José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend

Cultuur
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur." (Foto: Els Broers)

De Theaterschool, KunstWerkt!, Atelier voor Twee, honderden cursisten per week, een stevige zichtbare plek in de samenleving én aansluiting bij elke doelgroep: José van den Hurk heeft veel om op terug te kijken wanneer ze op 25 februari het stokje van directeur-bestuurder van Cultuurhuis Wherelant overgeeft aan Eveline Tijmstra. Met haar insteek als cultureel ondernemer heeft ze een sterk netwerk neergezet waar Eveline op kan voortbouwen. “Onze basis is nog altijd culturele educatie, maar inclusie is voor ons heel belangrijk, daar ontwikkelen we mooie projecten voor. Deze zijn echter altijd een coproductie, want zonder onze partners en de ondernemers kunnen we dit niet doen.”

“Cultuurhuis Wherelant heeft een belangrijke plek veroverd in Purmerend”

Ook deze dag is het weer een prettige reuring in het Cultuurhuis aan de Van IJsendijkstraat. De gezellige foyer, gedecoreerd met allerlei kunstwerken, is gevuld met een grote groep cursisten die tussendoor even aan de koffie zitten. Een bruisende omgeving waar José zestien jaar lang middenin zat, het hart van cultureel en kunstzinnig Purmerend. 

“We zijn enorm gegroeid in die jaren”, vertelt ze in haar kantoor. “Zowel in vierkante meters als in de verschillende projecten en producten. Hoog in ons vaandel staan altijd onze missie en visie: kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen, ook voor kwetsbare mensen in de samenleving. En kwetsbaar is heel breed. Mensen met een psychische kwetsbaarheid, dementie of parkinson, jongeren die in armoede leven, mensen die eenzaam zijn. Voor al die mensen hebben we kunst en cultuur toegankelijk gemaakt. Met nadruk we; want we werken hier met een heel mooi team van mensen die ook allemaal die missie en visie onderschrijven en in hun hart hebben”, zegt ze met nadruk. “Hier werken we vanuit passie, deskundigheid en bevlogenheid, zo heeft dit alles kunnen ontstaan.”

Emotionele vaardigheden via kunst

De basis is nog altijd kunsteducatie. Belangrijk, want, zegt José, “kunst en cultuur maken het leven en de mens mooier, verrijken de stad en zijn noodzakelijk in de ontwikkeling van kinderen, om ze voor te bereiden op de maatschappij. Daarbij gaat het niet alleen om de kunst maar ook om de sociaal emotionele vaardigheden die je ermee leert. We hebben hier ook mensen die kampen met eenzaamheid, dus de sociale ontmoeting is ook zo’n belangrijk onderdeel van bezig zijn met kunst. Daarom moeten kunst en cultuur inclusief zijn. Iedereen is welkom, alle drempels zijn weg, en we kennen hier geen labels. Iedereen is hier kunstenaar of theatermaker, ze mengen met elkaar.”

Kunst en cultuur maken het leven en de mens mooier, verrijken de stad en zijn noodzakelijk in de ontwikkeling van kinderen

Cultuurhuis Wherelant is de afgelopen jaren flink gegroeid door innovatieve projecten zoals, KunstWerkt! voor mensen met en psychiatrische achtergrond, Atelier voor Twee, voor mensen met parkinson of dementie én hun mantelzorger, en, meest recent, de Theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking die op andere wijze niet kunnen doorleren. De projecten van het Cultuurhuis worden altijd ingegeven door de vraag en de relevantie. “Alles is context-gedreven, we doen nooit zomaar iets, we kijken naar wat de stad, de bewoners en de doelgroep nodig hebben”, legt José uit. Voor dit soort initiatieven is hulp nodig van ‘buitenaf’. Dat is bij José in goede handen. “Ik ben eigenlijk een cultureel ondernemer. Ik kijk naar kansen en ben een goede netwerker en verbinder. Ik ga eropuit en ga zorgen dat de dingen gaan lukken. Als het niet linksom kan dan rechtsom.” Dat resulteert in mooie samenwerkingen, met de ggz, met de Wmo, met zorginstellingen, met de gemeente en ook met maatschappelijk betrokken ondernemers.

