Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Chris Ceinos, Sylvia Dekker en Janine Schaap zijn trots op de digitale Vacaturebank.
Chris Ceinos, Sylvia Dekker en Janine Schaap zijn trots op de digitale Vacaturebank. (Foto: Evert Ruis)

De krapte op de arbeidsmarkt zal naar verwachting de komende tijd een structureel probleem blijven. Dit vraagt om creatieve oplossingen van ondernemers die op zoek zijn naar nieuw personeel. Om ondernemers en werkzoekenden elkaar beter te laten vinden, lanceert Werkgevers Servicepunt Zaanstreek-Waterland eind dit jaar de online Vacaturebank Zaanstreek-Waterland.

Veel werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel en daar zal de komende tijd weinig verandering in komen. Om het personeelstekort succesvol aan te pakken kunnen verschillende strategieën worden gevolgd en daarbij kan het Werkgevers Servicepunt Zaanstreek-Waterland ondersteunen. Janine Schaap is coördinator Werkgevers Servicepunt (WSP) Zaanstreek-Waterland: “Werkgevers Servicepunt Zaanstreek-Waterland is een regionale samenwerking van gemeenten, Werkom, Leerwerkloket en UWV. Werkgevers die maatschappelijk (willen) ondernemen kunnen bij ons terecht voor al hun vragen op het gebied van werving en selectie van personeel. Wij kunnen ondersteunen met deskundig advies, financiële voordelen en regelingen. Tegelijkertijd begeleiden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar duurzaam werk, zodat zij hun eigen inkomen kunnen verdienen.” 

Vacaturebank Zaanstreek-Waterland

Het Werkgevers Servicepunt regio Zaanstreek-Waterland is één van de initiatiefnemers van de nieuwe website Vacaturebank Zaanstreek-Waterland die eind dit jaar zal worden gelanceerd. “In de vacaturebank staan straks actuele vacatures van werkgevers en de gegevens van werkzoekenden uit de regio Zaanstreek-Waterland”, legt Chris Ceinos uit. Chris is communicatieadviseur van zowel Werkgevers Servicepunt Zaanstreek-Waterland als Werkom, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeenten Zaanstad en Purmerend. Chris: “Via deze nieuwe tool wordt het werkgevers en werkzoekenden uit de regio makkelijker gemaakt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.” Werkgevers kunnen kosteloos vacatures plaatsen en hebben toegang tot het werkzoekendenbestand. 

Hoe meer gegevens je invult, hoe beter we kunnen matchen

Werkzoekenden zijn meer dan een cv

Chris: “De focus ligt op competenties en vaardigheden, want werkzoekenden zijn meer dan een cv. Via de vacaturebank kun je zelf een baan vinden die goed bij je past, maar we geven ook handige sollicitatietips.” De eerste stap voor werkzoekenden op de Vacaturebank Zaanstreek-Waterland is het aanmaken van een profiel. Chris: “Hoe meer gegevens je invult, hoe beter we kunnen matchen. Ook daar kunnen we bij helpen. Zodra het profiel van de werkzoekende definitief is, kunnen werkgevers hem of haar vinden. Werkzoekenden kunnen eenvoudig reageren op een vacature door hun eigen profiel te delen. Via Vacaturebank Zaanstreek Waterland kan de werkzoekende eenvoudig een goede en passende vervolgstap maken om een betaalde baan te vinden.”

Pilot

Werkgevers kunnen gebruik maken van Vacaturebank Zaanstreek-Waterland door zich aan te melden via de QR-code (zie advertentie elders in RegioZaken – red.) of door contact op te nemen met de WSP-adviseur via 085 - 400 7475 of info@wspzw.nl. Chris: “De nieuwe vacaturebank is een pilot. De bedoeling is dat we aan de hand van feedback van de gebruikers aanpassingen of verbeteringen kunnen aanbrengen met als doel op termijn een actuele, volledige databank te creëren waar alle werkgevers en werkzoekenden uit onze regio elkaar op een laagdrempelige manier kunnen vinden.” 

