EWP Ingenieurs: “Wanneer het moeilijk wordt moet je bij ons zijn”

Algemeen
Slotplein
Slotplein (Foto: aangeleverd)

Als geboren en getogen Purmerender zal het vast bijzonder zijn, om overal waar hij rondrijdt in zijn stad de panden tegen te komen die door EWP Ingenieurs zijn gerealiseerd. En ook nu staan er aardig wat panden die hun oorsprong vonden op de tekentafels van EWP in de steigers. Eric Westerneng startte zijn bedrijf 25 jaar geleden. Klein begonnen, met steeds grotere projecten in nieuwbouw en renovatie, en een groeiend team dat steeds kundiger en sterker werd waardoor er in feite geen uitdagingen meer zijn die EWP nog uit de weg gaat. “We zoeken graag de randen op van wat mogelijk is.”

EWP doet veel verschillende projecten per jaar en die zijn heel breed. Van een monumentaal klooster tot de nieuwbouw van een brandweerkazerne, en van hotels en appartementen tot de renovatie van de Koepelkerk. Maar ook de standaard verbouwingen als aan- en opbouwen bij woningen zijn aan de orde van de dag. “We zijn nu voor particuliere opdrachtgevers bezig met 26 opbouwen in de Weidevenne en 21 in de Kop van West”, vertelt Eric. Daarbij gaat het hem niet om ‘groot’. “Dat is niet perse belangrijk voor ons. Ons uitgangspunt is een opdrachtgever die blij wordt van wat we realiseren, of het nu gaat om een nieuw te bouwen woonhuis of om een hotel. Dan zijn we trots. En we vinden het leuk om speciale dingen te doen. Wij zijn specialisten en zeggen eigenlijk: wanneer het moeilijk wordt moet je bij ons zijn.”

Totaaloplossing

Eric ontvangt in het fraaie kantoorpand in Kwadijk waar het bedrijf, erkend BNA-bureau, vier jaar geleden introk. Hij is zelf bouwkundig ingenieur, en de medewerkers hebben allemaal zo hun specialismen. EWP biedt de architect, bouwkundige en constructeur onder één dak en is daardoor in staat de opdrachtgever een totaaloplossing te bieden. Via één contactpersoon kan de klant er terecht voor het ontwerp- en vergunningentraject, de bouwtekeningen en ook de volledige begeleiding bij realisatie tot en met de oplevering. 

Ons doel is alle wensen van de opdrachtgever een plek te geven

Mensenwerk

Elk project start met een plan. “En ons doel is om daar alle wensen van de opdrachtgever een plek in te geven”, geeft Eric aan. “Ook als we de randen moeten opzoeken van wat mogelijk is. We zien graag een enthousiaste opdrachtgever en gaan discussies met de overheid daarom niet uit de weg. Zonder wrijving geen glans tenslotte. Het blijft mensenwerk, al heb je wel ’s een verschil van visie.”

Daarin komt EWP goed beslagen ten ijs. “We zoeken eerst alles goed uit en we weten precies hoe een situatie in elkaar zit. Dat blijkt wel omdat 98 procent van onze projecten ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. We hebben er een hekel aan om iets te maken voor de archiefkast. Dat bedenken en uitvoeren zodat het uiteindelijk allemaal werkt, dat is waarvoor je het doet.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De geplande bouw bij het Tramplein. (Foto: EWP)

Herbestemming onroerend goed

Uitdagingen zijn er altijd, en daar houdt hij van. “Wat wij bijvoorbeeld goed kunnen is plannen maken voor het herbestemmen van onroerend goed. Dat is ontzettend leuk. Daar heb je namelijk te maken met de manco’s van het pand waarmee je rekening moet houden. Maar ook wanneer je als klant een probleem hebt met vergunningen of aanvragen kunnen wij, met onze ervaring, heel goed adviseren. We vinden het gewoon erg leuk om mee te denken. Daarom doen we ook veel conceptontwikkeling. Wanneer een klant een pand koopt en aangeeft dat hij niet goed weet wat hij er mee moet doen, dan denken wij mee. Dat is voor ons een leuke casus: Wat kunnen we ervan maken? Daar maak ik dan een plan voor. Dat creatieve is wel het mooiste van dit werk. Gewoon mooie dingen maken, klein of groot. Het gaat er om hoe het aankomt bij de klant.”

Het is leuk om soms verder na te denken dan de opdrachtgever vraagt

Veel vaste klanten

“We proberen ons wel anders te profileren in de markt dan anderen. We bemoeien ons overal mee. En het is leuk om soms verder na te denken dan de opdrachtgever vraagt. We hebben in de loop der jaren een bestand van veel vaste klanten opgebouwd die ons telkens weer inschakelen. Dat zorgt wel voor de ruggengraat van het bedrijf. Daaruit blijkt dat we ons hebben bewezen in het ontzorgen van de klant, en het neerleggen van een totaalpakket.” Dus inderdaad, Je komt veel EWP-projecten tegen in Purmerend en omgeving, waarbij opvalt dat ze allemaal qua uitstraling naadloos aansluiten op hun omgeving. En waarvan de nieuwbouw aan de Gedempte Singelgracht en op het Waagplein werden verkozen tot mooiste project in ‘wonen boven winkels’. Momenteel wordt er onder andere gewerkt aan het boetiekhotel boven Brasa Beemster en aan een appartementencomplex op de voormalige locatie van Carex aan het Tramplein, waar 12 appartementen worden gerealiseerd.

Maar waar hij stiekem het meest trots op is, is dat zijn bedrijf met de hoek Spijkerman tot aan de Westerstraat en nu met de appartementen op het Slotplein aan de overkant daarvan, de entree van de stad heeft vormgegeven. “Het is uniek als bureau zijnde dat je een complete ingang van een stad kan maken. We werken hard, maar zijn slecht in het vieren, wat niet wegneemt dat we er wel erg trots op zijn”, besluit Eric.

www.ewp.nl


Westerstraat (Foto: EWP)

Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00