Rabobank: ‘Bedrijven, zet je poorten open!’

Partnerbijdrage
Eric Zwart:
Eric Zwart: "Onze streek biedt het beste van twee werelden." (Foto:Marco van Ammers)

Noord-Holland Noord is welvarend en mensen wonen en werken er graag. Maar de economie groeit minder snel dan gemiddeld in Nederland en de innovatiekracht blijft achter. RaboResearch, het kenniscentrum van Rabobank, onderzocht wat nodig is om het been bij te trekken. “We moeten uit de schaduw van Amsterdam stappen.”

De tuin van innovatie. Zo zou Noord-Holland Noord zich kunnen profileren. Een tuin waarin specifieke kwaliteiten en activiteiten samenkomen, waarin kruisbestuiving plaatsvindt en waarin de regio profiteert van de bloei van Metropoolregio Amsterdam. Dat concludeert RaboResearch. “Onze streek biedt het beste van twee werelden”, zegt Eric Zwart, directeur coöperatieve Rabobank. “De afzetmarkt, werkgelegenheid en bedrijvigheid van Amsterdam en daarnaast het groen, en de kwaliteit van leven van het achterland. Dat biedt ongekende kansen.”

Scherpere focus

Om die kansen te benutten, doet de regio Noord-Holland Noord er volgens Rabobank goed aan om vól in te zetten op vijf activiteiten: de veredeling van zaad en bloembollen, energy & health, de ‘blauwe economie’ (rondom zee en kust), de bouw- en onderhoudseconomie, en digitalisering en datascience. Zwart: “In die sectoren is de regio sterk. In Waterland ligt het zwaartepunt vooral in bouw en onderhoud, in digitalisering en in health. Door hierop nog meer te focussen, kunnen we een verschil maken.”

Verborgen pareltjes

Daarvoor is het onder meer nodig om de verborgen pareltjes zichtbaar te maken. “We zijn te bescheiden”, zegt Zwart. “Veel bedrijven werken achter gesloten deuren. Soms staan er zelfs hele hekken omheen, denk aan de Koninklijke Marine in Den Helder en de kerncentrale in Petten. Achter al die façades gebeuren innovatieve dingen. Alleen ziet bijna niemand dat.” Zwart roept bedrijven op om hun poorten te openen en hun kennis te delen. “Daarmee inspireer je collega’s, ben je aantrekkelijk voor jongeren en geef je een impuls aan de innovatiekracht van de regio. Dat geldt niet alleen voor de grote instellingen, maar ook voor de vele familiebedrijven.” 

Nieuwe ideeën

Een open opstelling helpt ook om meer samenwerking te bereiken, zegt Zwart. “Ook dat is goed voor innovatie. Door samen te werken, ontstaan nieuwe ideeën. De H20 Esports Campus in Purmerend is daar een sterk voorbeeld van. Hier komen bedrijfsleven en onderwijs samen rond creative tech. Als Rabobank kunnen we dit soort samenwerking goed faciliteren. Wij hebben het netwerk en kunnen ondersteunen met geld en kennis.” 

Meer woningen nodig

Volgens de Rabobank-directeur wordt het tijd dat Noord-Holland Noord uit de schaduw van Amsterdam stapt. “We hebben bedrijfsmatig veel te bieden én een fantastische woonomgeving; we hebben alles in huis om jongeren te binden.” Voorwaarde is wel dat er genoeg betaalbare woningen zijn. “Veel jongeren willen na hun studententijd terug naar hun geboorteplaats. Maar er zijn geen huizen. We moeten bouwen. Grootschalig, maar we moeten niet benauwd zijn om ook de dorpen uit te breiden met een paar straten. Daarmee blijven voorzieningen behouden en dorpen leefbaar.”

Uitgaan van eigen kracht

Zwart verwacht dat het rapport van RaboResearch de regio ondersteunt om de juiste keuzes te maken. “Het is praktisch ingestoken, met concrete aanbevelingen. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met allerlei stakeholders, met mensen uit de regio. Het is dus van onszelf. We hebben een unieke kans om Noord-Holland Noord vanuit eigen kracht samen verder vooruit te helpen.”

Scan de QR-code om het eindrapport ‘Noord-Holland Noord als tuin van innovatie’ te lezen.
Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23