatie de handicap van iemand die niet goed kan lezen en schrijven pijnlijk zichtbaar kan worden. Dat geldt net zo vaak voor mensen die in Nederland naar school zijn gegaan als voor mensen met een migratie achtergrond.

Vaak wordt het goed waarneembaar als iemand moet gaan werken met computersystemen, formulieren of rapportages. Want ook al ben je werkzaam als productiemedewerker, magazijnmedewerker of chauffeur, er komt een moment dat je moet kunnen aangeven dat je niet kunt werken met een smartphone, Ipad of computersysteem. Omdat je niet goed kunt lezen of schrijven.

De Bibliotheek verzorgt cursussen Digivaardigheid en begeleidt en traint laagtaalvaardigen. Zeker voor Nederlandse mensen met een lage taalvaardigheid is het een grote stap om hulp te vragen. Hoe mooi zou het zijn als een werkgever de signalen van laaggeletterdheid zou kunnen herkennen in het functioneren van een werknemer. En vervolgens voor die werknemer hulp vragen bij de Bibliotheek?

Regio Zaken praat erover in met Danielle Schrumpf en Margreet Verbruggen. Danielle is bij de Bibliotheek coördinator, Margreet is manager Backoffice en tevens betrokken bij het NL Plein en ze houdt zich bezig met educatie. Beiden erkennen dat het probleem van laaggeletterdheid groot is en als we niet oppassen steeds omvangrijker vormen gaat aannemen.

Advies op maat

“Wij kunnen de werknemers helpen en de werkgevers goed adviseren. Het fijne is dat we op maat werken. We hebben geen voorgekookte handleidingen. Omdat we vinden dat we een dergelijk traject per individu moeten aanvliegen”, zegt Danielle Schrumpf. Margreet, aanvullend: “Het is ook goed voor de mensen om vooraf te weten dat we de taalondersteuning op non formele basis geven. Dat geldt voor hen die Nederlands als moedertaal hebben en zij die een andere taal als moedertaal hebben. We nemen de tijd. Dat doen we omdat we weten hoe kwetsbaar de mensen zijn die bij ons binnen komen voor hulp. We zeggen er dan ook onmiddellijk bij dat ze lang niet de enigen zijn. En dat is ook zo, want het probleem is echt heel groot.”

Weinig zelfvertrouwen

De ervaring van Danielle en Margreet is dat het aan de oppervlakte komen van laaggeletterdheid op de werkvloer vooral in deze Coronatijd ernstiger vormen aanneemt. “Dat is niet onlogisch, want er gaan bedrijven failliet of nemen zich juist in deze tijd voor om grote veranderingen toe te passen”, aldus Margreet.

Om beide situaties exacter te duiden, geven beiden twee voorbeelden. “Als een bedrijf failliet gaat, moeten ontslagen werknemers zich melden bij het UWV, hebben ze te maken met inloggen via Digid en zullen ze opnieuw moeten gaan solliciteren. Als je als laaggeletterde vele jaren achtereen niks te maken hebt gehad met dit soort procedures of iemand anders heeft het voor je gedaan, kon je het makkelijk verbloemen. Nu sta je ineens voor het blok. In het geval van veranderingen binnen een bedrijf is het voorstelbaar dat men kiest voor het werken met Ipads. Als je daar vanwege je gebrekkige taalvaardigheid nooit mee om hebt kunnen gaan, sta je ook voor het voldongen feit. Om maar niet te spreken over de stress waarmee deze mensen te maken hebben of krijgen. Want ga er maar aan staan. Daarom hebben ze ook weinig of geen zelfvertrouwen.”

Oproep aan bedrijven

Danielle en Margreet doen een oproep aan bedrijven, met name aan HR-medewerkers en teamleiders, om te inventariseren of en zo ja welke werknemers geholpen zouden zijn met hulp van de bieb om de beperkingen die laaggeletterdheid nu eenmaal met zich meebrengt, weg te nemen of voor een groot deel op te lossen. Margreet: “Het zou helemaal geweldig zijn als een bedrijf het in het beleid opneemt. Dat impliceert dat ze het probleem erkennen, maar dat ze er iets aan willen doen.”

Samenwerking en overleg

In dat opzicht werkt de Bibliotheek al heel nauw samen met lokale overheden als de gemeenten Purmerend, Beemster, Edam-Volendam en Landsmeer. “Er is heel veel overleg. Zo heeft de gemeente Edam-Volendam het initiatief genomen voor een cursus digitaal solliciteren. Aan de eerste sessie hebben acht mensen deelgenomen. Inmiddels zijn twee daarvan druk aan het solliciteren geslagen”, weet Margreet Verbruggen.

Er is veel mogelijk bij de Bibliotheek. De bieb kan desgevraagd ook naar bedrijven toe komen om cursussen, workshops etc. te verzorgen. Danielle Schrumpf tot slot: “We zijn heel flexibel, doen de cursussen in kleine stappen en doen het op een informele wijze, zodat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.”

Meer informatie

Voor meer informatie kan men zich wenden tot het NL Plein, tel, 06 14 30 58 87. Een e-mail sturen kan naar nlplein@bibliotheekwaterland.nl Aanmelden kan eveneens via www.bibliotheekwaterland.nl/nlplein

Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00