Hechte partners

“Het is altijd een coproductie, want zonder hen kunnen we dit niet doen, zeker financieel niet. Dus kijk je hoe je elkaar kunt versterken, in elkaars kracht kunt zetten, krachten kunt bundelen. Er is al een aantal maatschappelijk betrokken ondernemers die ons sponsort, daarom ben ik ook lid van de PRO geworden. Voor de leden hadden we een speciale avond belegd toen we de Theaterschool aan het opzetten waren. Men ziet niet snel de raakvlakken met het bedrijfsleven maar die zijn er zeker. De jongeren in de Theaterschool worden hier empowered voor de toekomst. Ze gaan niet allemaal het theater in, maar door de Theaterschool gaan ze leren zich te presenteren, om sterker te staan. Straks komen zij in de maatschappij terecht en misschien wel bij jullie te werken, dan krijgen jullie stevigere en gemotiveerde mensen in je bedrijf.”

Tekst loopt door onder afbeelding

cultuurhuis wherelant purmerend teamuitjes
Jose. (Foto: Els Broers)

Dat is gelukkig niet altijd tegen dovemansoren gezegd. “Er zijn best veel betrokken ondernemers hier die het hart op de juiste plek hebben.” Trouwe jaarlijkse sponsor van de Theaterschool is bijvoorbeeld De Haan en Hegron verzorgt elk jaar voor PIP, het vakantiekamp voor kinderen die niet op vakantie gaan, de cadeautjes voor de vrijwilligers. José: “Groenhart komt dan weer met materiaal, en de Rabobank sponsort ons altijd met van alles en nog wat. Zo werk ik veel met verschillende commerciële bedrijven samen. Ook op de Beursvloer zijn wij altijd aanwezig, daar vinden we veel maatschappelijk betrokken ondernemers. Het is een win-win situatie bij samenwerken. Zij zien dat wij als cultuurorganisatie deze steuntjes in de rug heel goed kunnen gebruiken en dat we op maatschappelijk gebied, dus ook voor hun werknemers, veel bijdragen.”

Teambuilding bedrijven

Ook biedt Cultuurhuis Wherelant workshops aan voor bedrijven, als teambuilding uitje. “Dat is voor ons een extra inkomstenbron om aan de speciale projecten te besteden, en voor de bedrijven is het weer ’s een andere activiteit dan bowlen of karten. Je bent als team bezig en maakt bijvoorbeeld samen een mooi kunstwerk voor in de kantine. Het is een leuke manier om mensen uit die hokjes te krijgen. We hebben een groot netwerk van professionals op het gebied van beeldende kunst, theater, dans en muziek. Daarmee kun je verschillende workshops opzetten met een thema, bijvoorbeeld om out of the box te denken, de onderlinge communicatie te verbeteren, leren omgaan met verandering, etc.”

Dat wij alle mensen weten te bereiken, daar ben ik trots op, want dat is niet vanzelfsprekend

Alle mensen bereiken

Het is één van de zaken waar nog winst te behalen is en waar haar opvolger verder mee aan de slag kan. Zelf kijkt ze trots terug op alles wat is bereikt. “Zeker in de vraag; hoe laat je mensen die je niet kunt bereiken in aanraking komen met kunst en cultuur? Dat is niet vanzelfsprekend. Dat wij dat doen en die mensen wel weten te bereiken, daar ben ik trots op. En zo hebben we binnen de gemeente een belangrijke plek veroverd om Purmerend voor iedereen aantrekkelijker te maken met kunst en cultuur. Een mooie basis voor Eveline om op voort te bouwen. Ik heb enorm veel vertrouwen in haar. Dankzij Eveline kan ik Cultuurhuis Wherelant met een gerust hart kan loslaten.”

Jubileumviering in De Purmaryn

Het afscheid van José valt samen met de viering van het 40-jarig jubileum, dat op 25 februari in Theater de Purmaryn een mooie finale zal hebben. Alle partijen rondom het Cultuurhuis zullen daarbij aanwezig zijn, en voor allen zal er vanuit Cultuurhuis Wherelant aandacht zijn. Inclusief, zoals José en haar team het graag zien, en een mooie afsluiter om haar pensioen mee in te zetten.

Meer informatie, ook over bedrijfsuitjes: www.wherelant.nl

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00