Afbeelding
Directeuren Chris de Boer en Frank Klukhuhn. (Foto: Han Giskes)

Mercuur Bouw zet hoogstandje neer in circulaire bouw

Algemeen

Het is vooralsnog voor Mercuur Bouw de kers op de taart in hun duurzaam bouwen- portfolio: de oplevering onlangs van de ultra duurzame en circulaire ’stadsvilla’ in het Amstelkwartier in Amsterdam. Samen met de architect ging het bouwbedrijf het avontuur aan om het grotendeels uit hout opgetrokken kleinschalige appartementencomplex te bouwen, inclusief een half verdiepte parkeerkelder. “Wij hebben zelf onze focus sterk op duurzaam en energiezuinig bouwen maar deze circulaire wens stelde hoge eisen, zowel aan ons team en onze methoden als aan de materialen. Een fantastische uitdaging!”, zegt directeur Chris de Boer. Die met perfect resultaat is volbracht.

Mercuur Bouw verhuisde in 2016 van Volendam naar de Polderweg in de Baanstee. Met name met het oog op potentiële groei, maar ook vanwege de strategische locatie. Het bedrijf heeft ruim dertig vaste medewerkers en een vast team van zelfstandige professionals. Groot genoeg voor omvangrijke projecten, en compact genoeg voor een hoge mate van efficiëntie. Mercuur Bouw biedt in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten totaaloplossingen voor energieprestaties van gebouwen. Door onder andere het isoleren van muren e.d. maar ook door de toepassing van innovatieve installatietechniek zoals warmtepompsystemen en zonne-energie.

Maatschappelijk betrokken

Maar voor het in 1998 opgerichte bedrijf gaat duurzaamheid verder dan alleen het toepassen van duurzame bouwmaterialen of het reduceren van energiegebruik. Het reikt tot een grote maatschappelijke betrokkenheid die tot uiting komt in gevarieerde sponsoringen, in het personeelsbestand en als leerbedrijf. En met als motto ‘samen bouwen aan een duurzame toekomst’ was de urban villa in Amsterdam een neusje van de zalm, zowel om te laten zien wat Mercuur Bouw in haar mars heeft, als om nog vertrouwder te raken met nieuwe duurzame bouwmaterialen en de toepassing ervan.

Urban villa

De symbolische start van de bouw van de urban villa was eind 2019, toen de eerste paal werd geslagen. “Aan het begin van het daaropvolgende jaar stortten we de kelder en in de zomer van 2020 was de betonnen kern gereed”, vertelt Chris. “Rondom deze kern brachten we een staalconstructie aan om de houten CLT (Cross Laminated Timber) wanden en vloeren te kunnen monteren. CLT is een duurzaam houtbouwproduct dat bovendien goed te combineren is met andere bouwmaterialen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: Mercuur Bouw

Hoogwaardig

De zes appartementen hebben een woonoppervlakte van circa 170 m2 en tellen elk twee verdiepingen. De verdiepingsvloeren bestaan uit CLT, met daarbovenop een massalaag van zandcement en daar bovenop een zwevende dekvloer voor optimale geluidsisolatie. Ook de tussenvloeren zijn van hout maar van een andere soort, namelijk Finnjoist vloer, bestaande uit houten I-liggers met een constructieplaat er overheen. Om toch hoogwaardige isolatie te waarborgen, legde Mercuur Bouw bovenop de Finnjoist vloer nog een Estrich vloer met ertussenin een laag isolatie. Bijzonder zijn ook de kozijnen, die uit een combinatie van hout (binnenkant) en aluminium (buitenkant) bestaan.

Prachtig eindresultaat

“Voor het metselwerk pasten we het stapelsysteem toe van Drystack, een droge metselmethode waar we alleen afvoegen.” Drystack is een duurzaam en circulair product vanwege de herbruikbaarheid van de materialen. Voor Drystack was dit het tweede of derde grootschalige project waarbij drystack werd toegepast, voor Mercuur was het de eerste keer. “Deze manier van werken is dus nog vrij nieuw voor de mensen in de uitvoering. Maar het eindresultaat is prachtig.”

Energieneutraal

De villa ontleent haar energieneutrale status aan nieuw vernuft en hoogwaardige isolatie. Veel aandacht is besteed aan de gevel- en dakisolatie. Daarnaast beschikt het pand over een lucht/water warmtepomp en een WTW-systeem. Een zogeheten Mixfan installatie van Brink zorgt voor goede luchtcirculatie, aangezien er vanuit het oogpunt van het gebalanceerde ventilatiesysteem geen gevelroosters aangebracht mochten worden. Alle appartementen binnen de energieneutrale villa zijn volledig gasloos en de opdrachtgever zorgt er zelf voor dat het platte dak wordt vol gelegd met PV-panelen.

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: Mercuur Bouw

Nieuwbouw en renovatie

Nieuwbouwprojecten, waarbij de focus ligt op duurzaamheid, optimale functionaliteit, aanzienlijke kostenbesparingen en minimale milieubelasting, zijn niet de enige tak van sport van Mercuur Bouw. Ook in renovatieprojecten onderscheidt het bedrijf zich. Dat kan gaan van funderingsherstel tot een nieuwe elektrische installatie, en van standaard timmerwerk tot totaalrenovaties. Veel ervaring ligt ook in de verbetering van de toegankelijkheid van complexen en woningen en aanpassingen om de leefbaarheid bevorderen. Variërend van elektrische deuropeners, seniorensloten, verbreden van deuren, tot alarm- en camerabeveiliging, grond- en hovenierswerk etc. Ook worden door Mercuur Bouw galerijen en balkons ‘opgeplust’ voor zowel een betere toegankelijkheid en veiligheid als een verhoogd wooncomfort en zorgt het bedrijf voor secuur onderhoud van verschillende panden.

Samen bouwen

“We hebben in dit alles veel vaste opdrachtgevers omdat wij sterk geloven in lange termijn relaties. Niet alleen met opdrachtgevers, maar ook met medewerkers en leveranciers. Duurzame samenwerkingen dus, vandaar ook ons motto Samen bouwen aan een duurzame toekomst”, besluit Chris.

www.mercuurbouw.nl


Foto: Mercuur Bouw

Afbeelding
‘Visuele salespitch’; de onderschatte marketingtool Algemeen 11 jul, 10:06
Afbeelding
Nieuwe werknemers tref je op WATERLAND WERKT! Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Purmerendse Spoonbill Gin is lekker op weg Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Het onterfde kind Column 11 jul, 09:54
Afbeelding
Ondernemend Purmerend: Actualiteit, een heldere boodschap en een fijne sfeer aan tafel Algemeen 11 jul, 09:51
Afbeelding
Posities versterken bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland Algemeen 11 jul, 09:35
Afbeelding
NetwerkenWerkt! hét antwoord op arbeidsmarktvraagstukken Algemeen 11 jul, 09:33
Afbeelding
ShowYourSkills wint pitch om kinderen via app te laten bewegen Algemeen 11 jul, 09:28
Afbeelding
Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 2): Tol Plaatwerk, Volendam Algemeen 11 jul, 09:18
Afbeelding
Stikstofmaterie vormt rode draad bij NV Purmerend Algemeen 11 jul, 09:15
Afbeelding
Duizendpoot op klompen Algemeen 11 jul, 09:14
Afbeelding
Wijziging overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 Column 11 jul, 09:08
Afbeelding
Zinvol werk Column 11 jul, 09:05

Meest gelezen

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief