Logo regiozakenwaterland.nl
Recent werd in een pand op De Baanstee deze kwekerij aangetroffen en ontmanteld.
Recent werd in een pand op De Baanstee deze kwekerij aangetroffen en ontmanteld. ((Foto: aangeleverd))

Wijkagent Ruud Roos: "Meld Misdaad Anoniem loont"

Ruud Roos is wijkagent van de bedrijventerreinen Baanstee en De Koog. Met enige regelmaat schetst hij in Regio Zaken Waterland situaties die ondernemers bekend in de oren zouden kunnen klinken. Zoals hij dit keer het onderwerp (mogelijke) hennepkwekerij de revue laat passeren.

"U kent het waarschijnlijk wel. Sinds enkele weken zitten er nieuwe huurders in een van de panden naast dat van u. Overdag zijn ze er niet maar in de avonduren is er vaak bedrijvigheid. Bijvoorbeeld veel getimmer en geboor. U probeert eens een gesprekje met een van de personen aan te knopen, maar daar gaan zij niet op in. Het is allemaal een beetje duister.

Mogelijke hennepkwekerij

Na een week timmeren en boren zijn er geen personen meer te bekennen. Af en toen stopt er een auto, gaat er een man (of vrouw) naar binnen en na een half uur is hij/zij weer verdwenen. Het kenteken heeft u weleens opgeschreven, maar u twijfelt om het door te geven aan de wijkagent. U wilt geen gezeur met die gasten, ze zien er toch wel onguur uit. Best mogelijk dat de mannen een hennepkwekerij hebben aangelegd of daar andere praktijken uitvoeren die het daglicht niet kunnen verdragen. Indien u de melding wel wilt doorgeven maar absoluut anoniem wilt blijven is Meld Misdaad Anoniem de aangewezen instantie."

Geen onderdeel van de politie

Roos zegt er expliciet bij dat Meld Misdaad Anoniem (MMA) géén onderdeel is van de politie. "De stichting NL Confidential exploiteert het meldpunt. Bij MMA kan men terecht met informatie over alle soorten criminaliteit zoals moord, doodslag, drugshandel, fraude enzovoorts. MMA maakt een anonieme melding aan en stuurt deze door, onder andere naar de politie. En alleen op grond van deze informatie kunnen wij als politie geen pand binnenvallen, zij moeten nader onderzoek doen en de tip 'opplussen', zoals dat in vakjargon heet", verduidelijkt Ruud Roos .

Meldingen kunnen gedaan worden via 0800-7000 of online via de website van Meld Misdaad Anoniem. MMA is 24 uur per dag online bereikbaar en telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 24.00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Jaarlijks 16.000 meldingen

Meld Misdaad Anoniem stuurt jaarlijks bijna 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners. Roos: "Mede dankzij deze informatie worden jaarlijks meer dan 1900 verdachten aangehouden en ruim 1600 misdrijven opgelost of voorkomen. Een op de acht meldingen leidt tot een aanhouding. En juist om die reden verwijs ik naar de website van Meld Misdaad Anoniem. Want het loont écht!"

Meer berichten