Het nieuwe platform is zo laagdrempelig mogelijk ingericht

Strategische oplossing

Bij Vacaturebank Zaanstreek-Waterland ligt de focus op competentiegericht werken. Chris: “Werkgevers die ons al kennen, kunnen via hun contactpersoon bij het WSP toegang krijgen tot de vacaturebank. Met de werkgevers die ons nog niet kennen, is het belangrijk dat er eerst een gesprek plaatsvindt. Dit doen we om vast te stellen of zij openstaan voor competentiegericht werven en of zij weten dat de gemotiveerde werkzoekende soms al lange tijd niet heeft gewerkt of mogelijk extra begeleiding nodig heeft. Ook in dat geval, kunnen wij daar hulp bij bieden.”  

Creatief omgaan met werving en selectie

Sylvia Dekker: “In mijn rol als strategisch adviseur Werk bij Werkom adviseer ik over arbeidsmarktontwikkelingen en het aangaan van strategische samenwerkingen waardoor kansen worden gecreëerd voor werkzoekenden en ondernemers. Een van de oplossingen voor werkgevers die te maken hebben met personeelstekort is bijvoorbeeld om het werk anders te organiseren. Dat is een manier van personeel werven, waarbij je als werkgever creatief omgaat met werving en selectie. Het is een heel andere manier van werken, maar wel een heel effectieve.”

Traditionele denken doorbreken

Sylvia doelt op nieuwe manieren om personeel te werven zoals open hiring, jobcrafting en jobcarving. “Hiermee doorbreken we het traditionele denken in banen, functies en beroepen. Taken van medewerkers worden per stuk bekeken: wat is een noodzakelijke vaardigheid, hoe kunnen we functies zodanig aanpassen dat ook andere mensen die taken kunnen uitvoeren. Het vraagt om een grote inzet van de werkgever, maar het is de manier om de duurzame inzetbaarheid van nieuw en bestaand personeel te bevorderen. Het zorgt voor flexibele en effectieve oplossingen op maat, waar zowel medewerkers als organisaties van profiteren.”

Laagdrempelig

Het platform is zo laagdrempelig mogelijk ingericht. Janine: “We begeleiden werkzoekenden terug naar de arbeidsmarkt, waarbij we inzetten op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. De basis is dat de nieuwe site zo toegankelijk mogelijk moet zijn, zodat iedereen die wil werken daar gebruik van kan maken. Er worden geen moeilijke vragen gesteld, maar de vragen die er zijn, zijn leuk om te beantwoorden. Het geeft je ook meer inzicht in wie je zelf bent. Benoem gerust je hobby’s, want ook daar putten we skills en competenties uit. En als een sollicitant een belangrijke competentie mist, dan kun je ook bij WSP terecht. Neem contact met ons op, dan gaan wij kijken of en hoe we daar oplossingen voor kunnen bieden.”

Om medewerkers flexibeler en beter inzetbaar te maken, moet je slimmer met taken en rollen in de organisatie omgaan

Slimmer

Sylvia is zelf een voormalig ondernemer en begrijpt mede daardoor als geen ander waar werkgevers mee te maken hebben. “Als het gaat om sociaal maatschappelijk ondernemen zijn de meeste ondernemers van goede wil. Tegelijkertijd ligt er nogal wat op het bordje van de ondernemer: de energietransitie, stijgende kosten, tekort aan materiaal. Ook HR-professionals hebben het druk met salariëring, verzuim, re-integratie, het stimuleren van carrièrekansen en ga zo maar door.” 

Bestaande potentieel beter benutten

Janine vult aan: “Precies daar kan Werkgevers Servicepunt Zaanstreek-Waterland hulp bieden. Dat doen we via onze gespecialiseerde adviseurs, maar bijvoorbeeld ook via het werkgeversnetwerk NetwerkenWerkt!. We zijn ervan overtuigd dat door deze nieuwe manier van werken organisaties het bestaande potentieel beter kunnen benutten, hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verstevigen en aan een goede naam als werkgever kunnen bouwen. Om medewerkers flexibeler en beter inzetbaar te maken, moet je slimmer met taken en rollen in de organisatie omgaan. Door als werkgever de mogelijkheden in het bedrijf te onderzoeken en werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draag je bij aan het vergroten van de arbeidsparticipatie. Want werken is niet alleen geld verdienen, het zorgt ook voor structuur, zingeving en economische zelfredzaamheid.”

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15